Ockelbo jaktskytteklubb - fick utvecklingsstöd av ICA Ugglebo
Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo, flankeras av Niclas Carlson, Ockelbo jaktskytteklubb
– En av landets modernaste älgbanor, de orden inleder Niclas Carlson med då vi får ta del av en rundvanding på Häbbergs skjutbana hos föreningen Ockelbo jaktskytteklubb. Höstlöven skimrar i eldens alla färger och solen ger skimrande högdagrar över plåttak och skogsbryn. Tillsammans med ICA Ugglebos vd Fredrik Holm är vi på besök för att lära oss mer om skjutbanan, som ICA Ugglebos gett ett utvecklingsstöd på 10 000 kr år 2022.
Fredrik Holm är imponerad av anläggningarna.
– Ockelbo fortsätter att överraska, säger han där vi står vid anläggningen. Jag hade tänkte mig en liten skjutvall, men det är mycket större.
Vi slår oss ner vid vindskyddet och Niclas berättar mer.
– Allt här är från 80-talet. Sedan dess har föreningen levt på gränsen. Reservdelar finns inte om något går sönder. Föreningen har varit sovande och haft fullt upp med driften.
Niclas blev involverad för att leda arbetet med ansökningar av bidrag, för att få föreningen på fötter och kunna skapa en hållbar rörelse som de sedan kan överlämna till nästa generation.
– De bidrag vi fått in till älgbanan de dubblar sedan Länsstyrelsen.
– Vi har lyckats få ihop det.
Bidraget ICA Ugglebo gav var väldigt viktigt enligt Niclas.
– 10 000 kr från ICA Ugglebo betyder jättemycket. Det bidraget kom in på slutet och gjorde att vi kunde nå vårt mål och bygga den nya moderna skjutbanan.
Niclas berättar om en förening som fått en nystart och andas nyluft.
– Vi hade en årlig medlemsavgift på 200 kr under alla år, från 80-talet till 20-talet, men vi diskuterade på ett årsmöte om det var dags att höja avgiften, först till 250 kr och sedan till 300 kr. Men många var rädd att vi skulle tappa medlemmar.
– Men när vi höjde årsavgiften till 300 kr införde vi även ett så kallat guldmedlemskap för 900 kr. Vi räknade med att en kärna på cirka 30 personer skulle ta guldmedlemskapet, men det blev cirka 150 stycken som tog det.
– Nu har vi ett kapital som vi kan röra oss med.
Niclas berättar att Ockelbo Jaktskytteklubb har siktet instället på att bli Sveriges mittpunkt för skyttetävlingar och andra intresserade.
– Nu har vi något som kan attrahera skyttar från Skåne till nordligaste Norrland.
– Tävlingar brukar sälja slut fortare än rockkonserter och de 400 tävlande bor gärna i husbil på lokala campingen, äter mat på lokala restauranger.
– Ockelbo kommun har förstått vår vision och varit bra att samarbeta med.
Även om tävlingarna hör framtiden till är det många aktiva i föreningen.
– Mellan 30-40 personer på strödagar. Det går att skilja på de som skjuter för sin jaktlicens och de som har ett genuint intresse för sportskytte.
Föreningen har även utökat antalet kvinnliga skyttar.
– Det var nästintill tomt på kvinnor och ingen aktivitet under åren som varit. Men nu har vi 40 kvinnor med och deras förening JAQT har skapat sin egen verksamhet här.
– Det har varit ganska gubbigt här och nu bidrar kvinnorna till att det blir en annan stämning. Jämställdhet betyder mycket.
– Nu jobbar vi vidare med ungdomssidan.
Vi lotsas runt på området och Niclas visar ett björnpass, för skjutning på 40 och 80 meter.
– Björnjakten kommer bli en mer central del. Nu senast sköts 120 björnar i Gävleborg.
– Sedan har vi licensjakt på varg, 10 stycken på östra sidan om 272:an.
Niclas avslutar med att visa på möjligheterna på den nya skjutbanan. Då anländer tre skyttar som ska ägna förmiddagen åt skytte och vi avlöser varandra i båset. Men innan vi går erbjuder Niclas ICA Ugglebo att komma förbi och testa skytte med personalen.
Ofta, säger Niclas, är det den man minst anar som är en naturlig talang och skjuter prick fast de aldrig hållit i ett gevär förut.