ICA ger utvecklingsstöd

Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo, flankeras av Kerstin Ögren och Margareta Östblom, Släktforskarföreningen i Ockelbo

På senare år har släktforskning blivit en trend tack vare tv-program där mestadels kändisar hittar sina rötter, kryddat med en och annan skandal eller lyckosam historia i släkten. Släktforskarföreningen i Ockelbo har dock funnits sedan 1985 och dess medlemmar finns över hela världen. I dagarna har ICA Ugglebo givit ut sitt utvecklingsstöd till föreningar i Ockelbo kommun. Kuxabladet var med när Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo, gav en symbolisk plakett till Släktforskarföreningen, en av föreningarna som mottagit stöd. 


Där börjar din släktforskarresa.

Där börjar din släktforskarresa.

Vi sitter i Släktforskarföreningens lokaler på Södra Åsgatan, mitt emot kyrkan, i Ockelbo. Margareta Östblom och Kerstin Ögren är båda veteraner i föreningen och har varit med sen början av 00-talet. 

– När föreningen bildades forskade man på mikrofish och rullband, som köptes från Riksarkivet. Det där har förenklats genom åren, berättar Margareta vars intresse för släkten alltid funnits där sedan mitten av 70-talet. 

– Jag blev intresserad när jag fick barn, men sen låg det vilande i många år tills jag fick upp intresset igen och gick en kurs. 

– Man blir fast, fyller Kerstin i. Det finns fina arkiv med avfotograferade kyrkböcker. Riksarkivet är öppet för allmänheten. 

– En upptäckt jag gjorde var att min farmor fått en son innan min faster föddes. Det hade jag aldrig hört talas om, berättar hon vidare. 

Margareta å sin sida upptäckte två tvillingbröder till sin mamma som dött i späd ålder.

– Det var på 1920-talet och det var fem år mellan barnen, vilket var ovanligt på den tiden och då fann jag att tvillingarna fötts där emellan. 


Släktforskarföreningen har medlemmar från hela världen och många är det i USA som intresserar sig för släktbanden i det forna fosterlandet Sverige. 

– Vi har haft amerikabesök varje år sedan jag blev med, berättar Margareta. Men nu har det varit uppehåll i två säsonger på grund av pandemin. 

Kerstin Ögren, i Släktforskarföreningens lokaler.

Kerstin Ögren, i Släktforskarföreningens lokaler.


En annan gäst som varit på besök är Lasse Åberg, som trodde att han var vallon, men det visade sig att han härstammade från finländare i Mansikamark. 


Medlemmarna är cirka 270 till antalet och det är många som går kurser under våren och höstarna, en aktivitet som nu legat nere. 

– Kursverksamheten har bidragit till att vi haft råd med årshyran. Vilket ICA Ugglebos utvecklingsstöd på 10 000 kr nu bidrar till. Det är vi oerhört tacksamma för, säger Margareta. 


Att forska i sin släkt är något som tar tid och det är många som ägnar sig åt forskningen under pensionen. I Ockelbo är arbetet speciellt utmanande eftersom kyrkan brann ner 1904 och med den alla kyrkböcker, och det är ett gigantiskt arbete som gjorts att återfinna alla uppgifter, från mantalslängder, bouppteckningar och andra arkiv. Det är ett arbete som fortfarande pågår och en del uppgifter är förlorade för alltid. 


Fredrik Holm vd, ICA Ugglebo berättar att det var ett styrelsens beslut att ge utvecklingsstödet till Släktforskarföreningen. 

– ICA Ugglebo är själv ett företag med anor, som bildades 1867, och som på så sätt är en del av Ockelbos historia. 

– Släktforskarföreningen gör ett väldigt viktigt arbete. 


En grund för att utvecklingsstödet finns är att många av de 550 aktieägarna i Ugglebo Arbetareförening AB är okända och går inte att nå. Den utdelning som de inte gör anspråk på utgör den summa som utvecklingsstödet delas ut av. 

– Ja, efter preskriptionstiden gått ut, efter 10 år, delar vi ut utvecklingsstödet till föreningar och behövande i bygden. 

– Kanske, slår det mig nu, kan Släktforskar-föreningen hjälpa oss att spåra några av dessa aktieägare, undrar Fredrik. 

Margareta och Kerstin nickar instämmande och ett beslut om framtida diskussioner tas. Ett frö har såtts för ett framtida samarbete.