Ny teknik moderniserar skogsarbetet

En av Arkwests moderna skogsmaskiner i arbete. FOTO: Johan Beijer


Snabbare, enklare, tydligare, flexiblare och säkrare är bara några av de positiva sidorna som beskriver Mellanskogs nya mjukvara Forestlink. Vi får en inblick i hur modernt skogsarbete ser ut och hur stora kliv branschen tagit bara de senaste åren.

–Vi började testa Forestlink under hösten 2019 och idag är det ett oumbärligt verktyg, säger Magnus Murén, skoglig rådgivare hos Mellanskog.

På Mellanskogs kontor i Sandviken möter vi Magnus Murén och hans kollega Björn Hänninen samt entreprenören Petter Arkesjö, som driver Arkwest. Björn demonstrerar vad Forestlink kan göra via en projektor, Petters team jobbar samtidigt med en avverkning i skogarna kring Kungsgården – arbetet kan vi följa genom det direktuppdaterade gränssnittet.

– Området är ett vinterobjekt, marken har dålig bärighet och är därför fördelaktigt att avverka nu på vintern, berättar Magnus.

 

Allt ris som uppstår vid skördning läggs där maskinerna förflyttar sig, det ökar bärigheten och mildrar eventuella körskador. FOTO: Johan Beijer

En bild ur Forestlink. De röda markeringarna visar det som avverkat, de gröna visar material som skotaren hämtat.  De lila broarna är de enda platserna maskinerna passerar diket, för att minimera åverkan på miljöerna.

 

– På plats finns både en skördare och en skotare, berättar Petter.

– Med hjälp av kartsystemet Forestlink kan vi se vad i området som har avverkats, vad som har lastats och hur stor del av gallringen som är avklarad.

– Vi kan även få rapporter om brandrisken de kommande dagarna. Det har blivit skarpare regelverk efter den stora branden i Västmanland, får vi en viss prognos krävs ett samråd om huruvida arbete kan utföras eller ej, berättar Petter.

– Broar görs och märks ut digitalt. Det är även enkelt för skotaren att hitta virket eftersom Forestlink visar exakt hur skördaren gått. Även om det snöat ymnigt och området ser ut som en platt, vit fotbollsplan.


Vad krävs för att kunna använda Forestlink?

– Det kräver viss IT-utrustning i maskinerna. Vilket ingår i modernare maskiner, man kan inte förvänta sig att äldre maskiner kan uppgraderas, säger Magnus.

– Vår maskin är från 2016 och det har inte varit några problem för oss, berättar Petter.

Naturvårdsbiten inom skogsarbete har blivit allt viktigare. Det sparas högstubbar och trädgrupper som Foretslink nu gör det lättare att registrera.

– Högstubbar är död ved vi skapar för insekter, fåglar och svampar berättar Björn.

 

FOTO: Johan Beijer

Magnus Murén, Mellanskog. FOTO: Johan Beijer

Petter Arkesjö, Arkwest. FOTO: Johan Beijer

 

– Det blir en helt annan kvalitetssäkring av våra insatser än tidigare, fyller Petter i.

– Då vi har fått så bra överblick blir det även mindre åverkan i form av körskador.

– Inom skogsarbetet som helhet finns många led, och ju mer som digitaliseras ju bättre, fortsätter Petter.

Som exempel nämner han möjlighet att vid en olycka att larma med ett knapptryck, ett viktigt steg för säkerheten.

– Forestlink erbjuder många fördelar för entreprenören. Man kan sköta faktureringen och se hur maskinerna producerar genom det, berättar Björn.

– Mellanskog kan snabbt ändra sortiment, diameter och längder – beroende på vad sågverken vill ha eller vilket sågverk vi ska leverera till. Det är väldigt flexibelt.

 

Efter demonstrationen tog vi en tur ut till området och sade hej till Arkwests Nicklas Löfgren som kör skördaren.  FOTO: Johan Beijer

 

– Forestlink fungerar även som en nyhetsportal där det löpande publiceras information.

Det har hänt mycket sedan Forest link introducerades 2019, idag är systemet en självklar del av skogsvårdsarbetet.