Fina spår i Åmot

FOTO: Henrik Westberg


Efter att skidspåren i Åmot länge sett likadana ut och sköttes halvhjärtat gjorde Åmots SK 2016 en nysatsning.

– Pengarna till ny pistmaskin tog vi ur egen ficka, berättar Kauko Hänninen. 

Idag kan föreningen stoltsera med det längsta skidspåret i Ockelbo kommun och åkare från när och fjärran besöker dagligen anläggningen.

– Det är folk i spåren hela tiden.

Kauko, hans bror Juha, sonen Björn och Bengt Olsson turas om att sköta om spåren.

– Nu tar det 5-6 timmar att spåra, berättar Kauko.

Detta inkluderar den ovan nämnda Högåsrundan som ligger på 2,3 mil samt ett flertal andra spår. Det finns en slinga på 2,8 kilometer som har elbelysning, men nu då vi går mot ljusare tider finns fler timmar att hinna runt de längre sträckorna på också.

 

Kauko Hänninen. FOTO: Henrik Westberg

FOTO: Henrik Westberg

 

– Förr gjorde vi mer utmanande spår, men det har kommit fram att de flesta motionärer vill ha lättåkta spår och njuta av miljöerna mer än att träna hårt.

– När du åker upp på Högåsen och får se den där fantastiska vyn över hela Åmot är det dags att ta en paus, uppmanar Kauko.

Kauko passar på att upplysa om att fotgängare inte är tillåtna spåren.

– Det kan leda till skador, det gäller både de klassiska spåren och skatebreddningen – det uppstår farliga gropar för skidåkarna.

Däremot har Åmots SK ett så kallat hundspår där åkare kan ta med sig sina fyrfotade vänner, vilket är mycket populärt.

Föreningen har idag mellan 150 och 200 medlemmar och får ett ekonomiskt stöd från Ockelbo kommun. Är det tillräckligt för att få det att gå runt?

– Vi som sköter spåren jobbar ideellt med det.

– Medlemskap är inget krav för att åka här. Många är dock tacksamma för spåren och väljer att göra rätt för sig genom att swisha en slant till oss, vilket är mycket uppskattat.

 
Stadion_i_amot
 

Kauko berättar vidare om att det är många utifrån, bland annat Stockholmare, som åker skidor här.

– Det gynnar hotell, butik... Ja, hela bygden faktiskt.

I år har det inte varit jättemycket snö men tillräckligt för att kunna dra de sträckor som föreningen planerat. Någon tävlingsverksamhet sker inte i år.

– Vi tog beslut om det redan i höstas, att inte ha några tävlingar, även om det nog finns kryphål i regelverken kring pandemin som gör att vi kunnat anordna något.

I tid till nästa säsong kommer Åmots SK att tydligare skylta sina spår. De nya skyltarna är på gång redan nu, men Kauko tror inte de hinner komma upp nu.

– Det är arbetsmarknadsenheten vid Ockelbo kommun som hjälper oss att ordna det.