Ett växande problem i skogen
Drönarfoto över ett angripet område i Åmotsbruk. De vindfällda träden är utgångspunkten från vilket granbarkborren utgått. Runtom syns döda, askgrå, granar och några rostbruna, där granbarkborrarna möjligtvis befinner sig just nu. FOTO: Mellanskog
Söder om Dalälven blir spåren efter granbarkborren allt tydligare. Denna insekt kan orsaka stora skador på skogsfastigheter i ett högt tempo.
– På våra breddgrader kan vi arbeta proaktivt med bekämpning medan man längre söderut ligger steget efter och får ta rätt på döda träd.
Kuxabladet har träffat Mellanskogs Björn Hänninen som berättar om problematiken.
Granbarkborren är ingen ny insekt i vår region, den har alltid funnits här. Skogsägarnas närvaro i skogen är inte lika hög som den varit historiskt, det leder ofta att vindfällda träd blir liggande. Dessa är en perfekt plats för granbarkborren att få fäste och ges möjlighet att föryngra sig.
Tecknen på angrepp syns redan från början och blir snabbt tydligare. Särskilt utsatta är stressade träd som har nedsatt försvar, vilket träden ofta blir under en torr säsong – som till exempel 2018.
– En regnig höst kan ha medfört att mycket gått förbi obemärkt eftersom skogsägarna varit ut i sin skog mindre än vanligt, resonerar Björn.
– Färska angrepp kan man upptäcka från maj till augusti. Granbark-borrens angrepp börjar vid grönkronans nedre del och går neråt.
– Det uppstår mjölspår där granbarkborren tar sig in. Trädet börjar utsöndra kåda som försvar.
– Angripna träd blir även ett populärt tillhåll för hackspettar som äter granbarkbarkborrar.
Strategin för att bli av med granbarkborren är att ta ner trädet medan barkborrarna fortfarande finns i de angripna träden.
Granbarkborren svärmar när luften är 18 grader, chansen är därmed högst under vintern och våren. Ofta är träden då rostbruna och om barken är kvar finns chansen att granbarkborren är kvar i trädet.
– Bestånden blir mer och mer likåldriga och är fulla av kvalitativa träd – som inte bara är attraktiva för produktion utan även granbarkborren.
Om man tror man har blivit angripen, hur bör man gå tillväga?
– Vi erbjuder spaning med drönare, det är ofta lättare att se från luften.
Björn visar en bild, tagen i Åmotsbruk, där både ett par vindfällda träd samt de rostbruna angripna träden. Dessa omges av en grupp silvergrå, döda, granar.
– Ligger det mer än fem kubikmeter färsk död ved per hektar måste det genast avlägsnas.
– Vi lär oss mer och mer om granbarkborren. I södra Gästrikland testar vi denna säsong freonfällor som vi hoppas kommer vara effektiva.
– Det är viktigt att skogsägare hjälper varandra att hålla utkik efter spår av granbarkborren, får den fäste drabbar det alla.