Gädd-Johan Jansson - Människor från förr

Legendaren “Gädd” Johan Jansson håller i en gädda på 13 kilo. Jämte gäddan syns Emil Forsling. Bilden är tagen 1978. FOTO: Privat samling familjen Forsling.


Med avstamp i denna artikel kommer vi berätta en del anekdoter om personer som levde i Kuxaregionen förr i tiden. Även om de flesta som kommer nämnas i dessa texter sedan länge kilat vidare lever deras berättelser kvar hos ättlingar och äldre som växte upp under tiden då personerna fanns. Dessa berättelser är onekligen något som i moderna termer kallas för "o-googlebart", alltså att du inte kan nyttja internet för att kontrollera sanningshalten i det som står.   

Som exempel på härliga berättelser ur en svunnen tid, och i det här fallet ur mitt eget släktträd, minns jag en berättelse om Knut Forsling och Anna Forsling. Paret fick sitt första barn Arvid, min farfar (f.1916). 


Den namnlöse sonen

Som ett tecken på vad som komma skulle fick Knut och Annas förstfödde inget andranamn, brist på idéer citerades som anledning till detta. När det ett par år senare var dags för barn igen och ytterligare en son såg dagens ljus var det helt tomt på pojknamnsbanken... Vad skulle gossebarnet få heta?

– Enligt sägnen fick Knut i uppdrag att komma på ett namn. Han tog en promenad och det var bestämt att sonen skulle få samma namn som den förste manliga personen han mötte, berättar Anders Forsling, vars farbror är den odöpte i denna berättelse.

Men nog är det lite speciellt att barnet inte riktigt tog till sig namnet, som gavs honom utan större eftertanke.

På vägen in mot Ockelbo centrum mötte Knut till slut en person, som alltså sonen skulle komma att bli namne med.

– Han hette Albert. Min farbror gillade aldrig namnet och brukade kalla sig för Bert istället, berättar Anders. 

Vem denna Albert, som Knut mötte, var förtäljer inte historien. Men nog är det lite speciellt att barnet inte riktigt tog till sig namnet, som gavs honom utan större eftertanke. Albert Forsling kallade sig kort och gott för Bert Forsling från tidig skolålder.

Paret Knut och Anna fick senare även de fyra döttrarna Astrid, Greta, Klara, Karin – samma idétorka kring flicknamn fanns med andra ord sannolikt inte.


Storfiskaren Johan

I mitt släktträd finner vi även ”Gädd-Johan” Jansson. (f. 1909) som var något av rubrikernas namn inom fiske. Känd var han främst för sina stora gäddor efter vilka han fick sitt smeknamn.

När jag var i 12-års åldern minns jag att vi vid några tillfällen var på fisketur med en annan fiskande veteran som många gånger fiskat med Gädd-Johan.

Metoden, som jag tror är otillåten idag, handlade om mete med levande bete.

 

Vad är den största fisk du fångat? Eller kanske den fulaste? Skriv gärna till redaktion@kuxabladet.se och berätta din fiskarskröna.

 

Med hjälp av en särskild typ av bottenhåv drog vi upp en massa glin, småfisk, vilka man brutalt fäste levande på kroken. Även om metoden är klandervärd var resultatet gott, vill jag minnas. 

Det var vid ett av dessa tillfällen jag fick höra mer om Gädd-Johan – som sades använda så pass rejäla småfiskar som bete att flötet konstant var en bra bit under ytan. Men så fick han även emellanåt upp gäddor, med metspö, av den storleken som syns på bilden. 

Jämte gäddan syns min bror Emil Forsling, fisken ska ha vägt 13 kilo. Bilden är tagen 1978. Det finns många tidningsurklipp på Gädd-Johan med liknande fångster. 

Själv fiskade jag en hel del i min ungdom, med vetskap om vilka monster som simmar under ytan var jag alltid lite rädd att råka fånga något. 


Minns du en lokal legend? - skriv gärna till redaktion@kuxabladet.se och berätta