Ge åldern tid - krönika om träning och hälsa

Foto: Sk, Unsplash

Vi står alla inför en sak när det gäller träning. Åldrande. I denna krönika tänkte jag prata om vikten av att träna och hur du ska tänka kring träning när kroppen inte är vad den en gång var. 


Jag tycker det är härligt med människor som har uttalade och höga kravspecifikationer på sina kroppar! Härom dagen fick jag en fråga av en dam som jag uppskattar är kring 75 år. Hon frågade vad som kunde vara fel på hennes ben, då hon hade så svårt att ta sig upp från marken efter att ha rensat ogräs i trädgårdslandet. Först blev jag lite full i skratt av hennes fråga, att det skulle vara märkligt på något vis. Jag vet ju själv hur stel kroppen kan kännas när jag har varit helt stilla en längre stund. Men det sköna i hennes tankegång var att hon hade inställningen att det vore fullt rimligt att hon skulle kunna studsa upp och ner i gräset som om hon var i tjugoårsåldern.


Varierad träning kommer kanske inte förlänga livet, men definitivt förhöja kvalitén i våra liv.

Vi kan bibehålla mycket av vår smidighet, styrka och stabilitet långt upp i åldern genom olika typer av träning. Varierad träning kommer kanske inte förlänga livet, men definitivt förhöja kvalitén i våra liv. Faktum kvarstår ändå att alla våra kroppsdelar förändras i takt med levda år. Hastigheten för cellförnyelse minskar, skelettet nöts ner, muskler, ligament och organ blir mindre elastiska. Allt detta bör vi förstå och lära oss att leva med. 


Glädjande nog finns det många sätt att skjuta upp detta ofrånkomliga fysiska förfall på. Att dagligen röra på kroppen är en stor framgångsfaktor. Att försöka göra saker som känns krångliga är positivt för oss, även om man inte alltid lyckas nå målet på det sätt eller inom den tidsram som man önskar. Att till exempel försöka nå en skål högt uppe i ett köksskåp kan vara klurigt, men precis den rörlighetsträning som kroppen behöver, även om det slutar med att man få be om hjälp. Samma sak med att böja sig ner för att hämta något på golvet eller knyta skor. Låt det bara få ta den tid som det kräver!

Illustration: Henrik Westberg

Illustration: Henrik Westberg


Svaret som min 75-åriga vän fick av mig blev således att det förmodligen inte är något fel på hennes ben. Att hon borde ge sig själv beröm för att hon har ambitionen att leva som en yngre upplaga av sig själv. Hon borde uppskatta och tillvarata alla dessa situationer genom att tänka att varje kroppsansträngning som blir av, gynnar henne. Jag tipsade henne även om att träna på att resa sig från en köksstol utan att använda händer och armar som hävstång. För många kan det kännas krångligt, åtminstone till en början. En investering av den lilla tiden varje dag kommer att resultera i att andra fysiska situationer kommer kännas lättare. Så med ålderns rätt; Fortsätt göra saker du vill, låt det ta längre tid än förut och uppskatta dig själv!