C startar skola för att rädda demokratin

C startar skola för att rädda demokratin

Demokratin måste erövras hela tiden. Vi kan inte längre ta den för given, säger Marit Rempling (C) och startar en demokratiskola i Ockelbo som är öppen för alla, oavsett partitillhörighet. Skolan, eller snarare kursen startar med EU-politik och fortsätter via riksdagen och regionen till att handla om det lokala här i Ockelbo.

För dem som är födda efter kalla kriget och som upplevt hur Berlinmuren revs som en seger över diktatur och förtryck, och som en triumf för demokratin, verkade världen länge bli bara bättre. Marit Rempling, vice ordförande i Kommunstyrelsen i Ockelbo, var en av dem som såg ljust på framtiden. Men det gör hon inte längre.
– Idag har världen färre demokratier än på 1990-talet.Andelen auktoritära och antidemokratiska regimer ökar och vi har all anledning att se med stor oro på vad som händer i USA om Donald Trump vinner valet, säger Marit Rempling. 

Hon menar att receptet mot demokratisk nedrustning heter kunskap. Kunskap om hur politiken fungerar och kunskap om samhället.
– Det är också kunskap som kan göra oss motståndskraftiga mot fake news, vilket inte minst är viktigt idag med den snabbt ökande användningen av artificiell intelligens, AI.

Marit Rempling säger att det har blivit allt svårare att locka människor att engagera sig politiskt men att den trenden måste brytas. Hon menar att alla borde engagera sig i sitt närområde, något som är särskilt viktigt i dagens säkerhetspolitiska situation.
– Tråkigt nog finns det starka fördomar om politiker och politik. En är att allt tar sån tid och att vi drar saker i långbänk. Det stämmer att ärenden kan ta tid men det beror på att de måste beredas och behandlas på sätt som garanterar den demokratiska processen. Det ska ta tid helt enkelt.

I demokratikursen kommer deltagarna bland annat att få lära sig vad som sker bakom kulisserna när ”ingenting ser ut hända”. Andra viktiga punkter i kursen handlar om hur vi som medborgare kan påverka och få inflytande över politiska frågor och beslut på olika politisk nivå.
– Vi börjar med EU, bland annat för att vi har ett val i juni. Många har inte förstått hur mycket vi påverkas av politiska beslut som fattas i EU och som faktiskt fattas av våra folkvalda politiker, säger Marit Rempling.

Hon har en stark förhoppning och det är att få fler att förstå att politik och att delta aktivt i lokal politik faktiskt är väldigt roligt och värt den tid och det engagemang som krävs. Men säger att det i ärlighetens namn även finns sånt som är mindre kul.
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag gillar att traggla med taxor och fatta impopulära beslut om avgiftshöjningar och sånt. Men det ingår i arbetet och sett till helheten så kan ett impopulärt beslut ändå vara bra på sikt, säger Marit Rempling.

Bresiljedammens framtid

Bresiljedammens framtid

Trädgårdsministern: Krukväxter

Trädgårdsministern: Krukväxter

0