Skolplanscher inventeras av Ockelbo kommun

Arbetsmarknadsenheten hittade ett stort antal gamla skolplanscher i pannrummet på Raboskolan och fick idén om att samla ihop dessa och framtidssäkra dem.

– De som stod där var i mycket dåligt skick, men nu har vi gjort en inventering och fotograferat i stort sett allt, berättar Johan Blomquist från AME.

Johan Blomquist, AME, och Sten Eriksson, Ockelbo Folkbibliotek

En stor samling planscher fanns redan på Perslundaskolan, dit nu även större delen av de andra planscherna också landat och Kuxabladet fick göra ett nedslag i skyddsrummet där de nu förvaras.
– De vi har här är från skolorna i Jädraås, Lingbo samt Gäveränge och Rabo här i Ockelbo, förklarar Johan.

Sammanlagt är det ungefär 1000 stycken som nu ryms i Perslundaskolan. Utöver detta finns även cirka 370 stycken i Åbyggeby skola.
– Vi tror att de som fanns i Åmots skola är flyttade till Bunges kapell.

Alla planscher som samlats in har nu fotograferats och samlats på ett någorlunda överskådligt vis. 
– Vi tyckte det vore synd om de skulle försvinna ut, förstöras eller slängas. Nu förvaras de på en plats där de inte tar skada, här finns ventilation och värme.

Nu förvaras de på en plats där de inte tar skada, här finns ventilation och värme.

Planscherna finns ej till allmän beskådan ännu, men det finns planer på att genomföra en utställning. Av den anledningen gjorde bibliotekets Sten Eriksson, som även är ansvarig för kommunens konst, ett besök för att kika på planscherna. 
– Jag tänker att man skulle kunna ha en utställning. Konstnärer som till exempel Bruno Liljefors engagerade sig och gjort en del motiv till planscherna, säger Sten.

De äldsta planscherna som återfunnits är från 30-talet och merparten är från 40-50 talet. Wij trädgårdars utbildning har några kvar som är ute, en del används även i utbildningen.
– Bilder som visar genomskärningar av svampar och växter är svåra att hitta på Google, men här finns det, förklarar Johan.

Medan en del av planscherna gör sig bra som informationstavlor eller fina konstverk i sig är andra mer daterade.
– Det finns en som förklarar att det är lika mycket alkohol i en öl som i en sup, frågan är vem den vänder sig till, funderar Johan. Speciellt eftersom den antagligen hängde i en skolsal för mellanstadieelever? 

Andra exempel Johan berättar om är en som avbildar samer och betitlas “Lapp-familj” och en annan som kort och gott heter “Araber”. Oavsett vilka motiv som väljs ut för en framtida utställning lär det bli en spännande tillbakablick på gammalt studiematerial, som vi hoppas kunna besöka längre fram.

Sten Eriksson håller upp "Bernadotte anländer till Sverige" 
Alla foton: Henrik Westberg, Kuxabladet