Vindkraften kan ge Ockelbo 30 miljoner kronor
Efter att länge ha baktalat vindkraften har regeringen nu vänt och vill uppmuntra fler kommuner att säga ja till utbyggnad av vindkraft. Det ska ske genom ett stöd som motsvarar fastighetsskatten från vindkraftverken. För Ockelbos del innebär det en intäkt på drygt 30 miljoner kronor på tre år.
– Äntligen, säger Magnus Jonsson, kommunalråd (S) och tillägger att det kommer att bli ett välkommet tillskott med tanke på att Ockelbo kommun kommer att visa minus i räkenskaperna även 2024, vilket delvis beror på att de generella bidragen från staten har varit 20 miljoner kronor lägre än tidigare år.
Magnus Jonsson (bilden) säger att han är väldigt stolt över att Ockelbo kommun har tagit ett så stort ansvar som man har gjort för utbyggnaden av vindkraften i landet. Och faktum är att Ockelbo med sina 147 vindkraftverk ligger i främsta ligan när det gäller vindkraftsel, till och med i täten tillsammans med Ånge och Ljusdals kommuner om man räknar till installerad effekt per invånare. Men när det gäller total installerad effekt så leder Piteå överlägset.
Utbyggnaden av vindkraft har börjat gå i stå i Sverige eftersom alltfler kommuner utnyttjar det kommunala vetot och säger nej. Det har lett till stora problem eftersom behovet av ny och hållbar elproduktion börjar bli alltmer akut. Och vindkraften är det kraftslag som på kort sikt kan ge mest ny el.
Regeringen har därför i budgetpropositionen föreslagit att svenska kommuner ska få ett ekonomiskt stöd för att säga ja. Stödet som ska utgå i tre år motsvarar fastighetsskatten från vindkraften i kommunen, det vill säga drygt 10 miljoner kronor per år under de kommande tre åren för Ockelbos del.
I Ockelbo kommun får de som bor i byarna närmast vindkraftverken så kallad bygdepeng vilket betyder att de får del av den vinst som vindkraftverken genererar. Bygdepengen påverkas inte av det stöd som nämnts ovan utan det kommer att utbetalas som vanligt.
Fler kraftkällor på kuxa.se