Välkommen fram - det nyrustade torget

Välkommen fram - det nyrustade torget

Under vecka 45 öppnades torgets parkering upp efter en omfattande renovering. Kuxabladet har träffat näringslivschefen Mimmi Ekström och Torbjörn Pant chef för den tekniska enheten på Ockelbo kommun, som berättar mer om arbetet.

– Det blev klart på utsatt tid och med god marginal inom budget, informerar Mimmi.

Torgets uppfräschning var en del av initiativet framtidens centrum som det togs politiskt beslut på redan 2016. På grund av att Swedbank då lämnade lokalerna i centrumgallerian förändras den ursprungliga planen och arbetet började istället inuti lokalerna. 
– Även kvarteret urets nya butiksplatser och tillhörande gång- cykelbana gjordes i samband med detta.

Planerna för torget skiljer sig från vad vi fått jämfört med vad som planerades 2016. Parkeringsplatserna har blivit två stycken flera, detta genom att öppningarna mot centrumhuset har blivit en istället för tidigare tre.
– Vid kanten mot Sveas café har vi gjort nya rutor, som blir korttidsparkeringar, berättar Torbjörn.

Parkeringsrutorna för rörelsehindrade är bredare, men kvar på samma plats.
– Alla mått på alla parkeringsrutor är enligt standard. Vi förde samtal med personer som använder handikapplatserna och de tyckte att de låg bra där de var, så det såg vi till att det fick vara kvar, berättar Mimmi.

Det har även tillkommit nya planteringsytor som ramar in torget, samt nya sittbänkar runt fontänen.
– Vi har även nya energisnålare armaturer och flaggstänger med linor som löper invändigt, berättar Torbjörn.

Mimmi berättar om att det finns ett framtidstänk med att välja rejäla material med god livslängd samt att kommunen tagit till vara på så mycket material som möjligt som går att använda på andra platser.

Längre fram finns planer på att byta ut betongplattorna framför gallerian samt att göra passagen mellan torget och Kuxahallen mer lättillgänglig. Ett nytt skärmtak över gallerian finns också med i tankarna samt taktila stråk för synskadade.
– Omvärldsläget är komplicerat, det blir en tuff budgetprioritering, säger Torbjörn.

Vy över det nyrenoverade torget. Foto: Mimmi Ekström

Att ha vissa resurser kvar att röra sig med för att göra mindre insatser ses som viktigt.

– Då kan vi vara lyhörda. Till exempel uppfördes en bänk mellan centrumhuset och Bysjöstrand som efterfrågats samt en hundbadplats, säger Mimmi.

Efter en tio veckors byggperiod är nu torget öppet som vanligt. En målsättning var att ha ombyggnationen avklarad innan julhandeln.
– Parkeringen är jätteviktig för handeln, de har det tufft och centrala parkeringar är ett måste, understryker Mimmi. 
– Företagarrådet som fanns 2016 önskade ett attraktivare centrum, vilket låg till grund för projektet framtidens centrum.

– Idag har vi bra dialog med föreningen service och handel, vi träffar dem varje månad och stämmer av. Samsynen är bra, vi vill alla att Ockelbo kommun ska bli ännu bättre.

Mimmi beskriver att företagarklimatet i Ockelbo kommun andas framtidstro.
– Hela Ockelbo sprudlar, det tycker jag man känner av.

Även undersökningar med lokala företagare tyder på att Mimmi har rätt. Ockelbo visar sitt bästa företagsklimat på över 10 år och har klättrat från plats 146 till 83 på listan över Sveriges kommuners företagsklimat.
– Vi har haft som mål att vara topp 100, vi satsar på att förbättra vår nuvarande position.

Det är femte året i rad som Ockelbo förbättrat sitt resultat. Kommunen har nu också passerat Ovanåker till att ha länets bästa företagsklimat. Torbjörn Pant har endast varit på Ockelbo kommun ett par månader och han vittnar om ett bra ”go” inom Ockelbo kommun.
– Nu då jag är innanför dessa väggar märker jag hur väldigt mycket energi som finns. Det kände jag av direkt, här finns många idésprutor, berättar Torbjörn.

– Jag tror vår styrka ligger i att vara uthålliga, vi snurrar inte igång hundra projekt samtidigt. Det är bättre att vara lyhörda och ge återkoppling, menar Mimmi.

Den 25 november mellan 10.30 och 12.00 firas det nya torget och då bjuder Ockelbo kommun på glögg och pepparkaka.
– Men mest ser jag fram emot våren och grönskan. Det ska bli så spännande att se allt i blom, avslutar Mimmi.
Fredagen den 25 november firas torget, se annonsen här nedan.

 

Jul i Ockelbo

Jul i Ockelbo

Bosse brinner för idrotten

Bosse brinner för idrotten

0