Träden i Ockelbo får ökat skydd

Träden i Ockelbo får ökat skydd

Policyn är tydlig när det gäller bevarandet av äldre träd, stora träd och träd i historiska kulturmiljöer och exempelvis alléer. Foto: Frida Mörnerud


Kommunstyrelsen har beslutat om en policy som ska skydda och vårda träden på kommunens och Ockelbogårdars marker. Från och med 1 juni i år finns tydliga regler om vem som får fatta beslut om att fälla eller beskära träd och på vilka grunder det får göras. Policyn ska även öka kunskap och förståelse för trädens värden, vid sidan av själva virkesvärdet

Det är ingen överdrift att påstå att Ockelbo ligger mitt i skogen. Att skogen, alltså träden, har ett stort värde är det väl ingen som betvivlar. Frågan är då om man verkligen behöver en särskild policy för att understryka trädens värde?
- Ja, absolut! Träden tenderar att tas för givna och det är lätt att glömma bort alla andra värden som träden levererar till oss, säger trädgårdsmästaren Ylva Huizinga. 

Hon har tillsammans med sina kollegor haft kommunstyrelsens uppdrag att ta fram själva trädpolicyn. Ylva och hennes kollega Caroline West understryker att träden i skogsbruket och träden inne i Ockelbos bebyggda miljö är två helt olika saker.
- Vi bor mitt i ett barrskogsdominerat område med i huvudsak odlad gran och tall. Därför har lövträden särskilt höga naturvärden. Det gäller även riktigt gamla granar.

Policyn är tydlig när det gäller bevarandet av äldre träd, stora träd och träd i historiska kulturmiljöer och exempelvis alléer, bland annat vid detaljplanering och exploatering. Med policyn som grund kan och ska den biologiska mångfalden gynnas liksom träden som leverantörer av så kallade ekosystemtjänster.

 Med ekosystemtjänster menas olika nyttigheter som vi får gratis från naturen. Lövträden bidrar till exempel till att minska luftföroreningar och buller, de reglerar temperatur och luftfuktighet och suger upp dagvatten vid kraftiga regn. Och här gäller generellt ju större och äldre träd desto bättre.
- Ett större träd suger upp mer vatten än ett mindre och ett äldre träd har större biologisk mångfald än ett ungt träd. En gammal ek kan till exempel ha upp till 1500 insektsarter i sig, säger Ylva.

Och för att ge lite perspektiv berättar hon att en ek inte kallas för gammal förrän den är 200 år, andra lövträd är gamla vid cirka 140 år. Det som är bra med just äldre träd är att det ofta finns både håligheter, levande och död ved i träden. Det är det som är gynnsamt för den biologiska mångfalden.

Det här är en trädstam. Det är stammen till en ek. Eken är också ett hem för 1500 olika arter.
Foto: Eva Bingel

Det är även viktig med att blanda olika sorters träd. Ett varierat trädbestånd minskar nämligen risker för insektsangrepp, sjukdomar och skador vid klimatförändringar.

Viktiga poänger med Ockelbos trädpolicy är att göra klart att det inte är tillåtet att fälla eller beskära träd på kommunens mark utan tillstånd och att det självfallet är förbjudet att på något sätt skada träd. Vidare krävs rätt kompetens för att fatta beslut om eventuella åtgärder. Allt som rör kommunens träd måste anmälas till chef för yttre skötsel, som för närvarande är Håkan Löfstrand.

Det finns en passus i policyn som handlar om så kallade riskträd, med vilket menas träd som är risk för allmänheten. De måste naturligtvis åtgärdas, något som också alltid ska beslutas av ansvarig för yttre skötsel.
- Är det ett gammalt värdefullt träd kan man göra en så kallad faunadepå, berättar Ylva och tar ett exempel från Hälsans stig där man nyligen varit tvungen att ta ned ett riskträd men lämnat både en högstubbe och delar av stammen som kapats i mindre bitar. I den döda veden frodas mycket liv, bland annat larver som är beroende av att leva flera år i död ved innan de utvecklas till skalbaggar.

De båda trädgårdsmästarna är stolta över att Ockelbo kommun antar en trädpolicy, något som hittills främst större kommuner har. De hoppas också att policyn ska bidra till att eventuella konflikter och frågetecken om kommunens träd minskar.

Nea Lindberg tog två silver i USM

Nea Lindberg tog två silver i USM

Ångbastun återuppväcks  – nytt liv i simhallen

Ångbastun återuppväcks – nytt liv i simhallen

0