Försäljning av Wij - "Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av Wij Trädgårdar!"

Försäljning av Wij - "Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av Wij Trädgårdar!"

Det är en glad och lättad Magnus Jonsson, kommunalråd (S) som berättar att en enig kommunstyrelse i Ockelbo har klubbat försäljningen av Wij Herrgård till familjen Wallenbergs bolag FAM AB.
– Nu skriver vi ett nytt kapitel i Wijs historia, säger han.

Magnus Jonsson (S) Foto: Henrik Westberg

Efter drygt ett år av diskuterande och förhandlande och inte minst filande på formuleringar i avtal är allting nu klart. Ockelbos kommunstyrelse har i total enighet sagt ja till att, för 6,4 miljoner kronor, sälja Wij Herrgårds huvudbyggnad, två flyglar, arkivkullen och arkivet tillsammans med 2,8 hektar mark till Wallenbergbolaget FAM AB. Men rent formellt säljs fastigheten till ett bolag som heter JIW Förvaltning – ett namn som, läst baklänges, är förvillande likt Wij - men det kan ju vara en slump.
– Vi har säkrat platsen. Köparna förstår värdet av besöksparken och vill vara med och utveckla den. Bättre kan det inte vara, säger Magnus Jonsson.

Men frågan är om det allra bästa ändå inte är att Ockelbo kommun härmed slipper underhållsansvaret för de cirka 170 år gamla byggnaderna på Wij Herrgård. För det lär knappast handla om småpengar att ta hand om de byggnaderna på sikt.
– Jag ska inte sticka under stol med att det är en stor lättnad att vi kan avlasta kommunen de framtida kostnaderna för fastigheterna och marken vid Herrgården, säger Magnus Jonsson.

Det var ursprungligen familjen Wallenberg, genom bolaget FAM, som tog initiativet till att återvända till Ockelbo. Där hade Kopparfors AB en stor del av sin verksamhet under 1900-talet och var länge den största arbetsgivaren i kommunen. Idag har Kopparfors återuppstått i form av Kopparfors Skogar och är tillbaka med besked i Ockelbo, bland annat har de ett distriktskontor i en av herrgårdsflyglarna på Wij.
– Det verkligen glädjande att man kommer tillbaka och vill vara med och återge de kulturhistoriska byggnaderna sin forna glans. Och att de vill aktivt delta i utvecklingen av besöksparken i samarbete med Wij Trädgårdar och det lokala näringslivet, säger Magnus Jonsson.

Wij Trädgårdar ska vara i centrum

Mats Åstrand, ordförande Stiftelsen Wij Trädgårdar Foto: Henrik Westberg

Även Mats Åstrand, som sedan ett halvår tillbaka är ordförande i både Stiftelsen Wij Trädgårdar och det kommunala bolaget Wij Säteri AB uttrycker också stor tillfredsställelse över att avtalet äntligen verkar gå i lås.
– Bara att få in en så stark aktör som FAM som säger att de vill vara med och bidra till utvecklingen i Ockelbo är stort. Att det dessutom finns medlemmar i familjen Wallenberg som är engagerade i upprustningen av Herrgården gör inte saken mindre stor, säger Mats Åstrand.

Han har själv engagerat sig hårt för att skapa en tydligare styrning av verksamheten på Wij. Stiftelsen har det övergripande ansvaret för varumärket Wij Trädgårdar och för att se till att alla de som är verksamma på platsen agerar i stiftelsens anda. Men hittills har stiftelsen varit lite av en papperstiger som saknat verktyg för att se till att urkundens anda efterlevs. Det vill Mats ändra på. Men han betonar att det just nu är allra viktigast att få sommarsäsongen att fungera så bra som möjligt.
– Sen ska vi ha en generaldiskussion om vad som fungerar och vad som inte fungerar. Klart är att det krävs en större tydlighet. Mångfald är viktigt men vi måste åter till att det är Wij Trädgårdar som är centrum för verksamhet, säger Mats Åstrand. Han menar att det inte är någon av de ingående verksamheterna som vare sig ska eller kan står på helt egna ben. De ska alla in under ett gemensamt paraply som hålls upp av Stiftelsen Wij Trädgårdar.
– Vi vill göra Wij Trädgårdar till en tydlig samlingsplats för dem som aktivt driver hållbarhetsfrågor och som i stiftelsens anda bidrar till att utveckla kultur och näringsliv i Ockelbo, säger Mats Åstrand.

Renoveringar till hösten

Håkan Buskhe Pressbild FAM

Kuxabladet har sökt representanter för familjen Wallenberg för att få en kommentar till köpet. Men eftersom det formellt är ägarbolaget FAM som gör investeringen i Wij och inte familjen så är det FAM:s VD Håkan Buskhe som uttalar sig. Han är på resa och kan inte ge någon intervju utan skickar ett skriftligt uttalande: 

“Platsen Wij är betydelsefull för oss, både historiskt och idag genom Kopparfors Skogars innehav  runtom Ockelbo. Vi ser därför fram emot att slutföra affären och arbetar nu tillsammans med kommunen för att få det sista på plats. Vi ser restaureringen av Herrgården som vårt främsta bidrag till utvecklingen av Wij trädgårdar. Efter tillträdet, förhoppningsvis under hösten, kommer vi att påbörja arbetet med huvudbyggnaden. Vår långsiktiga plan är bland annat att kunna nyttja huvudbyggnaden som ett centrum för hållbarhet och biologisk mångfald, samt att tillsammans med alla aktörer utveckla området och skapa en mötesplats för våra bolag i en vacker och inspirerande miljö i Ockelbo.” 

Kopparfors Skogar, som är ett av de bolag som ägs av FAM, finns redan idag på plats med ett kontor nere i en av flyglarna på Herrgården.

Fakta om ägande och verksamheten vid Wij Trädgårdar

Ockelbo kommun äger sedan 1996 Wij Säteri AB där besöksparken, mark och alla byggnader på Wij ingår. Kommunen ansvarar för skötsel av trädgårdarna.

Stiftelsen Wij Trädgårdar, som bildades 2002, har genom sina stadgar huvudansvaret för verksamhetens inriktning och karaktär samt konstnärlig höjd. Stiftelsen är även ansvarig för utbildningsverksamheten vid Wij Trädgårdar. Ekbacken ansvarar för driften av de kommersiella verksamheterna som restaurang, konferens, logi och butik. 

Övriga aktörer

På Wij Trädgårdar finns en rad andra aktörer som också omfattas av stiftelsens mål och som bidrar till utvecklingen av Wij Trädgårdar. Dit hör exempelvis Ekbacken, Valsverket, Smedjan, Turbin konsthantverk, Konst & Landskap, Fröken Frisk, H.E.M-slöjd och Ekotorget.

Kuxabladet besöker Elastic Gallery i Jädraås

Kuxabladet besöker Elastic Gallery i Jädraås

Blue DeVilles spelar på Wij Valsverk

Blue DeVilles spelar på Wij Valsverk

0