Kuxabladet besöker Elastic Gallery i Jädraås

När det börjar gå abonnerade vernissagebussar från Stockholm till Jädraås – då har det hänt något stort. Särskilt som målet för bussarna är det nationella konstgalleriet Elastic Gallery som nu har sitt huvudkvarter i en gammal möbelaffär i utkanten av byn. Tidigare var det Malmö och Stockholm som gällde för Elastics besökare.
– Jag vände upp och ned på alltihopa och det har gett väldigt positiva och intressanta resultat, berättar galleristen Ola Gustafsson.

Han kommer släntrande tillsammans med 15-åriga jycken Edvin utanför anrika Grönbergs Möbelaffär i Jädraås. Här har han bott med sambon och konstnären Catrin Andersson sedan 2015 då de kom till Jädraås bland annat för att Catrin behövde en ordentlig ateljé. Länge fortsatte dock Stockholm att vara basen för galleriet medan Jädraås mest fungerade som kontor och lager. Och när han gjorde utställningar där var det under namnet Elastic Rural. Idag är Rural struket.

Ola Gustafsson Foto: Eva Bingel


Ola Gustafsson är utbildad konstnär men blev gallerist för 20 år sedan. Det passade honom bättre att hjälpa konstnärer att nå ut än att skapa egna verk. Elastic Gallery föddes i en gammal tobaksaffär i Malmö och flyttade efter 10 år till Stockholm. Där låg galleriet länge i det kända konststråket vid Vanadisplan dit såväl konstintresserad allmänhet som professionella inköpare söker sig, ofta i jakt på nya konstinvesteringar. Det var pandemin som blev avgörande för att Ola skulle våga låta verksamhetens tyngdpunkt väga över till Jädraås.

– Pandemin bidrog till att mer och mer av sköts digitalt och via sociala medier. Inte minst samlare och konstproffs har lärt sig de nya sätten att hålla sig à jour med vad som händer på marknaden.

Ola Gustafsson säger att många har blivit mer benägna att ta sig ända till Jädraås för ett galleribesök än att gå rutinrundan på gallerigatorna, och att det leder till högre kvalitet på besöken och mötena.
– Vi får längre och bättre samtal med dem som har tagit sig hit.

Han konstaterar vidare att själva platsen har en dragningskraft som saknas vid galleristråken i storstaden.
– Vi har en intressant brukshistoria och bruksmiljö, vi har ett fint surdegsbageri, ångtågen och inte minst Erskinebyn här i Jädraås. Det som händer när folk tar sig hit är att de börjar ställa frågor om vad de kan göra mer än att titta i galleriet. De gör galleribesöket till en intressant utflykt. Och det blir en del av en större upplevelse.

Krypström visades till 8 juli

Vi förflyttar oss in i galleriet där en utställning med titeln ”Krypström” av Anders Kappel visas fram till och med 8 juli. Anders Kappel som idag är verksam i Skåne är representerad på bland annat Moderna Museet. I en intervju i Arbetarbladet uttryckte han sin entusiasm över att få ställa ut i Jädraås – en miljö som påminde honom om uppväxtåren. Han sa också att han var övertygad om att framtiden ligger i att utlokalisera konsten till mer undanskymda platser. Ola Gustafsson kan inte mer än att hålla med.

– Det har intressant nog blivit lättare att få nationell press att komma hit än till galleriet i Stockholm.

Han är noga med att betona att Elastic Gallery är ett nationellt galleri och att verksamheten bygger på de konstnärskontakter som han har odlat och underhållit under alla år som han har varit verksam. För lokalt och regionalt verksamma konstnärer menar Ola Gustafsson att det finns andra platser.

– Men det är inget som hindrar mig från att ställa ut dem. Och det är inte så att de är ointressanta men jag måste hela tiden tänka på om och vad jag kan göra för de konstnärerna på lite sikt. Annars skapas bara orealistiska förväntningar. Relationen mellan gallerist och konstnär byggs under lång tid.

Utställaren Anders Kappel till höger, Ola Gustafsson till vänster Foto: Eva Bingel


Ny utställning 22 juli

Mellan 22 juli och cirka 3 september visas en grupputställning med ett par av de konstnärer som ställt ut tidigare på Elastic Gallery, däribland Olas sambo Catrin Andersson, Dick Hedlund, Charlotte Walentin, Per Kesselmar och två yngre debutanter. Ola Gustafsson passar på att lyfta ytterligare en fördel med att bedriva galleriverksamheten i Jädraås, långt från Stockholms mer stressade livsstil.

– Jag kan ta mig tid och prata med mina besökare. Om de vill förstås. Jag brukar märka om det är nån som funderar lite och är öppen för att prata. Alla är inte det. Och det är viktigt att respektera det. Men för dem som vill gör jag gärna små minivisningar, säger Ola Gustafsson och tillägger att många kan känna sig osäkra när det gäller konst men att det här inte finns några färdiga svar eller dumma frågor.


Steget mellan konst och matkultur är bokstavligt talat inte särskilt långt för Ola Gustafsson. Han reser sig ur stolen och tar ett 20-tal steg för att börja vattna törstande grönsaker och blommor. Han är nämligen inte bara gallerist, utan tillsammans med sambon Catrin driver han Jädraås Mat som ligger några meter från galleriet. Här säljs bland annat sallat, olika sorters kål och ägg. I nyöppnade Grönbergs Greenroom finns olika sorters chili, gurka och auberginer som de har drivit upp, blandat med gamla möbler från Grönbergs Möbelbutik.