Vi testar Linas Semla - försvinnande gott

Det börjar närma sig Fettisdagen och Kuxabladet besöker Linas Café och Bageri i Bergby för att testa deras semlor. Det här blir ”Linas” första säsong, men absolut inte första gången ägaren Sofie Andersson bakar semlor, denna gång tillsammans med den andre ägaren Malin Svedlund. Nu står de står redo med brickorna fulla av den traditionella bakelsen. 

Caféet med det egna bageriet hittar vid torget i Bergby, de stora inbjudande fönstren släpper in ljus och bakom glaset vid disken ser vi allsköns godsaker. Dammsugare, prinsesstårta, biskvier, småkakor, bullar och målet för färden denna gång: Semlan. 

När vi väl satt oss tillrätta med en varsin kopp kaffe tar vi vår första tugga. Johan äter sin semla med sked och Henrik tar det klassiska greppet med locket först, resten sen (med en rejäl packe servetter för att rädda skägget). 

Det första som slår oss är hur luftig och lätt semlan känns då vi väl smakar på den. Inte alls mäktig eller för mycket. Sofie förklarar processen. 

– Vi använder en gräddblås, det tillför mer luft än om du vispar grädde hemma. Det blir mer volym.



– Sedan tillför vi också mer luft i bullen, för att den inte ska bli för kompakt, lägger Malin till och fortsätter: 

– Sedan har vi Grodor, där mandelmassan är uppblandad med grädden, smågrodor och småsemlor som vi kallar för kaffesemlor. 

Det är Sofie som bakar semlorna och det har blivit flera tusen stycken genom åren. Ändå är det en av hennes stora favoriter. 

– Jag gillar att äta dem med varm mjölk, en hetvägg, det började jag med förra året. Men sedan tar jag även några stycken på stående fot. De är så goda!




Malin tittar ner något och erkänner att hon själv inte alls gillar semlor. 

Foto: Henrik Westberg, Kuxabladet

– Haha, nej, jag gör ju inte det. Men däremot älskar jag Windsorkakan. Det gamla bageriet här var kända för sin windsor och vi har hållit i den traditionen. Men på allmänhetens förfrågan har vi nu infört små windsorbakelser, med pärlsocker, florsocker på toppen och vaniljkräm inuti. Det är min favorit. De är ju också bra för de som inte tål mandel. 

Det ligger mycket tanke och diskussion bakom semlorna och varje dag utvärderar de och ändrar om de tycker något kan bli bättre. 

– Vi diskuterar bullarna varje dag, om de blev för kompakta, hur stora de ska vara och så vidare. Det är viktigt att det blir bra, säger Malin. 

– Sedan gör vi allt från grunden, säger Sofie och berättar att mandelkrämen i semlan innehåller en rad olika ingredienser; rostad mandel, socker, mandelmassa, kardemumma, vaniljsocker och två hemliga ingredienser, förklarar hon. 


Att semlor är en stark tradition råder det ingen tvekan om. Linas Bageri och Café blev lite tagna på sängen de två första tisdagarna i februari då fler semlekunder än väntat dök upp. 


– Vi sålde slut då men nu står vi laddade inför fettisdagen första mars. Ingen som vill ha en semla ska behöva vara utan. 


Kuxabladet testar 

Linas Bageri och Cafés semla 

Det är en väl tilltagen Semla som möter oss på tallriken. Brödet är luftigt och har en god smak, färskt och inte alls torrt. Grädden är utsökt, luftig och inte för sötad — grädden får vara grädde. Mandelmassan är krämig och smakrik och bidrar till känslan av färskhet. 

Slutomdöme: En absolut fröjd. Men blir det för mycket, då rekommenderar vi den mindre kaffesemlan. Det finns förstås lika många semlor som det finns bagare, men Linas semla känns inte själlöst massproducerad.
Det är en semla med tanke bakom som möter oss på tallriken.


Fler artiklar på Kuxa.se