Får vi några får - i Jädraås?

FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB


På sensommaren 2020 besökte Kuxabladet Jädraås för samtal om ett nytt initiativ om en kooperativ fårgård. Arbetet har sedan dess fortsatt och vi stämde av med en av initiativtagarna Peter Oijens om vad som hänt sedan sist.

– Vi hade ett inspirationsmöte i oktober, 12-13 personer deltog och ett trettiotal har anmält sitt intresse, berättar Peter.

Det fanns ingen exakt form för inspirationsmötet utan det handlade mycket om att ses och lära känna varandra över en bit mat.

– Vi pratade en runda om vad alla individuellt tyckte var intressant med projektet, vad man ville få ut av det.

Peter berättat att det fanns många olika viljor.

– En del var intresserade av kött, andra ull, andra öppna landskap medan en del värnade om byns utveckling.

 

Lars Nordlund och Peter Oijens, hösten 2020. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

 

Det uppstod givetvis många frågor. Till exempel vilken fårras man skulle välja, vad andelarna ska kosta och hur arbetet fördelas mellan medlemmarna.

– Utgångspunkten var att en andel ska kosta 2000 kronor, men inget är skrivet i sten.

Efter inspirationsmötet planerades ett nytt möte till slutet av november, då föreningen skulle bildas.

– Men restriktionerna kring pandemin skärptes och vi sköt upp det. Det finns ingen stress egentligen, en stor del av ambitionen är ju att vi ska ha trevligt tillsammans. 

– Vi har satt samman en stadgerevisionsgrupp som funderar igenom stadgar och formuleringar. Det är jag, Lars Nordlund, Marie-Louise Vallin och Ola Gustavsson som arbetar med detta. Det rör sig av en revidering av det vi kommit fram till helt enkelt.
Idag existerar alltså ännu inte föreningen på papper. Mötet för bildandet och då interimsstyrelsen ska utses är uppskjutet på obestämd tid.

 

FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

 

– Interimsstyrelsen ska ta fram förslag på arbetsupplägg för medlemmarna. Alla detaljfrågor som vi skissat på ska besvaras. Första föreningsstämman är planerad till april/maj. Då hoppas vi klubba igenom förslaget, fortsätter Peter.

För att behålla momentumet i gruppen planeras ändå framtida arbete.

– I år tog vi in fåren som vi hade på prov i slutet av maj. I sommar kan vi passa på att ordna till stängslet så det fungerar bättre, lammen rymde då och då, skrattar Peter. 

Det finns en risk att fåren inte kommer förrän 2022, vilket Peter tycker vore mycket tråkigt. Ett alternativ om föreningen inte kommer igång kan vara att låna får även 2021.

– Fårens närvaro gör att det känns verkligt på ett annat sätt och drar mycket intresse.

– Föreningen har vi kallat både Jädraås Fårkooperativ och Fårskallarna i Jädraås.. Något officiellt namn är inte bestämt.

– På Facebook heter vi Jädraås kooperativa fårgård, avslutar Peter.