Kräftpest i Ulvsta - så undviker du att sprida den
Foto: unsplash
Så undviker du att sprida pesten
• Badkläder - låt dem torka innan du badar med dem i andravattendrag.Tvätta dem helst. Kolla så att linningen är snustorr!
• Flyttar du en båt? Låt båten torka på trailern. Kolla så inte repet till ankaret är vått, kolla så att det inte är kylvatten kvar i motorn.
• Badleksaker. Tvätta dem helst i T-rödsprit (en halv flaska till en tioliters hink).
• Tvätta stövlar, andra redskap i T-rödsprit enligt ovan.
• Kräftpesten sprider sig oerhört lätt, se till att följa tipsen ovan och sprid gärna till andra badgäster/fiskare/naturidkare.
Det var under midsommarafton Ola Norberg, fisketillsyningsman, blev uppmärksammad på att det förekom ett flertal döda kräftor i Rännsjöbäcken.
– Jag hade varit ute kvällen innan och då såg jag inget särskilt. Under midsommardagen plockade jag 80 döda kräftor. Kräftpesten är en parasit som dödar kvickt.
– Nu hoppas jag alla är uppmärksamma på detta så kan vi gemensamt hindra spridning, säger Ola.
Det är flodkräftan som drabbas av parasiten, efter den angrips återstår efter två-tre dygn endast skalet. I vattnen kring Rännsjön förekom flodkräftan naturligt men nu är hela den lokala stammen hotad. Den svenska flodkräftan är sällsynt.
– Det är otroligt tråkigt, vi har ont om flodkräfta här. Nu har vi konstaterat kräftpest i Rännsjöbäcken och antagligen i Rännsjön.
Ola kontaktade SLU (Sveriges Landsbruksuniversitet) i Uppsala och mottog emballage, i vilket han skickade tillbaka två upphittade kräftor som han frusit in.
– Det blev en snabb procedur, vi fick beskedet att det var kräftpest.
– Länsstyrelsen har varit helt suveräna, efter ett enda samtal tog de kontakt med kommun, jordbruksverket och media. De bekostade även alla prover.
Skyltar om kräftpest finns nu uppsatta överallt kring de drabbade vattnen och förhoppningen är att alla nu respekterar detta och är försiktiga.
– Nu hoppas jag alla är uppmärksamma på detta så kan vi gemensamt hindra spridning…
Parastien är mycket smittsam. För att förhindra spridning ska du tänka på att inte ta med blöta badkläder till en annan sjö, detsamma gäller fiskeredskap, hundar, båtar...
– Torka badkläderna så att de verkligen blir snustorra, det rekommenderas att man tvättar dem. Stövlar, badleksaker och annan utrustning kan man göra rent med T-sprit. Blanda ut en halv flaska med vatten och rengör.
– Tänk på att ditt ankare ofta har ett nylonrep eller att kylvattnet i båtmotorn kanske inte runnit ut. Det krävs en väldigt liten mängd för att sprida det vidare.
Framtiden för flodkräftan i Rännsjön
Kräftpesten är inte skadlig för några andra djur än flodkräftan. Såväl utter som gråhäger har just nu en rejäl kräftfest.
– Det här är otroligt tråkigt. Svenska flodkräftan finns inte på så många ställen. Den förekom naturligt här.
I Rännsjöbäcken förekommer även ett mycket stort bestånd av flodpärlmusslor, när Ola fick beskedet från SLU att det var just kräftpest var det på ett vis en lättnad.
– Länsstyrelsen blev imponerade av vårt bestånd av flodpärlmussla, som kan bli över 200 år gamla. Ett tag var vi oroliga att det skulle vara något som kunde skada dem.
Lyckligtvis var så inte fallet. Det är även för tidigt att helt utesluta ett framtida flodkräftabestånd.
– Om cirka 2-2,5 år kommer Länsstyrelsen att ta vattenprover för analys. Med hjälp av det kan de se om parasiten finns kvar. Är det då fritt kommer Länsstyrelsen bekosta en inplantering av flodkräfta.
Läs mer om flodkräftor här. extern länk
Vad är kräftpest?
Ett av de största kända hoten mot flodkräftor är kräftpest i sjöar och vattendrag. Under 1960-talet planterades signalkräftor ut i svenska vatten för att ersätta flodkräftpopulationer som dog ut. Det man inte visste då var att signalkräftor kan bära på sjukdomen kräftpest utan att själv insjukna. Flodkräftor däremot dör om de smittas. Flodkräftan har även påverkats av försurning, utsläpp, vattenregleringar och igenslamning av lämpliga livsmiljöer.
Källa: Länsstyrelsen