Läsarfrågan: Nedläggning av telestation, kommer Gammelboning få fiber?

Läsarfrågan: Gavlenet har nu meddelat att man lägger sin telestation i Jädraås hösten 2020. Vi i Gammelboning blir utan internet. Kommer Jädraås Byråd göra något, och kommer Ockelbo Kommun att göra något för att se till även vi Gammelboning kan få bredband ?

/Gammelboningsbo


Svar:

Vi vill inleda med en förklaring kring nedläggningen av telestationer. Telia Skanova har i sin roll som ägare av det traditionella fasta telefoninätet sedan länge meddelat att detta på sikt kommer att avvecklas i hela Sverige. I Ockelbo kommun har de sedan 2012 stängt ned de flesta telestationerna. Under hösten 2020 väntar nedstängning av stationerna i Jädraås samt Mörtebo.

I och med att Telia avvecklar telenätet kan inte bredbandstjänster levereras den vägen längre och av den anledningen har Gavlenet gått ut till kunder med information om att tjänsterna stängs ned.

 

Svar på allmänna frågor kring Telias avveckling av telenätet finns att läsa på deras hemsida om ”Framtidens nät” (www.telia.se/privat/om/framtidensnat)

 

Vad händer nu och framåt?

Bredbandsmarknaden är avreglerad. Det innebär att fri konkurrens råder och att vilken aktör som helst på marknaden kan etablera bredband var som helst. Att dra fiber är kostsamt, och problematiken när man kommer ut på lands- och glesbygd är att det är väldigt svårt att få ekonomin att gå ihop eftersom avstånden ofta är långa och kunderna få. Här behövs oftast bidrag i någon form.

 

För ett antal år sedan blev Gavlenet och Ockelbo kommun beviljade EU-bidrag för att bygga så kallade ortssammanbindande nät. Ortssammanbindande nät är helt enkelt fibernät mellan orter och byar och som knyter ihop dem till det gemensamma fibernätet. De sträckor som har byggts under våren 2020 är till Gammelfäbodarna, Gammelboning och Ivantjärn. I de här projekten ingår inte att ansluta fastigheter men de ger förutsättningar för sådan utbyggnad av områdesnät på orterna och byarna i ett senare skede.

 

Som det ser ut nu finns inga bidrag att söka för att bygga ut områdesnät.

 

Ett sätt att sänka kostnader för utbyggnad av fibernät är att man i byn själv bygger sitt nät. Detta är ett koncept som används på många platser runt om i Sverige.

 

För att stötta och få igång den här typen av initiativ har Gavlenet och Ockelbo kommun arbetat fram en modell som kallas ”Fiber tillsammans”.

I korta drag går det ut på att byn/området pratar ihop sig och enas om att man vill bygga ett nät och vilket område som ska omfattas. Man utser en talesperson som tar kontakt med Gavlenet för att komma igång och sedan håller kontakten under projektets gång.

Byn bygger nätet med kompetensstöd från Gavlenet. Ockelbo kommun har även avsatt en summa pengar per år för att kunna medfinansiera den här typen av projekt.

 

Hittills har ett par sådana projekt gått i mål med gott resultat, och några ytterligare ligger antingen i startgroparna eller har kommit igång.


Om man är intresserad av ”Fiber tillsammans” är man välkommen att höra av sig till

Bo Larsson, bo.larsson@gavleenergi.se eller 026-178627

 

Vänliga hälsningar

Lotta Sen Thakuri, Ockelbo kommun

Christer Englund, Gävle Energi/Gavlenet