Ord om ord - Intervju med författaren Kalle Lind

Läs Daniel Gustavssons intervju med Kalle Lind med bland annat ett nedslag i hans biografi om Hasse Alfredsson…


Kalle Lind är en fascinerande och extremt produktiv författare. Det känns som om han är konstant aktuell med något. Som hans gedigna biografi om Hasse Alfredsson. Eller seriealbumet Statarna. Eller podden Snedtänkt. Eller…

Hasse Alfredsson gick bort 2017. Det skulle dröja två år innan den första kompletta biografin om Alfredssons liv släpptes. Tidigare hade det endast funnits böcker som tagit upp en del av Alfredssons liv, som hans samarbete med Tage Danielsson eller om hans författarskap. 

– Eftersom det inte fanns en komplett biografi tyckte jag att det var lämpligt att det skulle finnas en, berättar Kalle Lind. Jag skrev faktiskt min första biografi om Hasse och Tage som barn. Medan minna klasskamrater upptäckte sin sexualitet skrev jag en faktabok. 

– Jag skickade den till och med till ett förlag och Tage Danielssons fru hörde av sig och sa att dom inte tänkte ge ut den. 

Hasse Alfredsson är inte den enda svenska profil Kalle Lind skrivit om. Han har tidigare skrivit en bok om Cornelis Vreeswijk. 

Daniel Gustavsson med mångsysslaren Kalle Lind.

Daniel Gustavsson med mångsysslaren Kalle Lind.

– Ja, jag gillar alla gamla gubbar. Svårt att säga vem jag gillar mest, erkänner Kalle Lind. Mina två första söner heter Cornelis respektive Beppe i andra namn. När trean föddes ville jag att han skulle heta Hasse-Tage men det ville inte hustrun. Han fick heta Fritjof istället.

Biografin om Hasse Alfredsson är inte den enda boken Kalle Lind är aktuell med. 

Nästan samtidigt släpptes seriealbumet Statarna Lind skrivit manus till och Jimmy Wallin illustrerat.

– Javisst ja, Statarna. Glömde nästan bort den, Hasse fick all uppmärksamhet, utbrister Lind. Jag gillar Statarna jättemycket. Man glömmer av någon anledning bort denna period i Sverige. En statare var alltså en lantarbetare, som fick sin lön in natura av husbonden. Det var alltså en form av slaveri.  Jag blev sugen på att göra en rolig serie som inte blundar för hur vedervärdigt folk har haft det. Allt tråkigt ska kunna omvandlas till humor.

Hasse Alfredsson dyker faktiskt upp i statarna. Den elaka karaktären Patronen ser ut som Hasse Alfredsson, eller snarare hans karaktär Höglund från filmen Den enfaldige mördaren.

– Vi har inspirerats mycket av René Goscinny (som skrivit manus till Asterix och Lucky Luke), berättar Lind. Goscinny placerade gärna moderna figurer och företeelser i historierna. Det gör vi med. Som Hasse Alfredsson. Därtill dyker bland annat Ian (Wachtmeister) och Bert (Karlsson) upp som uppviglare. 

– Jag är stolt över Statarna, fortsätter Lind. Men dessa berättelser ur Sveriges närhistoria, om förtryck, elände och slaveri, har ”nu blivit utkonkurrerade av The Walking Dead och Game of Thrones och annat modernare, fräschare, elände. Jag hoppas lite pompöst på att detta elände åter ska hamna i folks medvetande. 

Kalle Lind har ägnat mycket tid åt gammal svensk populärkultur. I podden Snedtänkt fördjupar han alla möjliga ämnen som exempelvis kupletter och östeuropeisk barnkultur i SVT. Han har skrivit böcker om liknande ämnen och bland dessa kan nämnas Människor det varit synd om, Snedtänkt (bokversionen av podden), Femtiotvå festliga riksdagsledamöter och 88 böcker du inte behöver läsa! 

– Jag har hållit på länge med sådant här men än finns det mycket kvar, berättar Kalle Lind.

– Just nu håller jag på och jobbar med en till biografi. Denna gång om Jacob Dahlin. Arbetsnamnet är Skål tammefan. 

Personligen finner jag Kalle Linds biografi om Hasse Alfredsson vara en av de mest välskrivna och intressanta biografier jag läst. Jag ser fram emot att läsa kommande bok om Jacob Dahlin. Frågan är bara hur länge jag måste vänta?  Jag är redan otålig.

Skärmklipp 2020-05-18 09.28.20.png

Besök

www.kallelind.se