Felplacerad fibernod - var går tomtgränsen?

Bild på fibernoden vars placering tvisten gäller.


I Nordanåsbo utanför Ockelbo skapas löpande nya möjligheter för infrastruktur i form av fiber. Svea Dahlblom bor i området och fick för några år sedan ett plåtskjul, en så kallad fibernod, placerad utanför sitt staket. 

– Jag sa till dem, redan då de var hit, att jag absolut inte ville ha den på min tomt. En tid senare stod den plötsligt här.

 

Svea Dahlblom.

 

Fibernoden står enligt Gävle Energi på grannfastigheten, som består av åkermark, men Svea säger att den är felplacerad. 

– Den sitter direkt på tomtgränsen. Staketet är inte slutet på min tomt, vi hade tidigare getter som kunde passera utanför. Samt en granhäck som markarbetare från telia erbjöd oss ersättning för när den grävdes sönder.

– Kuren står så nära staketet att de flera gånger klippt ner min syrénhäck. Men det har de slutat med sedan jag sa till. 

– Jag har även en karta från kommunen från då jag gjorde avlopp där kuren är utritad. Kommunens representant blev också förvånad över kurens placering.

Svea berättar att hon genom åren gjort åtskilliga försök att få svar på sina frågor om fibernoden.

– Jag har försökt på alla instanser. Jag har ringt och pratat med Gävle energi, VGS (Västra gästriklands samhällbygnadsförvaltning) och lantmäteriet. Jag får inga svar och ingen återkoppling. Luften har gått ur mig, säger Svea uppgivet.

– De har säkert köpt en ruta för detta av grannen, men inte vetat var gränsen går. Vem bestämde placeringen undrar jag?

Kuxabladet har pratat med byggnadsinspektören Kristina Alm på VGS om vad som gäller för fibernoder. Något bygglov för den är inte sökt och det är heller inte nödvändigt för alla typer av små bodar, enligt Kristina. 

– Det är bara om de räknas som byggnad, att människor kan gå in i den, eller om det är transformatorstation som bygglov krävs. 

 

Karta som låg som underlag vid avloppsarbetet 2014. Noden är inringad. Enligt detta underlag ligger den mitt på tomtgränsen.

På registerkartan ser noden ut att ligga utanför gränsen, byggnadsinspektör meddelar att gränserna för denna plats är ganska osäkra.

 

Vid inspektion kan Kuxabladet konstatera att kuren har en fullstor dörr på ena långsidan som det ser ut som att man kan gå in i. 

Peter Lindberg hos Gavlenet kommenterar:
– Något arrende eller bygglov finns inte. Ledningarna och boden skyddas av en ledningsrätt som belastar fastigheten den står på.

Kuxabladet mottog både en registerkarta och avloppskartan av Kristina Alm som Svea refererade till. Tomtgränsen är olika utritad på dessa, Kristina förtydligar varför:

– Registerkartan är inte så tillförlitlig, gränser kan slå på flera meter om man har otur. Just här har vi markering att gränserna är ganska osäkra. 

Kuxabladet har sökt Gävle Energi och pratat med Fredrik Andersson. Fredrik fastslog att fibernoden är inmätt korrekt i förhållande till andra byggnader och placerad på avsedd plats, en kontrollmätning av detta har genomförts. Däremot kvarstår tvisten om var tomtgränsen går. Även lantmäteriets kartor, som finns tillgängliga på nätet, gör gällande att gränserna inte alltid stämmer överens med verkligheten. Peter Lindberg, Gavlenet, kommenterar:

– När vi tillsammans med Ockelbo kommun byggde fiberledningarna och boden trodde vi att den stod helt och hållet på fastigheten intill Sveas. Vi tror fortfarande det.

– Jag har även tittat avstyckningskartan från 1965, den ser ut att stämma med det kartmaterial vi gått efter, förutom att fastigheten ser ut att gå längre ut i vägen.

Peter Lindberg lovar att Gavlenet kommer kontakta Svea och att ärendet har gått vidare till en person som ansvarar för fastighetsfrågor inom Gavlenet för bedömning. 

– Det kan bli så att vi får mäta ut var fastighetsgränsen går, avslutar Peter.