Politiker och företagardialog i Mobygården

Susanne Engström, ordförande i Företagarna i Ockelbo, håller anförande. FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB.

Företagarna i Ockelbo anordnade ett möte mellan politiker, tjänstemän och företagare i Mobygården den 13 november. Susanne Engström, ordförande i Företagarna Ockelbo, var moderator. Frågeställningarna hade inkommit från lokala företag och evenemanget följde upp paneldebatten som Företagarna arrangerade i våras.

Bland många ansikten inom den lokala politiken fanns Magnus Jonsson (S), Martin Sund Svensson (V), Dan Brodin, (KD), Niels Hebert (MP), Marit Rempling (C), Linus Gunnarsson (M) på plats. Bland frågorna som avhandlades berördes bland annat den polisiära närvaron i Ockelbo kommun. Har brotten mot företagare ökat? Har vi en tillräckligt hög polisiär närvaro?

FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Känslan hos de flesta i rummet är att nivån på brott är högre än tidigare och att polisen sällan syns till. Magnus Jonsson ville inte gå i försvar mot polismyndigheten i sitt svar utan förstår att det skulle ge en känsla av trygghet med högre närvaro av målade polisfordon. 

– Jag har varit i kontakt med polisen och vad statistiken säger har brottsligheten minskat, anmälningarna är mycket få.

Polisen går mycket på statistik och uppmaningen är att anmäla allt man ser, från misstanke till brott.

– I Gästrikerådet meddelas det att Polisen har positiv växtvärk, det utbildas fler poliser nu och det kommer ta tid innan det syns – men polisen ser positivt på framtiden. Vi skulle givetvis önska ett poliskontor i Ockelbo, fortsatte Magnus.

Statusen på cykel- och gångplanen som togs fram, var en annan fråga som diskuterades. 

– Vi har antagit en cykel- gång plan men alla pengarna finns inte för att genomföra den, säger Niels Hebert. – Vinterväghållningen av cykel och gångvägar har förbättrats avsevärt.

Magnus Jonsson inflikar:

– Planen antogs 26 november 2018 och det är jätteviktigt att den tagits fram. Om vi gör allt i den investering på 100 miljoner. Det finns brister i cykel och gång trafiken, det är som ett lapptäcke i hur det hänger samman. Det prioriterade arbetet fokuserar på att kunna ta sig till arbete, studier, skolor och förskolor. 2021 finns fem miljoner i investeringsbudgeten. Sträckan från Mo Grindar och ner mot centralorten är det som förhandlas nu, den sträckningen skulle kosta nio miljoner.

– Googla Ockelbo kommun gång- och cykelplan så hittar du de där kartorna över hur planen ser ut, hälsar Dan Brodin.



Bland övriga frågor lyftes handlingsplan för livsmedelsstrategi och krishantering. Kan Ockelbo kommun upprätthålla tre månaders livsmedelsförsörjning i händelse av kris. Sammantaget verkar inte strategin vara utmejslad, men bland livsmedelsaktörer på plats verkar det troligt att det skulle gå att lösa, även om det såklart behöver samordnas. Limpa från Mattes bröd med Ockelbo Ost på låter som en trolig ingrediens i livsmedelsförsörjningen. 

Under det två timmar långa mötet diskuterades även framtiden för fiber, vad Ockelbo kommun gör för att lyfta befintliga företag, hur vi kommer tillrätta med kompetensbristen då det blivit svårt att hitta folk att anställa för många företagare. Hur kan man göra för att få hjälp vid ett generationsskifte inom företag – hur får vi de unga att bli intresserade av de befintliga jobben som finns här; och som alltid kommer efterfrågas? 

FOTO: Johan Beijer, KUXAGRUPPEN AB

Medan detta blir för mycket att i detalj summera i Kuxabladet vill vi uttrycka ett stort tack till Företagarna i Ockelbo för att ni skapar mötesplatser för invånare, företagare, politiker och tjänstemän att diskutera dessa frågor i offentliga rum. Detta är en form av samverkan som i förlängningen gör Ockelbo kommun till en bättre plats att verka. Vägarna mellan politiken och invånarna i vår kommun är förhållandevis liten. Att ha en plattform där vi kan möta varandra är viktig och sådana tillfällen har vi ett gemensamt ansvar att göra det mesta utav.