Ord om ord - Intervju med författaren Elin Olofsson

Kuxabladets kulturskribent Daniel Gustavsson gör en intervju med författaren Elin Olfosson - aktuell med romanen Herravälde. Läs om Elins bakgrund; om krockar mellan fiktion och verklighet samt hennes brinnande fotbolls intresse…

Elin Olofsson är en svensk författare. Hon debuterade med 2013 med romanen Då tänker jag på Sigrid. Nu är hon aktuell med sin femte roman, Herravälde, som förenklat sett handlar om tre kvinnors hårda kamp för frihet. Den utspelar sig 1921, alltså det år kvinnorna får rösträtt i Sverige. För ett tag sedan fick jag mig en pratstund med den kritikerrosade författaren. 

Elin Olofsson berättar att hon länge drömt om att bli författare. Hon är utbildad journalist men det var inte den stora drömmen. Istället skrev hon på sin fritid. Efter många omskrivningar och omläsningar skrev hon ut texten och skickade till en handfull förlag.

- Jag vet att de flesta författare har massor av refuseringsbrev. Jag skäms nästan för att säga att jag blev antagen med en gång. Wahlström och Widstrand ringde upp efter ganska kort tid och var mycket intresserade, säger Elin.

När Då tänker jag på Sigrid kom ut valde Olofsson att satsa helhjärtat på sitt författarskap. Debutromanen och dess vemodiga språk blev kritikerrosad. Nästa roman, Till flickorna i sjön, utkom 2014. Tredje boken utkom 2016. Den heter Gånglåt och blev hennes stora genombrott.  Det alla tre romanerna har gemensamt är att de utspelar sig i orten Gärningsberg.

- Gärningsberg är en helt fiktiv ort, berättar Olofsson.

- Men självklart har den likheter med Otterdal där jag kommer ifrån. Men inte så mycket som man kanske kan tro. Jag har vid flertalet tillfällen blivit stoppad på mina joggingturer av folk som är övertygade att jag skrivit om dom, eller deras farmor och så vidare. Det har jag inte. Eller tror inte att jag har det i alla fall. Som författare är det svårt att veta var alla infall kommer ifrån. 

Den kanske konstigaste läsarkontakten Elin fått var av en kvinnlig läsare som ville gå på dejt med en av karaktärerna från en av hennes romaner.

- Jag berättade för henne att han faktiskt inte finns på riktigt. Jag tror hon blev både förvånad och besviken, säger Elin.  

Konst i allmänhet och Anders Zorn i synnerhet har en viktig roll i romanen Herravälde. Även konstnären Bruno Liljefors tas upp. Fast inte i lika positiva ordalag som Zorn. En av Olofssons karaktärer säger att:

Måla djur är för fegisar och landskap för ratade gamla fröknar.

När jag berättar att jag älskar landskapsmålningar skrattar Elin.

- Jag är mycket intresserad av konst” erkänner hon.

- Jag har själv en rätt stor samling porträttkonst. Det kanske säger vad jag gillar angående landskapsmålningar, säger hon med ett lömskt leende. 

Elin Olofsson är flerfaldigt prisbelönad. Hon har bland annat fått Carl Zetterström-medaljen, Länstidningen i Östersunds kulturpris, Krokoms kommuns kulturpris och nyligen Region Jämtland Härjedalens arbetsstipendium i litteratur för att ta nästa steg i sitt författarskap. Olofsson erkänner att priserna betyder mycket för henne.

- En gång råkade min hund välta min kopp kaffe över datorn” berättar hon. Det kom till och med rök från datorn. Jag hade absolut inte råd att köpa en ny. Och jag hade precis börjat skriva på Gånglåt. Men så ringer telefonen nästa dag och jag får reda på att jag tilldelats ett pris. Och prispengarna räckte precis till en ny dator.

När Olofsson inte skriver är hon passionerad fotbollssupporter.

- Att heja på ett fotbollslag gör att jag konstant får hjärtat krossat, säger hon.

Hennes favoritlag är Östersunds FK. Men hon är också exklusiv huvudsponsor för fotbollslaget Offerdals IF F01-04, som är klubbens äldsta tjejlag med ambitionen om att så småningom bli Offerdals IF:s damlag.

- Jag försöker gå på så många matcher jag bara kan. Det är också kul att se mitt namn tryckt på lagtröjorna” erkänner hon. 

Hösten har Elin Olofsson ägnat åt att turnera i Sverige med Herravälde. Men hon har också påbörjat arbetet med en ny roman.

- Jag kan avslöja så pass mycket att det blir ytterligare en historisk roman. Och stämningen från Herravälde kommer att bestå.

Elin Olofssons avslutande ord bådar mycket gott. Jag längtar redan efter nästa bok.


Om Författaren

  • Elin Olofsson debuterade 2013 med romanen “Då tänker jag på Sigrid”. 

  • I den förra romanen “Krokas” blickade hon för första gången i sitt skrivande bakåt i tiden. 

  • Med den nya romanen “Herravälde” fortsätter Elin Olofsson att sätta ljus på kvinnors historia – denna gång under tidigt 1920-tal, där tre kvinnor tvingas föra en hård kamp för frihet.

I Herravälde skriver Olofsson fyndigt om ett aktuellt ämne i skrud av det förflutna. Den välskrivna berättelsen är också kryddat med ett underhållande spännings inslag - Resultatet är en bladvändare – Daniel Gustavsson