Boktips - läsning för och med barn

David Svensson, Barnbibliotekarie vid Ockelbo Folkbibliotek & Perslunda Skolbibliotek gör ett nedslag i bra läsning för- och tillsammans med de allra yngsta.


Hockeyuppdraget

Sanna Juhlin

(från 6 år)

Rolig och ömsint bok om ishockey och vänskap. Milla är trött på sin granne, den stöddige högstadie-killen Sander, som alltid retar henne. Efter att han har skrattat åt henne när hon utan större framgång har försökt åka skridskor blir hon arg och utmanar honom. Hon säger att hon ska samla ihop ett lag och vinna över honom och hans gäng, matchen ska bli om en vecka. Problemet är bara att Sander tillsammans med sina bröder är traktens stora hockeytalanger medan Milla inte har något lag och knappt kan stå på ett par skridskor. Hon får med sig sin kusin som är och hälsar på, sin mamma och moster samt ishallens gamle vaktmästare. Tillsammans börjar de träna för den stora matchen. 


Dropp dropp

Aron Landahl

(från 3 år) 

En läskig bilderbok som passar bra att krypa upp i soffan med runt halloween. Boken ingår i serien ”Rys och Mys” som erbjuder kusligheter för yngre barn. 

Berättelsen börjar med att det är morgon och ett droppande ljud hörs i huset. Men vad kommer det ifrån och vad är det som droppar?

Vi leds genom det lite dystra huset på jakt efter droppandet och hittar en röd fläck på golvet. Röd som … blod! Det droppar ner från taket. Vad är det som finns uppe på vinden? Fantasin sätts i rörelse men svaret visar sig vara mer roligt än otäckt.

Läs också: Lina Neidestam – Rysliga förskolan



Framtidsboken

Måns Jonasson

(från 6 år) 

Hur kommer världen se ut om 50 år? Vad kommer vi att äta? Hur kommer vi att resa? Kommer alla att ha en egen robot? Är du intresserad av dessa frågor så är framtidsboken något för dig.

Ingen vet ju säkert hur det kommer att vara i framtiden men man kan se vart tekniken är på väg och göra bra gissningar. 

Självkörande bilar är ju redan på gång och kanske kommer vi alla ha sådana år 2070? Och kanske kommer vi att kunna kontrollera datorer med tankekraft istället för att använda mus och tangentbord? Och när du blir sjuk så är det inte omöjligt att du i framtiden får träffa en robotdoktor. Det är ju vi själva som avgör hur världen ser ut om 50 år och förhoppningsvis gör vi den bättre.



Du hittar Ockelbo Folkbibliotek här!