Höstmys - med gammaldags äppelpaj

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Så här gör du för att komma riktigt nära en lika tjusig äppelpaj som i en Disneyfilm. Genom att smaksätta pajdegen och fyllningen blir det dessutom en extra dimension på smaskigheten.

Alternativ: Du kan byta ut max hälften av sockret mot t ex farin- eller muscovadosocker, som ger en mer kolaaktig smak. Detta passar bäst med frukt med mild smak, som päron. Du kan även testa att skippa sockret helt och byta ut det mot 2-3 msk honung.

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

Både pajdegen och fyllningen kan smaksättas ytterligare med kryddor, t ex kardemumma, kanel,  ingefära, vanilj. Prova saker som passar till frukten eller bären!

Det finns otaliga sätt att göra pajlocket tjusigt, man kan till exempel stansa ut figurer med pepparkaksformer eller skära ut löv. Att göra ett ”flätat” lock med degremsor är inte heller svårt, men det är knepigt att beskriva i text på ett bra sätt, så där föreslår jag en titt på Youtube eller Pinterest.


Pajdeg

Du behöver:

  • 3 dl vetemjöl

  • 150 g kallt smör skuret i tärningar

  • 2-3 msk mandellikör (alternativt rom eller vatten)

  • (1-2 msk vatten om degen verkar för torr)

Så här gör du:

  1. Nyp ihop mjöl och smör i en skål till en smulig massa. Tillsätt vätskan, och arbeta ihop degen till en boll. Tillsätt mer vätska om degen inte vill gå ihop. Alternativt kan du blanda degen i en matberedare.

  2. Skär av ungefär en tredjedel av degen och lägg den åt sidan. Kavla ut resten på mjölat bakbord och klä en pajform (högst 25 cm i diameter) med degen. Det går även att trycka ut den i formen. Skär av överflödig deg runt kanten.

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB


Fyllning

Det här behöver du:

  • 7-8 medelstora äpplen eller päron, skalade, urkärnade och hackade. Alternativt 800 g annan valfri frukt eller bär.

  • 1,5 dl strösocker (om frukten eller bären är sura, som t ex röda vinbär, kan mer socker behövas. Smaka av!)

  • Saft från en citron – om du använder äpplen/päron (eftersom citronsaften hindrar dem från att mörkna)

  • 3 msk av samma likör eller rom som du använde i pajdegen – (om du använde vatten behövs inte detta)

  • 3 msk maizena eller potatismjöl + 3-4 msk vatten att skaka/röra ut det i. 

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB


Så här gör du:

  1. Lägg frukt, socker och ev citronsaft och likör/rom i en syltgryta och rör om. Koka försiktigt upp och låt sjuda några minuter så att frukten saftar sig. Om det hela verkar torrt så tillsätt lite vatten.

  2. När frukten börjat mjukna, rör ut maizena/potatismjöl med vatten (eller lägg båda i en burk med tätslutande lock och skaka om). Rör ner i grytan och låt bubbla någon minut till så att fyllningen tjocknar lite.

  3. Låt fyllningen svalna lite innan du häller den i pajskalet.

  4. Kavla ut resten av pajdegen till ett lock och lägg det över pajen (enklast att lyfta genom att försiktigt rulla upp locket på kaveln). Tryck ihop kanterna med en gaffel eller nyp ihop dem.

  5. Gör några hål i pajskalet så att ånga kan pysa ut under gräddningen.

  6. Pensla ev med uppvispat ägg.

  7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Pajen är färdig när den är gyllenbrun och du kan se fyllningen bubbla genom hålen, men pass på om skalet verkar få färg för fort. Täck i så fall över pajen med en bit folie eller bakplåtspapper så att den kan grädda färdigt utan att brännas.

  8. Servera med grädde, glass, vaniljsås eller vaniljkesella.

FOTO: Henrik Westberg, KUXAGRUPPEN AB