Spelrecension - Pandemic Hot Zone North America

Ett spel som nu toppar försäljningslistorna är Pandemic. Ett spel om en så allvarlig, förfärlig och jobbig sak som en pandemi, kan det vara något? Människan i stort och folk i allmänhet verkar tycka det. Kuxabladet i samarbete med spelexperten.com bestämde sig för att tar reda på om spelet också är roligt att spela. Men eftersom Pandemic är utsålt får vi nöja oss med den förenklade varianten Pandemic Hotzone Northamerica. 

Pandemic Hotzone Northamerica (hädanefter ”Hotzone”) är en lite förenklad och kortare version av moderspelet Pandemic visar det sig. Det skiljer sig i att antalet sjukdomar minskat från fyra till tre och omfånget och därmed kortas speltiden. Spelidén bakom Pandemic-serien är annorlunda, spelarna samarbetar för att utrota smittan. Det leder till en hel del strategiska samtal, små klurigheter och lyftande av frågan om rätten till självbestämmande. Det är i slutänden den enskilda spelaren som väljer vad dess karaktär gör i spelet.

Till en början kan ”Hotzone” verka förvirrande. Instruktionerna går steg för steg igenom hur du dels sätter upp brädet, hur du delar ut korten, och det står uttryckligen att du ska spela och ta varje spelmoment steg för steg med instruktionsboken i hand. Sagt och gjort, spelet öppnar upp sig då vi förstår grunderna och det som först verkade krångligt är en förvånansvärt enkel spelmekanik. 

Ett något enklare spelbräde än storebrorsan Pandemic.

Ett något enklare spelbräde än storebrorsan Pandemic.



Vad gör du i ”Hotzone”?

Spelbrädet föreställer Nordamerika, med Kanada, USA och Mexico utritade med sina nyckelstäder. Du och ditt team (de andra spelarna) ska nu, med utgångspunkt från Atlanta, utrota den pandemi som håller på att bryta ut. Det finns tre olika sjukdomar, blå, röd och gul. Hur de uppstår i städerna bestäms av pandemikorten, som dras i varje tur. Sjukdomsnivån representeras av kuber - där tre stycken kuber är en maximal sjukdomsnivå i staden. 

Det är upp till spelarna att resa till städerna och bota sjukdomen (ta bort kuber). 

I vår testomgång hade Denver tre kuber och då drogs ett sjukdomskort med Denver på, då blir det ett så kallat Utbrott. Utbrott har effekten att de dels höjer den allmänna pandeminivån (når du nivå fem förlorar du spelet) och dels sprider sjukdomen till alla kringliggande städer. 

Som spelare har du ett karaktärskort med specialegenskaper, de delas ut slumpvis i början. När vi spelade hade Johanna Generalisten - som kunde utföra fem handlingar. Jag hade Läkaren, som kunde ta bort all sjukdom i en stad som jag ville bota (tre kuber direkt alltså). Johan hade Koordinatorn vars egenskap var att kunna flytta andra spelares karaktärer med hjälp av sina egna handlingar. De olika egenskaperna leder till omspelningsvärde och att ni måste prata kring bordet. 

Vi ska rädda världen! Samarbete i ett brädspel är oväntat och roligt!

Vi ska rädda världen! Samarbete i ett brädspel är oväntat och roligt!




Hur går spelet till?

Först drar alla spelare två handlingskort, de kan innehålla en handling eller en stad. Sedan är det spelaren vars stad har flest invånare som börjar. 

När Johan började gick han till en närliggande stad (en handling), där var det två sjukdomskuber och han botade dem en efter ren, (två handlingar till). Den sista handlingen åkte han till nästa närliggande stad. Grunden är alltså fyra handlingar per spelare, om inte annat anges på karaktärskortet. När Johan gjort klart sina handlingar drar han två spelarkort och kan utföra eventuella extra handlingar när de står att de kan utföras direkt.  

Utföra handlingar, dra spelarkortkort och sedan dra pandemikort är alltså turordningen för en spelares runda. 

När pandemikortet dras kan det hända att städer får fler utbrott av sjukdomar, når de fler än tre kuber då blir det ett Utbrott (som beskrevs ovan) och om de utbrotten i sin tur ger andra städer fler än tre kuber sker en kedjereaktion. 

Målet är att få ihop fyra handlingskort av samma färg (röd, gul eller blå), åka till Atlanta och utveckla botemedel mot den sjukdomen (röd, gul eller blå). När ni i teamet botat alla sjukdomar har ni vunnit. Tar korten i spelarkortshögen slut, pandeminivån når 5, eller om alla kuber i en viss färg är slut då ni ska lägga in fler – då är spelet förlorat. 

Sjukdomsnivån i San Fransisco har nått nivå 1.

Sjukdomsnivån i San Fransisco har nått nivå 1.

Vi förlorade vår första spelomgång för att spelarkorten tog slut. Men för att fortsätta spela och känna på spelmekaniken blandade vi om leken och fortsatte. Vi insåg att vi redan tidigt måste bygga upp strategier, byta kort med varandra (som vi får göra när vi står i samma stad) och verkligen utnyttja varje runda och karaktärernas olika förmågor till max. 

Den korta speltiden, de enkla reglerna (när du väl kommer in i det) och just samarbetet mellan spelarna gör Pandemic Hotzone Northamerica till ett roligt spel som gav oss mersmak. 

Spelet har verkligen fångat känslan av att det eskalerar och när som helst kan explodera. Det är upp till er att släcka bränderna och jobba på för att hitta botemedlet. 

Nu har vi en verklighet där ute i världen, håll avstånd, ta myndigheternas råd på allvar och sist men inte minst tvätta händerna.