Spelrecension - När då då?

I testgruppen är det ingen som spelat ”När då då?” förr, trots att det är ett klassiskt spel från Kärnan, men nu med nya uppdaterade frågor. Men ”När då då?” Är inget vanligt frågespel. Här gäller det att istället placera in händelser på en tidslinje, först till tio rätta årtal vinner. Vi slipar våra sinnen för en resa genom historien. 

Reglerna är enkla. Spelaren har en tidslinje, alla spelare drar ett kort ur valfri kategori (fyra högar med frågor i olika inriktningar), kortet visas upp och det är spelarens startkort. 

Den äldste spelaren börjar, slår tärningen vars färg visar från vilken kategori ett frågekort ska dras. Spelaren innan drar kortet och läser upp frågan – noga med att inte råka läsa årtalet. Nu är det upp till den som fått frågan att placera det före eller efter årtalet på startkortet. 

I vår spelomgång spelade Mattias och Jenny i lag. De gissade rätt  på första kortet och lade då kortet ovanför tidslinjen. De valde att fortsätta och på nästa fråga skulle de placera årtalet, antingen innan, i mellan eller efter de kort som de nu hade på hand. De gissade åter rätt och hade nu tre kort totalt. När de nu nöjde sig fick de placera de två inkammade korten och placera dem under tidslinjen. Nu var de poängen säkrade och turen gick över till nästa spelare. 

Spelet ”När då då?” Har alltså den briljanta lilla detaljen inbyggd att för varje rätt svar ökar svårighetsnivån.

Men om det är samma årtal på två kort då? Då säger reglerna att det inte spelar någon roll om spelaren gissade att årtalet var före eller efter. 

Om spelaren svarar fel på ett årtal går frågan vidare till nästa på tur som i sin tur får chansen att, utifrån sina kort, svara. Den som svarar fel blir också av med alla osäkrade poäng som ligger ovanför tidslinjen.  

Jhonny hade årtalet 1966 på sitt startkort. När det var hans tur fick han ett frågekort uppläst ur kategorin underhållning. ”När startades bandet Fleetwood Mac?”.  Ibland har man otur med frågorna. Jhonny blundade och pekade på att det nog skedde innan 1966. Det var fel, och frågan gick över till Mattias och Jenny. De trodde att det skedde innan 1964 men efter 1133. Det var också fel och frågan gick över till Johanna som då insåg att det måste skett  innan 1970 och efter 1952. Mycket riktigt, Fleetwood Mac bildades 1967 (Johnny var alltså ett år ifrån rätt svar) och Johanna fick fortsätta denna rafflande spelomgång. 

Enkelheten i spelreglerna, de varierade frågorna som sträcker sig så långt tillbaka som till medeltiden till idag och möjligheten att spela vågat och chansa eller spela säkert med en fråga i taget, gör ”När då då?” Till ett fantastiskt sällskapsspel. 

Strax efter spelomgången gav alla i testpanelen spelet de högsta av betyg, men efter att ha spelat i olika sammanhang och med olika deltagare tar jag ner slutbetyget något. Det handlar helt enkelt i vilken stämning spelgruppen är i, men när allt klaffar ger ”När då då?” en rafflande, lärorik och rolig spelstund. 

Hur gick det då? Jo, Jenny satt med avgörandet i sin hand och får frågan ”När kom filmen Titanic” varpå Jenny utbrist ”Jag kan inget som hände innan 1998”. Ni som vet svaret på frågan ser ju det roliga med det påståendet. Men Jenny och Mattias svarade till slut rätt och gick som segrare. 

En omgång till! 


kuxabladetisamarbetemedspelexperten.png

Köp spelen