Spelrecension - Sequence
En kombination av luffarschack och kortspel. Lite likt känslan i yatzy, det vill säga det finns ett litet strategiskt element – men allt grundas i slump. Är spelet Sequence lika kul som de vill få fram på kartongen? Ett speltest i samarbete med Spelexperten.com
Sequence är enkelt och lättförståeligt, men inte så spännande. Ålderskategorin är från sju år och är nog roligare för barn i låg- mellanstadieålder än för vuxna. Det kan vara ett bra spel för en fredagskväll hemma med familjen. En positiv sak är att ingen allmänbildning behövs, som i frågesportspel, du behöver inte vara strateg för att lyckas vinna och det är verkligen bara att sätta igång och spela helt utan förkunskaper. Det går snabbt att spela och sannolikt kommer vem som helst kunna vinna från en runda till nästa (men vi har inte spelat tillräckligt många rundor för att helt utvärdera detta påstående). Det är så pass enkelt att hänga med att spelet absolut kan tillåta sociala samtal på sidan om. Är Sequence ett spel för icke-spelare? Eller kanske ett äss i rockärmen för barnfamiljer som både vill underhålla barnen och kunna prata med varandra samtidigt.
Den enda tilläggsregeln som inte bygger på slump är att man kan hinna spela sin runda innan den förre spelaren hunnit dra nytt kort. Men regeln känns lite illa uttänkt och är inte ett moment som är genomförbart om inte någon plötsligt helt glömmer hur spelet fungerar. Hinner du spela ett kort, lägga en markör och dra ett kort på den tid det tar för spelaren innan att plocka ett kort från högen – då lyckas du begränsa den spelarens antal kort. Det håller eventuellt spelarna mer fokuserade.
Att man ska kunna vara 12 spelare låter också som humbug, då det endast finns tre färger betyder det att allt utöver tre spelare ska bilda tre lag. Det finns inte tillräckligt många strategiska möjligheter i spelet för att det ska motivera att man spelar tillsammans och så att säga, slår sina hjärnor ihop.
Spelet bygger i hög grad på slump, ett litet plus har du som tidigare spelat luffarschack vilket kan hjälpa då man försöker binda samman sekvenser.
– Jag hade fyra i följd ungefär halva matchen. Men det är ingenting man kan göra strategiskt från det läget för att förbättra sina chanser att vinna, säger Johan.
– Det var helt okej och det är nog det mest spännande jag kan säga om det, menar Johanna.
– Man kan jämföra det med en film. Ibland vill man se en riktigt bra film, och ibland vill man bara bli lättsamt underhållen. Sequence är lättsamt, konstaterar Henrik.
– Sequence är ett väldigt snällt och enkelt spel, avslutar Johanna, som vann vår första testrunda.