Utställning: Nedläggningen av Fabriken i Norrsundet

Under augusti finns en utställning på Ådala Kulturcenter om fabriken i Norrsundet som i oktober 2007 gick ut med ett pressmeddelande att man skulle lägga ner. Ett beslut som förändrade hela bygden i grunden och försatte över 300 personer i arbetslöshet. 

Bakom utställningen står fotosällskapet Rudan och en kärninslag i installationen är filmat material där personer får svara på frågan “Var fanns du och hur fick du veta att de skulle lägga ner fabriken?”. Beskedet kom som en riktig kalldusch då det fanns tydliga indikationer på att fabriken var välmående. Den fick löpande underhåll, hängde med i den tekniska utvecklingen och många kringliggande äldre byggnader på gamla verket revs i syfte att fabrikens område skulle utökas. Enligt några ur den ursprungliga arbetsstyrkan som närvarar vid vårt besök var den närliggande fabriken i Skutskär betydligt mer eftersatt och borde ur det perspektivet varit den fabrik som fått läggas ner. 

Beskedet om nedläggningen kom oväntat för de flesta, avvecklingen skedde under ett par år och fabriken stängde till slut helt 2009 och blott två år senare lades även sågen ner.

Från vänster: Maj-Britt Berglund, Anna Sohlman, Ann-Marie Landström, Lars-Åke Landström och Eva Axman.

Sista balen från fabriken signerades av personalen innan de gick hem för gott.

Känslan i gruppen som arbetet med utställningen är givetvis delvis nostalgi, men även ilskan och den enorma besvikelsen har gjort sig påmind under processen. Många var redan då, 2007, till åren och skulle få svårt att hitta nya jobb. Hoppet om att hela anläggningen skulle säljas levde länge kvar hos många, något som inte borde varit en omöjlighet då allt var i bra skick och upprustat. Men det löste sig aldrig med någon försäljning. 


Det stora förlorade antalet arbetstillfällen har Norrsundet med omnejd fortsatt inte hämtat sig från, det var även många från Ockelbo och Lingbo som förlorade sina jobb. Men någon avbefolkning i den omfattning man kanske kunde vänta sig har inte skett. Många har vant sig vid att pendla och trakten lockar med billigare hus än inne i Gävle. Idag har även turismen börjat blomstra i Norrsundet, något man inte trodde var möjligt då nedläggningen skedde. Bergmans Fisk är en av rörelserna som lockar mycket folk.

Bland de närvarande, som nästan uteslutande arbetat på fabriken, märks irritationen än idag då de samtalar om vad som skett. Stora Enso ägde fabriken och företaget gjorde stora satsningar globalt då de förvärvade en liknande verksamhet i USA. Den investeringen visade sig snart vara en ekonomisk katastrof som Stora Enso försökte sopa under mattan och pekade på fel i bokföringen. Ekonomen Gerhard Goodwin var däremot av en annan åsikt och menade att det snarare handlade om bedrägeri och dubbel bokföring. En anklagan som avhandlades i detalj i en SVT dokumentär betitlad Dubbel bokföring hos Stora Enso. Dåliga investeringar kan ha lett till att pengar måste sparas in och att nedläggningen av den välmående fabriken i Norrsundet kan vara en direkt följd av detta. Aktieägarna fortsatte ta ut sina vinster och försökte förgäves tysta Gerhard Goodwin. Lokalt i Norrsundet märkte arbetarna snart att något inte stod rätt till. Lars-Åke Landström som arbetade på fabriken säger:

– De som var chefer här på slutet var nya och hade ingen känsla för oss som jobbade här. Jag frågade en vd rakt ut om vi skulle lägga ner och vi var i samtal i en och en halv timme där han förklarade att så alls inte var fallet. Fast jag är helt övertygad om att han då redan visste.

Lars-Åke Landström minns tillbaka på tiden kring nedläggningen

Drygt 18 månader senare var nedläggningen ett faktum.

– Jag var 59 år och fick gå hem utan en krona i ersättning.

Fotosällskapet Rudan gör vanligtvis egna fotoutställningar med bilder de producerar själva, men denna gång såg processen annorlunda ut. Bilderna som finns med i utställningen har först samlats in från olika källor och därefter omsorgsfullt valts ut och ramats in. De involverade jobbade med utställningen in i sista stund och de flesta tycker att det på slutet nästan kändes som ett heltidsarbete. 

Utöver de videofilmade intervjuerna består utställningen av ett kollage av foton som bildar en tidslinje. Den löper från brukstiden och hela vägen fram till nedläggningen. 

På plats finns också den sista balen som producerades och de sista brädorna som lämnade sågen. Dessa ting är signerade av de flesta av dem som fanns kvar i fabriken. 

Nedläggningen var även något som fick stort utrymme i den politiska debatten på riksnivå. Det var inte bara i Norrsundet fabriker lades ner, men det blev som ett uppmärksammat mikroperspektiv av vad som hände ute i hela landet och även i Finland. Såväl Mona Sahlin (S) som Gustav Fridolin (MP) besökte orten. 

Från oppositionens håll menade man att det saknades ett perspektiv för landsbygden, hela samhället var uppbyggt kring fabriken och att dess avveckling skulle få stora konsekvenser. Det togs därför fram en interpellation om massafabriken i Norrsundet. Maud Olofsson (C) sattes under press och uppmanades att agera. Men i grund och botten stod regeringen fast vid sina argument som, väldigt förenklat, kan sägas vara att politiken inte ska lägga sig i företagandet. 

Utställningen finns på plats augusti ut. Ådala Kulturcenter har öppet torsdagar och fredagar mellan 14.00-19.00. För fler öppettider se hemsidan www.adala.se

Alla foton: Henrik Westberg, Kuxabladet