Njut, skörda & trädgårdera

Den här gången skriver jag om trädgården i augusti, som är vår färgrikaste månad och ännu är det sommar.  Jag älskar den här tiden när jag får plocka en stor bukett med alla möjliga färger. Det är verkligen överflödets tid med dahlior, astrar,  sommarrudbeckior, majskolvar, broccolibuketter, tomater, solrosor och allt annat härligt som jag väntat på. 

Även om kvällarna blir märkbart mörkare och en liten höst känsla smyger sig på så finns det massor av trädgårdspyssel kvar. Jag vill gärna klämma ur det sista av sommaren och fyller bord och altaner med maffiga buketter och mängder med ljuslyktor. 

I trädgården är det dags att beskära bärbuskar och hallon efter skörd. När sista hallonen mognat klipper man av grenen och lämnar plats för nästa års hallonbuskar. Även äppelträden ska få sig en välbehövlig genomgång. 

Det är utmärkt att beskära den här perioden,  då man lätt ser hur tätt det är bland grenarna. Tillväxten blir heller inte lika kraftig som vid vårvinter beskärning. Sommarblommorna vill fortfarande ha omvårdnad med gödning,  vattning och puts. Och att plocka blommor hela tiden ger en lång blomning, ända fram till frosten sätter stopp. 

I växthuset får faktiskt mina tomater ränna på som de vill, det är liksom inte riktigt lika kul att sköta dem nu som när de var nyplanterade. 

Chilin och paprikan däremot tänker jag passa lite extra på. De vill gärna komma in i god tid, innan nätterna i växthuset blir för kalla och risken för frost närmar sig. Väl inomhus kan de fortsätta mogna, och har man tur så kan de överleva längre än man tror.

Jag är inte så ivrig med att förädla det jag odlar. Sånt som är enkelt passar mig bäst. Så därför fryser jag in mina tomater i fryspåsar av god kvalitet. Jag tar bara bort bladen och stoppar dem hela i 3-liters-påsar.

Tomaterna använder jag som burktomater under vintern . Det vill säga i köttfärssås, lasagne,  chili con carne med mera.

Nästa gång blir det växtpyssel och återbruk av loppisfynd.

Gröna hälsningar Trädgårdsministern