Erskine ritade för moderna skogsarbetare

På uppdrag av Kopparfors ritade den brittiskfödde arkitekten Ralph Erskine, för den tiden, väldigt spektakulära arbetarbostäder i Gästrikland och Bergslagen. Bland de mest märkvärdiga finns i Skogsarbetarbyn i Jädraås. Om dem och om Erskines samarbete med Kopparfors kommer arkitekturhistorikern Martin Åhrén att berätta den 24 augusti.

Martin Åhrén har ett förflutet på Länsmuseet i Gävleborg och fick närmare kontakt med Ralph Erskines arbete när han runt 2005 fick i uppdrag att dokumentera och kartlägga de bostäder som Erskine hade ritat i Gästrike-Hammarby.

– Jag blev helt fascinerad. Erskine har en mycket personlig stil och det är få svenska arkitekter som har utmärkt sig som han har gjort, säger Martin Åhrén som också är fascinerad över samarbetet mellan ett enskilt företag som Kopparfors och en visionär arkitekt som Ralph Erskine.

– Det är så intressant att se hur ett företag på den tiden låg bakom byggandet av bostäder med så pass utmanande arkitektur och av så hög kvalitet. Erskine tilläts ta ut svängarna, säger han.

Initiativtagare till evenemanget, som hålls på Elastic Rural (i f d Grönbergs Möbler), är Göran Wink som själv bor i ett av husen i Skogsarbetarbyn.

– Det var faktiskt Erskine som ledde mig till Jädraås för ett tiotal år sen, säger han och berättar att hans vänner hade köpt ett fritidshus i Skogsarbetarbyn och att han blev överraskad över att det var Erskine som var arkitekten – ett namn han kände till sedan en kurs i konstvetenskap med arkitekturinriktning.

Det hela slutade med att Göran Wink också köpte ett fritidshus i Skogsarbetarbyn, och där bor han numera på heltid. Som relativt nyinflyttad tycker han dock att Ockelbo är lite dåliga på att lyfta fram Ralph Erskine som ändå är en stjärna på arkitekthimlen. Ett möte med Ola Gustafsson på Elastic Gallery ledde till att de beslutade att arrangera en Erskinedag med föredrag av Gävlebon och Erskinekännaren Martin Åhrén. Göran Wink kommer även att bjuda in till rundvandring i sitt hus i Skogsarbetarbyn efter föredraget.

– Jag vill visa att Erskine verkligen har tänkt på de människor som skulle bo där, säger han och tillägger att det första mötet med Skogsarbetarbyn verkar ha varit förskräckande för de flesta.

– Jag har träffat en man som flyttade in där redan 1952 och han har vittnat om det. De hade aldrig sett så konstiga hus. Men de kom att stortrivas, vilket inte var så konstigt med tanke på att de kom från riktigt usla bostäder till moderna hus med centralvärme och varmvatten direkt ur kranen, säger Göran Wink.