Besök, bete, bönder

Livet på landet med Rebeca Carlander

I min förra kolumn så skrev jag och berättade om att vi skulle ha öppen gård och visa upp vår verksamhet litegrann. Och vilken succé det blev! 

Vi var så nervösa över att ingen skulle komma och vi skulle bli stående med all mat helt själva så tio minuter innan vi öppnade tittade min man och jag på varandra med lite skräck i blicken och höll andan. När första bilen svängde in på gården slog hjärtat volter av glädje och jag tänkte att det var skönt att vi inte skulle behöva äta upp alla våfflorna själva ändå! Sedan bara ramlade det in fler och fler och hela gården fylldes av besökare som matade höns, köpte plantor, red häst, tittade på lamm och ankor eller åt våfflor och hamburgare. Alla minglade omkring och hade det mysigt och timmarna bara flöt fram. Det var otroligt roligt och vi är redan nu så taggade inför nästa års öppen gård! Ett stort tack till alla besökare och ett ännu större tack till Glada gården och Firrbo gård för ert engagemang och deltagande. Ni är bäst.

Sommaren är ju naturligtvis betessäsong och alla våra djur är ute på sina olika beten. Fåren går i skogen uppe runt Mo grindar just nu och deras bjällror ljuder fint genom sommarnatten. Vilken skillnad det blivit i den hagen sedan förra året. Då var det mycket ogräs och nässlor, nu är det ängsblommor blandat med fint gräs med många örter i olika lager i gräset. Helt magiskt!

Hönsen har varit i trädgården en längre stund nu, dels på grund av vår öppna dag så de skulle vara lättillgängliga och nära händelsernas centrum men också för att jag ville gå hårt åt lupinerna under körsbärsträden, nässlorna i hallonhäcken och mossan under äppelträden. Höns uträttar underverk i trädgården, speciellt om man låter dem ”nöta” lite på samma yta en stund. De äter gräset, krafsar undan mossa, lupiner och nässlor, gödslar och blandar runt i jorden samtidigt som de är allmänt roliga att titta på. Just nu ser trädgården lite hårt åtgången ut men efter ett ordentligt regn kommer gräsmattan spira som aldrig förr och jag slipper ogräs, mossa och nässlor!

Hästarna ska få komma ut på återväxten i hagen nu efter att jag putsat av gräset. Varför slår jag av gräset i stället för att låta hästarna äta upp det? Jo, en av kusarna är väldigt känsliga för sockret i gräset - man kan säga att han har typ 2-diabetes och måste sköta sitt blodsocker med hjälp av mat och motion, precis som vi människor behöver göra.

När grässtrået växer så använder plantan socker till att bli större. Energin från sockret lagras i stjälk, blad och blomma och när hästen äter gräset så får den högt blodsocker och om den också har lite brist på insulin så kan hästen bli riktigt sjuk. Det kallas på hästspråk för ”Fång” och visar sig främst via en otrolig smärta i hovarna. Hästen får inflammationer under sin hårda hovkapsel och det gör att den inte kan gå och behöver mediciner, hovvård och komma bort från sockret i gräset. När man slagit av grässtrået och det ska växa upp igen blir det inte lika höga halter socker som första gången det växer, vilket gör att man kan ha känsliga hästar ute på bete en stund per dag utan att de blir sjuka. 

Detta är naturligtvis en mer komplicerad sjukdom än vad jag beskriver här, men lite översiktligt beskrivet så stämmer detta. Så imorgon är det dags, alla tre ska få komma ut i gräshagen och vi ska även få sällskap av två hästar till som ska vara här över sommaren så imorgon blir det rodeo i hagen när dom ska lära känna varandra och sätta rangen i flocken!

Varför ska man ha djur på bete? Dels självklart för att djuren är skapta till att beta gräs, det är deras naturliga tillstånd och de mår som allra bäst när de får röra på sig över stora ytor och småäta under nästan hela dygnet. Sedan är det ju också så att man kan utnyttja deras betande till att förändraf marken runtomkring. Precis som jag beskrivit ovan så gör djuren en enorm nytta i olika situationer och kan verkligen förbättra och förändra en ogrästät, torr och näringsfattig åker till en frodig äng med en enorm biologisk mångfald över tid. Varje djur på varje äng räknas, de gör verkligen skillnad.

Som ni kanske minns så lovade jag att göra besök hos andra bönder och skriva om deras verksamheter också. Jag hann med Glada gården men sedan blev det inget mer. Varför är det så? Jo, våren och försommaren är väldigt hektiska för en bonde, där allt hänger på vädret och man har en lång lista med saker som ska hinnas med på kort tid. Det ska plöjas, sås, slås, släppas på bete, kalvas, fixas stängsel osv. Då finns det inte alltid tid att träffas för en intervju, vilket är fullt förståeligt, så vi tar helt enkelt nya tag med besöken efter sommaruppehållet och då har jag två gårdar på besökslistan bokade och klara!

Ha en riktigt skön sommar fylld med det du älskar! Vi hörs i augusti

PS. Tänk på att när du fastnar bakom en långsam traktor utefter vägarna i sommar så är det bonden i just den traktorn som skapar maten på din tallrik. Kör om med respekt!

Alla foton: Rebeca Carlander