Livet på landet - En summering av 2024 och lite planer för 2025

Allt eftersom man odlar mer och mer så hittar man sin egen nisch och sitt eget sätt att odla på. Alla har olika förutsättningar hemma, det kan gälla allt från jordmån, soltimmar, plats, tid till lust och smak. Det är ju verkligen ingen idé att odla sådant man inte tycker om eller inte använder i matlagningen ändå, så jag har utvärderat lite under åren och hittat en del saker som vi alla gillar, som växer bra här och som är relativt enkelt att hålla vid liv. 



Mitt mål för 2024 var att öka min självförsörjningsgrad på egna kryddmixer, krossade tomater, lök och vitlök under 2024. Sedan så ville jag också odla mer majs, pumpor, jordärtskockor och morötter. Att expandera odlingen med tydliga mål och en tydlig förväntan kräver en plan.

Jag gjorde upp en plan, satte delmål, bröt ner planen i veckovisa arbetsuppgifter, hade tid bokad för genomförande, förädling, konservering/torkning med mera och till planen lades lite jäklaranamma samt ett par skopor envishet! Men… planen for ut genom fönstret typ under tredje veckan, men målet fanns kvar och vi ökade på med lite mer envishet och tro det eller ej men nu är skafferiet faktiskt välförsett med olika kryddmixer, burkar med krossade tomater och en himla massa pumpa!

Det är inte en platt och fin motorväg man åker på som småbrukare utan en smal, knagglig och guppig skogsväg som svänger hit och dit, men man tar sig fram så sakteliga och lär sig saker på vägen och det är ju en sån resa som är kul!

Uppfödningen av våra kött-kycklingar gick däremot både lätt och smidigt i år. Jag och en kompis som också har kött-kycklingar skissade på en flyttbar bur som var hög nog att vi själva kunde stå i mitten samtidigt som den erbjöd kycklingarna bra skydd och en stor yta för gräsbete. Vi köpte in grejor och satte igång med bygget och det blev jättebra! Till nästa år ska buren kompletteras med höj och sänkbara cykelhjul så den blir ännu lättare att flytta men det hela flöt på över förväntan.

Kycklingarna växte bra men inte för fort, vilket är viktigt hos dessa raser då de lätt får skador på benen annars. De fick en stor hage att röra sig i när de blev större och var ute hela sommaren och levde livet. Frysen är nu full av fint kycklingkött och jag är otroligt tacksam för att ha den här möjligheten till bra mat från lyckliga djur. Till nästa år funderar jag dock på att prova kött-kaniner men vi får se vad som händer.



Vi tog ett litet lugnare år med fåren och hade inga lamm under 2024.
Det betyder ju självklart också att vi inte sålde några lammlådor och att de lammskinn vi hade hemma sedan tidigare snart är slutsålda, så nu är det dags att fylla på igen och vi tar nya och större tag inför 2025. Vi har köpt in fler tackor och har ett lite justerat avelsarbete framför oss med en ny bagge av en lite större ras där jag hoppas på att korsningen ska ge lite större lamm och en ännu bättre ull.

Baggen heter Kurt, och är även han en lantras men inte samma ras som vi har sedan tidigare. Han är ett Klövsjöfår som är kända för en vit och alldeles fantastiskt mjuk och korkskruvslockig ull. Hoppas hans fina gener går över till lammen för den här killen är snäll som en hund och älskar att bli kliad under hakan! Kurt har bott hos tjejerna ett tag nu och vad jag kan se så verkar alla vara betäckta och dräktiga. Lamningen drar igång i mitten av mars och vi räknar med i runda slängar 25-35 lamm nästa säsong om allt går vägen som planerat. Jag kommer att hålla er uppdaterade allt eftersom!



I gårdsbutiken har det under året ökats ut med fler försäljare av lokala varor, både ätbart och icke ätbart. Ägg, kött av olika slag och bröd är en basvara i butiken. Sedan har det funnits plantor, grönsaker, potatis och så vidare, i säsong. Vi har sötsaker som både honung och praliner men även ögongodis i form av olika vackra inredningsprodukter i betong. Det är jätteroligt att fler och fler vet om butiken, vill sälja sina varor här och framför allt att ni kunder handlar av oss. Helt fantastiskt!



Hästar är något jag jobbat väldigt mycket med tidigare, det har varit allt från inridning, inkörning, tur- ridningar, slädkörningar åt hotell och så vidare. I höstas fick jag chansen att sela på min körhäst, pynta en vagn och genomföra en bröllopskörning i byn vilket var otroligt roligt. Det gav lite blodad tand och jag saknar verkligen det tidigare jobbet med häst-aktiviteter av olika slag. Så det är något jag gärna vill utveckla under året som kommer. Sprid gärna ordet ifall någon vill ha hjälp med sin häst, lära hästen något nytt eller hyra in häst och vagn till något event.



På den digitala sidan av gården så går en del av vintern åt till att utveckla en webshop där man bland annat kommer kunna boka köttlådor, köpa Arvids fantastiska odlingslampor som han bygger själv, boka lammskinn och ägg samt hyra häst och vagn/riddare till olika event. Det kommer bli spännande och även där kommer ni få hänga med på resan framöver.



Under året har vi hittat fler likasinnade som har småbruk, förädlar produkter, vill leva mer långsamt och jordnära osv – och att hitta ett sammanhang och ett nätverk är grunden till ett socialt skyddsnät. Att kunna få och ge hjälp och stöd till varandra är ovärderligt i en så här smal och lite svår ”bransch” som vi småbrukare är i. Det är inte lätt att få råd om besvärliga lamningar, en krånglande traktor, att kunna låna ett släp akut eller få hjälp att flytta något tungt, så att kunna fråga någon som är i samma sits är jätteskönt! Några av oss har köpt in ett lastbilslass jord tillsammans för ett bättre pris, någon annan byter en handsydd hästsele mot att få hjälp att laga ett tak, vi har fått hjälp att jaga räven som tog en massa höns och en massa annat som underlättar i vardagen. Jag är så glad över all den stöttning och kärlek som finns runt om oss. Vi tar oss glatt an 2025 tillsammans!


Livet på landet - på Kuxa.se