Grisslakt, ull och julmat
Precis som förr så slaktade även vi våra grisar när vintern kom. Det var med en tår i ögat som jag lastade dem och åkte till ett litet slakteri utanför Falun där de fick ett stressfritt och väldigt fint avslut. Jag tycker alltid det är jobbigt med själva ögonblicket då djuret dör, oavsett om det är en tupp, ett lamm eller en gris
Jag känner mig ledsen för det är ett djur som man tyckt väldigt mycket om hela dess liv, däremot är jag otroligt tacksam för det vi får av djuret efter döden. I det här fallet har vi frysen full av otroligt fint fläskkött som smakar väldigt mycket mer eftersom det var en speciell sorts ras. Den ungerska ullgrisens kött sägs ju vara mörkare, mer marmorerat och smaka mer vilket jag definitivt kan hålla med om nu efter att ha provsmakat några otroligt fina kotletter. Ser mycket fram emot att få testa julskinkan, som på Anna-dagen den 9:e december väldigt traditionsenligt ska läggas i saltlaken och sedan vändas några gånger innan det är dags att koka den innan julafton.
Under senhösten var det dags att klippa fåren. Vi har tidigare använt en fårklippare men i år så hade han slutat klippa tyvärr. Det är svårt att hitta klippare här i närheten så efter många bokningsförsök med fårklippare längre ifrån som inte blev av så bestämde vi oss tillsammans med Glada Gården för att klippa själva.
Sagt och gjort, en helg bokades och ena dagen klipptes deras får och andra dagen klipptes våra får. Det är ett fasligt jobb om man inte har rätt grejor så vi köpte in en så kallad ”klippstol” där fåret står fast med huvudet och där man kan reglera höjden på bordet så man kan klippa i en behaglig arbetshöjd. Vi använde också två klippmaskiner samtidigt så vi tog var sin sida av tackan. Vi verkade även klövarna och kollade igenom varje får så de mådde bra, hade fint hull och hade bra tänder.
När vi hade fått upp farten så klippte vi ett får på 7 minuter. Då bör väl tilläggas att världsrekordet ligger på 1,3 minuter per får (!!) men vi är otroligt nöjda ändå!
Det var väldigt intressant att se skillnaden mellan ullen hos Glada gårdens köttrasfår och våra lantrasfår. Det skiljer i fetthalt i underullen, i ullstråets hårdhet, längd, krull och täthet osv. Det var generellt svårare att klippa våra får då ullen var tjockare och mer kompakt. Våra får hade också mer lanolin, alltså ullfett, närmast kroppen som gjorde att klippmaskinen blev lite kladdig och behövde sköljas i diskmedel emellanåt. Det är sinnrikt hur naturen skapat ett vattentätt lager som gör att får kan gå ute hela året om i värsta vädret utan att bli blöt in på kroppen!
I år så har ett konsthantverksprojekt köpt all ull från mina får då de ska dokumentera hela resan från får via ullförädling till en färdigklädd hälsingestol. De ska karda, spinna och färga ullen, väva ett tyg och sedan klä stolen. Tänk att det inte var så länge sedan som alla gårdar gjorde detta mödosamma arbete för att få klädtyger att sy vinterkläder till sin familj med.
Ull har genom tiderna varit ett väldigt värdefullt material som användes till både isolering av hus och till kläder, filtar, tofflor osv. Nu förtiden eldar upp fårbönderna upp ullen eftersom det knappt finns någon efterfrågan på svensk ull. Detta måste ändras, vi kan inte importera ull till ett land som har så mycket egen ullproduktion. Så var en medveten konsument och köp gärna ullsockar till varandra i julklapp, men välj svenska sockar!
Hönsen är inomhus i sina två stora hönshus nu när snön faller utanför och i år är ägg-produktionen hög tidigare än vanligt efter höstens ruggning och fjäderbyte. De brukar ha en liten dipp såhär runt jul men inte i år. De yngre hönsen som kom till oss i höstas är i full sving och lägger massor av fina och stora ägg, vilket är jättekul att se.
Julen står för dörren och vi är mitt inne i advent med tända ljus, glögg och julbak. Vill du baka på våra goda ägg och vill köpa fler än 60 ägg på en gång är det klokt att du hör av dig och bokar men annars så är kylen sprängfylld av ägg som bara väntar på att få bli frukost, lussebullar, mjuk pepparkaka och annat gott såhär i juletid och du behöver inte vara orolig för äggbrist.
Med önskningar om en fridfull och kärleksfylld jul
/Säbyås Gårds alla djur samt Rebeca och Arvid