Ägg, kycklingar och höns

Ägg, kycklingar och höns

Förra gången pratade jag en del om prepping och hemberedskap och hur man kan tänka lite kring det. Den här gången tänkte jag prata lite mer om höns – för höns hör verkligen hemma inom ramen för hemberedskap tycker jag.

Höns är verkligen ett magiskt djurslag! De kan ge oss ägg, kött och de hjälper gärna till i trädgården både genom att krafsa runt men också via deras gödsel som är godis till alla växter. Höns är ett riktigt nyttodjur som skänker oss allt detta utan att kräva så mycket tillbaka. De är lättfödda, självständiga och härdiga djur som hängt med oss människor sedan urminnes tider. Sedan så är de roliga, sällskapliga, vackra och kloka också, så även ur en social aspekt ger de oss mycket tillbaka.

Det finns massor av olika hönsraser, allt från väldigt stora till väldigt små. Det finns köttraser, äggraser, mixade raser, höns som lägger olika färger på äggen, höns som har alla möjliga olika färger och höns som har långa ben eller korta ben med fjädrar på och så vidare. Vilken hönsras man fastnar för är väldigt individuellt och man kan utan problem mixa flera raser i samma flock. Personligen är jag inte så mycket för speciella raser utan har höns utifrån deras olika egenskaper. 

Eftersom vi säljer ägg har vi många höns av en mer äggläggande ras men jag blandar även med så kallade lantraser som är mer tåliga, lägger färre men grönfärgade ägg och har mer koll på livet utomhus än vad mer utpräglade produktionsraser har. För oss är den här mixen perfekt.

Att ha höns är lättsamt, trevligt och verkligen en bra investering utifrån ett självförsörningsperspektiv. De flesta kan faktiskt ha höns även fast man bor i ett mer tätbebyggt område. Man behöver ansöka om tillstånd hos kommunen och de flesta kommuner brukar godkänna upp till 8-9 höns men ingen tupp. Hönsen klarar sig fint utan tupp, de kommer lägga ägg ändå och man slipper väcka sina grannar vid 04:30 varje morgon vilket annars kan ge ett visst slitage på grannsämjan…

Om du är intresserad av att prova på att ha egna höns under sommaren går det bra att hyra eller köpa höns av oss. Vi stöttar med råd, tips, lite foder och såklart några mysiga hönor till din trädgård!

Vi kläcker just nu fram kycklingar för att kunna sälja under våren men också för att kunna föryngra vår egen flock. Vi väljer att använda oss av äggkläckningsmaskiner eftersom vissa raser inte har så stor lust att ruva sina ägg. Äggen ligger i äggkläckaren i 22 dagar.

Ser ni så sinnrikt hopvikt kycklingen är för att få plats i det lilla ägget?

Två vanliga frågor jag får är ifall alla ägg är befruktade och ifall äggulan är själva kycklingen. Ja, våra ägg kan vara befruktade eftersom vi har flera tuppar som går bland hönsen. Däremot plockar vi äggen varje dag så ingen höna hinner börja ruva på äggen och därigenom starta upp processen som kan leda till skapandet av en kyckling. Äggulan är inte en kyckling utan det är en rätt vanlig missuppfattning. Däremot använder fostret sig av energin från äggulan under i sin utveckling.

Visste ni att kycklingen andas inne i ägget? Det finns en liten luftbubbla där under skalet som ger kycklingen syre under de sista dagarna inne i ägget. Man kan även höra dem pipa inne i ägget ett par dagar innan de kläcks.

Själva kläckningen kan ta lite tid för först ska kycklingen ta hål på äggskalet, sedan göra hålet lite större och tillslut krypa ut ur den kvarvarande skalhalvan. Skalet är gjort så att det är lättare att ta sönder inifrån än utifrån. Det ger ett bra skydd för kycklingen under ruvningen men underlättar kläckningen.

Kycklingen bor i äggkläckaren det första dygnet för att torka upp ordentligt och sedan flyttar den till en låda med sina kycklingkompisar där det finns värme, mat och vatten.

Vissa raser är könsvisande vid kläck vilket betyder att man direkt kan se om det är en tupp eller en höna. Andra raser syns det ingenting på så där får man vänta och se. Man kan roa sig med att gissa könet på kycklingen för om man tittar på kammen, vingens längd och stjärtfjädrarna kan man se viss skillnad mellan tuppar och hönor men helt säker är det svårt att vara. Det kläcks generellt alltid många fler tuppar än hönor i varje grupp och dessa tuppar blir i alla fall här hos oss antingen sålda eller hamnar i grytan till hösten efter ett fint liv ute i det fria.

Påsk är i antågande och vad passar bättre än att prata lite om ägg då?

Ägg är ett otroligt nyttig födoämne som ger oss bra proteiner och nyttigt fett. Förr så pratade man om att ägg innehöll mycket kolesterol och att man skulle undvika att äta för många ägg. Det har nu ändrats i och med bättre kunskaper och ägg ses nu som ett mycket viktigt livsmedel och de flesta kan äta flera ägg om dagen utan problem. Gulan ger ett bra vitamintillskott, främst av vitaminerna A, E, D och folat – och en dos nyttiga mineraler som järn och selen. 

Inte nog med att äggen är nyttiga, de är både vackra och goda också! Vill du fylla på förrådet av ägg inför påsk rekommenderar jag att vi ses på Wij Trädgårdars matmarknad den 23 mars. Och såklart ska du även handla annat gott från andra lokala producenter här i Ockelbo med omnejd samtidigt! Något annat som passar fint till påsk är givetvis lammstek och vi erbjuder färsk lammstek med ben lagom till skärtorsdagen. För bokning och mer info slå mig en signal på 073-1819550 eller håll utkik i sociala medier!

I förfädernas spår - Basketamerikan med rötter i Gävleborg

I förfädernas spår - Basketamerikan med rötter i Gävleborg

Recension: Dune del 2

Recension: Dune del 2

0