PRO - roliga träffar för alla pensionärer oavsett ålder

Kuxabladet träffar Kjell Ljung, PRO Åmot, och Eva Sjölander Eibl, PRO Ockelbobygden, som berättar om deras verksamhet och ett utökat samarbete i syfte att bevara lokalföreningarna.

– Oavsett om man är med i PRO Åmot eller Ockelbobygden är man välkomna på båda lokalföreningarnas evenemang, förklarar Kjell.

Inom Ockelbo kommun har PRO Lingbo tvingats lägga ner sin verksamhet och inom kort kommer PRO Jädraås att göra detsamma. PRO Ockelbo har omformats och kallas nu för PRO Ockelbobygden. De två kvarvarande föreningarna gör nu sitt yttersta för att bevara det som finns kvar och breddar samarbetet.

– Vi bättrar på transparensen och bjuder in till respektive evenemang.

Kjell Ljung, PRO Åmot

En stor sommarfest i Åmot är en av dessa aktiviteter. Men PRO anordnar verkligen aktiviteter med stor bredd, där något passar alla. Boule, Bingo, musikquiz, minigolf, släktforskning, bokcirklar, cornhole, resor och dans är en del av vad som finns på programmet.

– Vi behöver attrahera yngre pensionärer, många känner inte att de är pensionärer ännu, förklarar Eva.

Det är inte bara i Ockelbo kommun PRO känt av ett medlemstapp. Kjell tänker att mycket av det har att göra med hur annorlunda våra liv ser ut idag.

– Förr föddes, bodde och arbetade de flesta på samma plats och blev kvar som pensionärer. Man hade en naturlig väg in i gemenskapen.

Eva Sjölander Eibl, PRO Ockelbobygden

– PRO är en genväg till att hitta nya bekantskaper eller bara umgås.


Eva tillägger att just bara att umgås är det de flesta medlemmar vill göra. Att samlas, prata och dricka en kopp kaffe.

– Stämningen är på topp vid våra träffar och alla har massor att prata om, säger Eva. 

– Då det är lokalhistoria i någon form på schemat kommer det massor av besökare, kolla bara på Ockelbo expos träffar och Conny Nilssons berättelser om Ockelbo förr i tiden.



Medan utbudet av aktiviteter blivit allt rikare märker Kjell att det ofta verkar vara längre till Åmot från Ockelbo än tvärtom.

– Det är sedan gammalt. Men det blir bättre, alla kan ta med sina intressen in i PRO och anordna något.

Under sommaren kommer även en minigolfturnering mellan orterna Lingbo, Jädraås, Åmot och Ockelbo att hållas på PRO’s egna bana i Åmot.

– Minigolfbanan har varit en stor succé, den är öppen för alla och det kostar 20 kronor att spela. Vi hade igen kostnaden redan under fjolårets korta säsong.

Ett aber som både Kjell och Eva upplever är svårigheten att hitta aktiva som vill hjälpa till inom organisationen.

– Det är svårt och vi behöver bli fler som är med som funktionärer, fastslår Eva.

– I år uppvaktade vi dem som varit engagerade i verksamheten med presentkort och en funktionärsträff, det rörde sig om ungefär 30 personer, säger Kjell.

Arkivbild PRO, dans på Nobelfesten

Idag har Ockelbobygden cirka 400 medlemmar och Åmot 120, Kjell och Eva ser potential att bli betydligt fler. 

– Vi behöver fler ytor att träffa människor på, att fråga hur de mår och bjuda in till vår gemenskap, säger Kjell.

– Att komma på en aktivitet och PROva på är alla välkomna att göra. Du måste heller inte vara ålderspensionär, utan sjukpensionärer och förtidspensionerade är precis lika välkomna.

– Ja, det finns ingen anledning att vänta tills du är 80 år, tillägger Eva.

Arkivbild, PRO. Cornhole i a-lokalen

PRO har varje månad möte med representanter från Ockelbo kommun, oftast i form av Magnus Jonsson, Kommunstyrelsens ordförande.

– Där har vi möjlighet att lyfta våra frågor, säger Kjell.

Om du är intresserad att bli med i PRO är det bara att dyka upp på en sammankomst eller kontakta någon av lokalföreningarna via telefon eller på hemsidan.

– Fler borde bli med i PRO, jag tycker kort sagt att det vi har skitroligt, avslutar Eva.