Fotbollsfest i Ockelbo - 92 lag i spel

Ockelbo IF och Åbyggeby FK stod bakom ett föreningslett sammandrag i fotboll. Thomas Forsberg, ungdomsansvarig inom OIF, berättar mer om det evenemanget.

– Man ansöker till Gästriklands fotbollsförbund, nu var det säkert 7-8 år sedan vi senast hade detta och fick förtroendet att anordna i år, säger Thomas.

Då det senast begav sig var ungefär 60 lag på plats, men i år ökades alltså antalet deltagande lag med en tredjedel. Det hela låter som en stor maskin för två mindre föreningar att ta på sig.

– En av klumparna i magen var hur vi skulle lösa parkeringen. Vi vill tacka Ockelbo orienteringsklubb som ställde upp med ett gäng som styrde upp det, så länge det gick – sen ställdes bilar längs vägarna. 

Alla lag som kom till Ockelbo var garanterade att få spela tre matcher. Matcherna spelades i tre mot tre och fem mot fem form, det fanns tio fem mot fem planer och tre stycken tre mot tre planer. Med hjälp av digital mjukvara kunde utrymmet planeras in och maximeras.

– Det var väldigt exakt och bra, det kan vi tacka Johan Östblom för som mätte ut planerna enligt de mått fotbollsförbundet säger att man ska ha. Sen rullade vi in målen och satte igång det hela.

– Till en början kändes det väldigt plottrigt. Men då alla lag var på plats såg man att det fanns ytor över. Räddningen var att vi har den lilla gräsplanen bakom stora konstgräset här också, där två planer byggdes. 

Thomas säger att det är viktigt att lyckas hålla tidsåtgången nere, nu var lagen på plats i ungefär 3,5 timme. Med färre planer hade väntan och dagen blivit längre. De yngra åldersgrupperna spelade på förmiddagen och de äldre under eftermiddagen. 



– Vi startade första matcherna 9.30 och sista runt klockan 17. Det blev ett åttatimmarspass från första match till sista ganska precis.

Funktionärsmässigt hade Thomas önskat att de kunde varit några till. Dagen indelades bland funktionärerna i tre pass. På plats fanns två cafeterior, ett hamburgeri samt ett lotteristånd. 

– Där lottades fina priser från företagare i Ockelbo ut. Det var populärt och ingenting fanns kvar till eftermiddagen. 


– Allt som allt var vi ungefär 40 personer som ställde upp och jobbade. Medräknat i detta är det 5-6 personer i grundorganisationen som roddat. 

– Jag har tillsammans med Andreas Byström burit huvudansvaret. 

Med så många planer krävdes även många målburar.

– Vi fick låna in mål från olika håll. Norrham och Järbo IF ställde upp och vi fick även hjälp med att transportera dem. 

På frågan om det blir någon fortsättning säger en tröttkörd Thomas spontant med skämtsamt “Absolut inte”. 

– Vi ska höra oss för med fler. Men den gemensamma känslan är att de flesta är nöjda med arrangemanget i stora drag. 

Thomas Forsberg är ungdomsansvarig hos OIF

– Rent fotbollsmässigt flyter det på bara man får domare och lag på plats. Det stora jobbet är allt runtomkring, men det är det vi fått mest beröm för – att allt fungerade och att vi hade bra logistik. 

– Nu vet vi att vi kan fixa det här, vi är två samarbetande föreningar som vill verka för fotbollen i Ockelbo kommun. Vi skulle kunna arrangera det igen, men inget beslut på det är taget idag. Men jag skulle inte bli förvånad om vi på vårkanten börjar planera för detta igen. Omdömet bör ha blivit bra, så chanserna att vi skulle kunna få förtroendet igen är stora.

Inte för att vädret är något som det är möjligt att påverka, men dagen beskriver Thomas som perfekt vädermässigt.

– Jag har varit på sammandrag i både 25 grader sol och i ösregn, men detta var idealiskt. Precis lagom varmt och lagom med sol. Gudarna var med oss på den fronten. 

Thomas vill även på att lyfta fram OIF’s P14 lag som samma helg var ner och spelade Aroscupen i Västerås. 

– De gick till sexontelsfinal där man förlorade mot Brommapojkarna. Det var en jättebra insats som ytterligare gjorde dagen bra för föreningen, avslutar Thomas.