Krisberedskap

Krisberedskap

Jag precis som alla andra har sett intervjuer med ÖB och olika ministrar där det uppmanas till större beredskap hemma. Man ska inte vara rädd men inte heller stoppa huvudet i sanden är budskapet.

Som vi märkt är samhället är skört med ett stort el-beroende så bara ett vanligt strömavbrott kan ställa till det ordentligt. Att fundera kring beredskap för oväntade händelser är faktiskt roligt, att leka med tankar på hur man ska lösa vissa saker innan de händer. Hur gör jag utifrån mina specifika premisser? Hur håller jag min lägenhet varm? Hur får jag tag i vatten? Vad äter vi? Hur värmer vi maten? Vad behöver jag i form av läkemedel, hjälpmedel osv? Hur hjälper vi varandra?

Hur lång krisen är spelar naturligtvis roll. Ett par timmars strömavbrott en kväll är bara mysigt men några dagars strömavbrott börjar bli rejält besvärligt. En översvämning, en skogsbrand, en period med kraftig hetta sommartid, en rejäl köldknäpp, en storm, ett krig i ett land som vi köper in mycket mat ifrån, transportsvårigheter av olika produkter pga pirater i Röda havet, brist på lastbilschaufförer eller en strejk bland lokförare kan såklart påverka just dig olika beroende på just dina förutsättningar men att ha några ess i rockärmen att ta till vid olika situationer skapar i alla fall hos mig ett större lugn och en större resiliens, alltså en större motståndskraft och en högre grad av självständighet.

Att vara ”prepper” har fått ett sådant dåligt rykte, det skojas om att preppers har en väska packad för att kunna dra till skogs och leva på kottar och bo i en enkel koja medan kriget rasar runt dem, men att vara en person som förberett sig en del på olika skeenden är absolut inte dumt. 

Det förväntas faktiskt att man ska klara sig utan någon som helst stöd från samhället i minst sju dagar om det uppstår en kris. Och jag tänker att dessa sju dagar inte behöver bestå av att frysa, äta kalla burkchampinjoner i ett mörkt hus där man inte vet vad som händer i världen utanför, utan med lite förberedelser kan det vara sju dagar med värme, ljus, god och varm mat, samvaro, trygghet med möjlighet till kommunikation och basal första hjälpen vid behov. Så jag lägger en del tid och tankekraft på att vara lite bättre rustad för olika händelser. 

En del av vår grundläggande krisberedskap här på gården är såklart att odla och nu när vi passerat årsskiftet brukar det hagla in reklam om fröer, odlingssystem, växtlampor och speciella redskap vart man än tittar nästan. Det är otroligt roligt att odling blivit så populärt men i och med att det blivit en trend, eller en ”hajp”, att odla så försöker många olika företag naturligtvis tjäna pengar på de som vill odla. 

Nu ska inte jag komma och säga att man inte kan odla mitt i vintern, för det kan man – om man vill. Men jag vill bara säga att det inte måste börjas så tidigt, det måste inte vara speciella krukor eller lampor utan man kan förodla lite billigare och kanske också lite senare på säsongen om man hellre vill vänta lite. Däremot tycker jag att om du vill odla, så ska du odla! Varenda liten tomat, gurka, basilikakvist eller morot du kan skörda ger dig en ökad motståndskraft, en ökad självförsörjning och självklart en stor glädje och en enormt mycket godare middag.

Jag har börjat planera inför odlingen i år och satsar även i år på bas-varor så som potatis, morötter, lök, tomater, gurka, sallat och lite majs. Det är grödor som växer bra här på gården, sådant som går att lagra bra utefter våra förutsättningar och sådant som vi äter mycket av och sådant man kan variera till oändlighet i matlagningen. Naturligtvis kan man odla saker för att det är roligt också, jag blandar upp grönsakerna med bi-vänliga blommor, jordgubbar, kryddor och nytt för i år är att prova att odla kronärtskocka. Under vintern har jag tagit mig lite tid att tänka igenom det här med odlingen. 

Det är lätt att man såhär när ljuset återkommer drar iväg och köper fröer, förodlar, planterar ut, rensar, vattnar, gödslar och skördar men sedan då? Då står man där med ofantliga mängder squash (för att man satte några för många och de växte som sjutton) och vad gör man då med all squash? Här ligger en av nycklarna till självförsörjningen, man måste orka ta hand om det man odlat på ett smart, snabbt och enkelt sätt. 

Det är dumt att lägga ner hela squash i matkällaren för de skrumpnar rätt fort och det är ju slöseri. Det är också lite dumt att fylla upp frysen med påsar med squashbitar för jag gör sällan något på dessa påsar sedan under vintern plus att de tar plats och kostar pengar i elförbrukning. Så i år tänkte jag utforska det här med att tryck-konservera grönsaker, både som färdiga maträtter och var för sig. 

Att tryck-konservera är en gammal förvaringsmetod som börjar bli mer populär igen i och med att självhushållning är på frammarsch. Konservburkarna i glas är vackra att se på, kan stå i rumstemperatur utan att bli dåliga och ändå innehåller maten en massa näringsämnen. Att ta fram en glasburk med grönsaksröra och en glasburk med hemmaslaktad kyckling, värma upp i en gryta och sedan ha middagen klar tror jag skulle funka bra för oss. 

Både ur ett mer vardagligt perspektiv med tidsbrist och vardagsstress men också ur ett prepping-perspektiv där man har god och nyttig mat som klarar sig utan kyla och som man lätt kan värma upp på vedspisen. Ni kommer få följa med på den resan allt eftersom under året tänkte jag!

Skoterminnen - med Arne Lindström, del 1

Skoterminnen - med Arne Lindström, del 1

Från arkivet: Ockelbo Lundgren - Replica på besök

Från arkivet: Ockelbo Lundgren - Replica på besök

0