Efter 48 år på ICA - vi var med när Ann-Christine avtackades

Efter 48 år på ICA - vi var med när Ann-Christine avtackades

För 48 år sedan läste kalendern 1975 och Ann-Christine Tillman började som 18-åring jobba på Ica Ugglebo i Ockelbo. Nyligen avtackades hon med fina gåvor samt lunch på Ekbacken tillsammans med ledningsgruppen. Det hann bli såväl skratt som tårar då minnen delades arbetskamrater emellan.

– Det är som om man hör till inventarierna, så summerar Ann-Christine sitt yrkesliv, som spenderats på Ugglebo och dess tidigare filial som låg nära Sundsbron.

Sedan 1975 har mycket förändrats inom butiksarbetet, men Ann-Christine anser att alla förändringar varit till det bättre.

– Från det dagliga arbetet med prismärkning av varje vara till det automatiserade systemen vi har idag.. ..skillnaderna är enorma. Självscanningen är guld!



Fredrik Holm, vd ICA Ugglebo lägger handen på Ann-Christines axel och tackar. för deras goda samarbete. Kenneth Bengtsson, Ellinor Stenhammar och Annelie Jonsson.

– Kommer även ihåg då Ica kortet kom, det var en stor grej – då vann butiken ett pris för antal nytecknade kort. Fyra av oss fick åka till Helsingfors. 


Ann-Christine har senaste åren succesivt gått ner i tid och kommer nu avsluta som “sommarjobbare”. Senaste åren har hon mest jobbat i förbutiken, samt att hon på helgerna bakat till bake-off utbudet.

– På sommaren är varje dag som fredag, det är fullt av folk i butiken. Det går inte att ha två färskingar i förbutiken, jag ställer upp och sommarjobbar.

Genom åren har hon hunnit verka på de flesta avdelningarna och kan hoppa in lite varstans.

– Jag har alltid tyckt om att hänga med och lära mig det nya, det ser jag också som en skyldighet. I förbutiken gäller det att vara stresstålig, det händer mycket där.


Jobbet har haft sina toppar och dalar, genom åren har Ann-Christine haft sju olika chefer.– Fredrik Holm är den bästa chefen jag haft. Han är som en av oss och bidrar till en bra sammanhållning, det är roligt att jobba och han är en stor anledning till att jag är kvar.


Vad är det som gör en bra chef, undrar vi?

– Att som Fredrik är vara lugn och lyhörd, det känns att han tar in vad man säger. Han ser oss och det leder till ett lugn i arbetslaget. 

– Jag har upplevt motsatsen, då blir det ingen arbetsro. Jag har inte hört ett ont ord om Fredrik, understryker Ann-Christine.

Jessica Karjula ger en kram och en tavla.


Fredrik Holm var med på plats då Ann-Christine avtackades och uttryckte sig vara imponerad av Ann-Christine och avtrycket hon gjort under sina 48 år.

– Vi är otroligt tacksamma. Men du slipper inte ifrån helt nu med en gång för snart börjar sommarjobbet, påminner Fredrik.


Han berättar vidare om deras väl fungerande samarbete, Ann-Christine har varit facklig representant och haft många förhandlingar med Fredrik.

– Du har varit tuffare än jag, säger Fredrik med ett leende.

Ann-Christine fick därefter ta emot gåvor, i form av presentkort på ICA och hotell med spa vistelser. Mats Åstrand är ordförande i Ugglebo Arbetareförening riktar ett tack till Ann-Christine.

– Det är viktigt att personer som ställer upp och är lojala uppmärksammas för sin insats. Ann-Christine har slitigt och ställt upp utan att tänka på sig själv, det är mer än man kan förvänta sig, säger Mats.

Ellinor Stenhammar berättar för Kuxabladet om sin relation till Ann-Christine, som varit där från då Ellinor började i slutet av 90-talet.

– Som person är hon väldigt omtänksam och genuint intresserad av hur vi andra mår, berättar Ellinor.

– Hon har alltid varit intresserad av att hänga med och ligga i framkant, tar kurser och fixar att ha många bollar i luften. Vårt samarbete fungerar utan att någon behöver säga ett ord.

– Jag kommer sakna henne som vän.

När Ann-Christine nu snart tar pension på allvar lockar resor och vänner.

– Vill komma iväg utomlands. Jag tycker även om att läsa och att vara med barnbarnen naturligtvis, säger hon.


Hon berättar att hon kommer sakna vardagen i butiken och samvaron med kollegorna, även om det inte verkar sjunkit in riktigt ännu.

– Anna, Jessica och Ellinor har jag lärt upp och nu är de försäljningschefer. Ellinor var sååå blyg i början, minns Ann-Christine.


– Jag kan ju alltid stanna förbi och fika med arbetskamraterna, jag vet ju var de finns.



Fler artiklar med Ugglebo

Senaste artiklarna på Kuxa.se

Psykisk hälsa -  Den mentala hälsan- del 1

Psykisk hälsa - Den mentala hälsan- del 1

ICA Ugglebo - en engagerad personal en del av framgången

ICA Ugglebo - en engagerad personal en del av framgången

0