Välkommen att besöka Fjärdön - naturreservat efter 30 års kamp

I december 2022 enades Naturvårdsverket och skogsbolaget Stora Enson om att göra Fjärdön i Hamrångefjärden till ett naturreservat. En överenskommelse har tecknats mellan Fjärdöns ägare Stora Enso och Länsstyrelsen i Gävleborg om intrångsersättning för att skapa naturreservatet Fjärdön.

– Det var svårt att fatta att vi plötsligt var vid målet, säger Kristina Löfström och Benny Lundin, som varit med i kampen för Fjärdön sedan några år innan 1994.

Kristina Löfström guidar Foto: Privat

Det tog drygt 30 år att nå målet. Sedan skogsbolaget som äger Fjärdön i Hamrångefjärden norr om Gävle stoppades en februarikväll 1994 av opinionen i kommundelen Hamrånge från att avverka ön - som aldrig tidigare avverkats maskinellt - har Stiftelsen Fjärdöns framtid fortsatt sitt arbete för att rädda ön från avverkning. På Fjärdön finns många typer av olika biotoper, bland annat tidigare odlad mark och en bosättning, en så kallad pelarsal av höga tallar cirka 200 år gamla, ett alkärr, örtrik sandtallskog samt sandbarrskog som innehåller kalk vilket ger unika livsförutsättningar för örter och marksvamp. Det visar sig bland annat genom mängden olika fjälltaggsvampar vilket, enligt biologen Magnus Andersson, gör ön till ett nationellt intresse.

De senaste 30 åren har skogen varit orörd från all avverkning och mängder av träd har fallit och blivit en unik livsmiljö för fåglar, insekter, svampar, lavar och andra organismer och bör förbli orörd. Den senaste inventeringen gjordes för sju år sedan av ovan nämnda Magnus Andersson som då inventerade ön. Han fann rariteter och bedömde att ön måste skyddas.

Det tog tid att övertyga skogsbolaget och myndigheterna att Fjärdön borde bli reservat. I början ansåg varken bolaget eller företrädare för skogsstyrelsen och länsstyrelsen att ön hade några särskilda naturvärden. Stiftelsen har i alla år ordnat utflykter till ön med båt och guidning längs gamla stigar som man försiktigt hållit öppna.

Lars-Olof Hedström och Benny Lundin mäter. Foto: Privat

Stiftelsen har i olika omgångar kunnat få hjälp av naturkunniga personer att inventera bland annat vedsvampar, svampar, lavar, fåglar, växter och insekter. Dessutom har Anders Broberg, tidigare chef för Länsmuseet i Gävle, i en doktorsavhandling klarlagt öns historiska betydelse med bland annat järnåldersgravar och sambandet mellan gamla försvarsanläggningar under vattnet vid inloppen till fjärden och en medeltida kastal (torn) på fastlandet intill.

Isen var förberedd för avverkning den där dagen 1994. Samtidigt skedde en olycka på Storsjön i Gästrikland, då en traktor gick genom isen. Den grupp som senare skulle bilda Stiftelsen uppmanade Stora Enso att ordna ett möte i Hamrånge och informera om sina planer. Lokalen blev välfylld och opinionen var kompakt. Media uppmärksammade protesterna. Till och med den tyska tidningen Der Spiegel intresserade sig för Fjärdön (det var i den akuta skogsdödens tid ). Sedan följde år av väntan. Utflykterna och inventeringarna fortsatte och både föreningar och allmänhet har visat stort intresse för guidningarna.

Guidade turer

Fjärdöns framtid arrangerar guidade vandringar för allmänheten minst två gånger per år (vår och höst), ibland fler gånger. De tar också emot föreningar, arbetsplatser och skolor för guidade turer. Det går bra att kontakta någon av dem om man är intresserad.

Vill du komma i kontakt med Fjärdöns framtid? 
Kontakt: Kristina Löfström, 073-03 38 142, Benny Lundin, 076- 80 85 189

Information

Stiftelsen Fjärdöns framtid arbetar med att bevara Fjärdön och dess natur. Stiftelsen anordnar vandringar på ön med guidning där vi berättar om vårt arbete, öns historia, natur och mångfald. Målet för Stiftelsen Fjärdöns framtid har i över 30 år varit att göra

Fjärdön till ett naturreservat. https://sv-se.facebook.com/FjardonsFramtid