Klimatkris och tro - i Ockelbo
God jord - och ett hållbart liv, är en bok författad av Johannes Widlund som har gjort stort avtryck, bland annat i Ockelbo. Kuxabladet har träffat Göran Strömner, Malin Claridge, Göran Åström och Kajsa Hammarlund. De är några av dem som tillsammans läst och samtalat om boken under en studiecirkel på temat klimatkris och kristen tro.
– Ett 15 tal anmälda har haft fyra träffar, där vi även tagit del av andra böcker, berättar Göran Strömner.
God jord-träffarna är ett samarbete mellan Ockelbo församling och Missionsförsamlingen som mynnat ut i många intressanta diskussioner och inspirerande möten.
– Som kristna ägnar vi mycket tid åt frälsning. Men uppdraget handlar inte bara om att ta hand om människor utan även planeten, berättar Göran Åström.
– Vi vill visa att vi vill ta vårt ansvar i klimatfrågan och inspirera våra medlemmar. och hela samhället.
Inom samfundet Equmeniakyrkan, som Missionkyrkan tillhör, har frågan om hur man kan hjälpa till i klimatkrisen lyfts då årskonferensen utlyste ett klimatnödläge. Frågan är även aktuell inom Ockelbo församling Svenska kyrkan. Klimatet och miljöfrågan har väckt nya praktiska frågeställningar.
– Vi tänker över vad vi köper in och diskuterar hur vi till exempel värmer upp våra lokaler, säger Göran Åström som är aktiv inom Missionsförsamlingen.
– Vi behöver tänka in hela vår kultur och vår konsumtion, säger Göran Strömner. Kajsa Hammarlund är medlem i Naturskyddsföreningen som värnar biologisk mångfald, slåtterängar och bin.
– Vi alla förenas i detta och måste hjälpas åt. Det är så otroligt tragiskt med kriget som blossat upp och orsakar så mycket lidande för så många människor. Alla krafter vi har borde få läggas på ett samarbete för att rädda vår planet istället för att vara tvungen att bygga upp ett försvar mot en obeskrivlig galenskap, säger Kajsa som även känner en oro över vår överkonsumtion.
– Det slängs orimligt stora mängder mat.
Malin Claridge berättar att hon har gjort ett studiebesök hos Matakuten i Gävle, som tar till vara på mycket matsvinn från butiker och skänker det till behövande.
– Det finns ett behov, många har på olika vis svårt att få ekonomin att gå ihop, berättar Malin.
– Vi behöver se över våra vanor. Iphone, kläder, utlandssemestrar... det skapas ett tryck på barnen att ha allt. Det behöver dras ner på konsumtionen.
– Måttfullhet och förnöjsamhet är ord som vi har pratat om att vi ska återerövra, säger Göran Åström instämmande.
– Det som ger mening och ett gott liv är kanske inte mer prylar, kanske är det relationer, säger Göran Strömner.
I boken God jord inkluderas aspekterna som ofta tas upp inom tänkande kring ekologiska frågor och
klimatet. Bilen, biffen, bostaden och börsen. Det har varit något gruppen diskuterat vid sina träffar. Författaren
Johannes Widlund har även inkluderat två aspekter till i sin bok, babblet och bönen.
– Ja, just babblet är väl något av en nödlösning vad gäller ord, säger Göran Strömner och ler då det kommer på tal. Men dialog och kommunicera är viktigt och att föra samtal kan leda till idéer och handling.
– Ett annat exempel är att se över hur bankerna förvaltar våra sparpengar, berättar Göran Åström och uppmanar
alla att kika in på webbsidan Fair Finance Guide.
– Det är viktigt att prata om alla dessa aspekter och även ha det med i bönen.
En av grundtankarna med att starta studiecirkeln är att höja kunskapsnivån och inspirera till handling.
– Även inom Ockelbo kommun finns nu ett miljöstrategiskt program, säger Göran Strömner och tillägger att vi alla kan hitta en väg att bli mer miljövänliga och klimatsmarta.
– Den kristna kyrkan är världens största rörelse med 2,7 miljarder människor. Vi kan göra skillnad.
Det är lätt att känns sig nedslagen av att läsa om miljön och planetens hälsa.
– I tron lär vi oss att hitta ett sätt att leva och fortsätta söka även om prognosen inte alltid pekar åt rätt håll. I stora kriser kan förändring komma, säger Göran Strömner.
Bland de många diskussioner som uppstått i studiecirkeln pratade gruppen om något så simpelt som sina kläder, vars tillverkning och transporter står för en stor miljöbelastning.
– Var kommer dina kläder ifrån, frågade vi oss. Vissa i gruppen kände att de hade så mycket kläder att de inte behöver köpa fler resten av sina liv, berättar Malin.
– Jag kollade min garderob, kläderna kommer nästan uteslutande från Asien. Jag har en skjorta tillverkad i Polen, det var mitt enda europeiska plagg, berättar Göran Åström.
Samtalet kring bordet för oss vidare till att prata om miljöavtrycket transporter gör och hur det inte räknas in i våra rika länders utsläpp, fastän vi är konsumenterna av varorna.
– Som individer kan vi alla göra vår del och ändra våra konsumtionsvanor, fastslår Malin.
– Diskussionerna har varit väldigt givande och ger ringar på vattnet, allt har präglats av hoppfullhet, säger Kajsa.
Träffarna som kretsat kring klimat, tro, ekologi och miljö kommer fortsätta.