200-årig skog bevaras för framtiden
Trollberget är ett naturskyddsområde i Ockelbo kommun och en riktig pärla i Gästriklands skogar. I detta reportage blickar vi tillbaka till invigningen av Trollberget, som ägde rum under sensommaren 2018.
Intresset var stort när Trollbergets naturreservat invigdes 26 augusti. Ungefär 120 besökare i alla åldrar hade sökt sig till skogarna vid Ekbo Fäbodar. Håkan Alkberg, Ockelbo kommun, höll ett välkomsttal i skogsbrynet invid Trollberget.
– Naturen är det bästa jag vet, ni kommer bli imponerade!
Arbetet med naturreservatet började ta form 2011 då samägarna av skogsskiftet kontaktade Mellanskog med avsikt att föryngra skogsbeståndet.
– Inga av oss nuvarande eller tidigare delägare tycks ha varit intresserade av att bedriva rationellt skogsbruk här, berättar en av samägarna på plats; Per-Olov Granström.
Vid rundvandringen fann man många sällsynta växter, många av dem rödlistade. Skogsstyrelsen kopplades in och det konstaterades snart att skogen var mycket gammal och att biotopskydd var aktuellt.
– Alla vi markägare var överens om att vi gärna skulle bevara vår ”trollskog” för framtiden och ansåg att bildandet av ett naturreservat kunde vara en bra lösning.
– Förutom bevarande av värdefulla naturmiljöer och biologisk mångfald ges människor nu möjlighet att uppleva dessa sedan lång tid orörda naturområden, berättar Per-Olov.
Det skulle dröja ända till 2018 innan området stod redo för officiell invigning.
– En del arbete återstår, berättar Håkan Alkberg.
– Stigen vid östra delen ska färdigställas, eventuellt tillförs tydligare skyltar och märkningar. Kommunen ska arbeta fram ett kompendium som vi kan ha på hemsidan och vid informationskontoret.
– Sen funderar jag på om vi ska ta hit ved till rastplatsen. Naturen här ska bevaras, inte användas till att grilla korv.
Ockelbo kommun har tagit på sig det övergripande skötseln av naturreservatet.
Längs stigen som leder över berget fanns under invigningsdagen berggrundsgeologen Erik Jonsson som berättade om vad som finns i marken och den provbrytning som gjordes här, förmodligen under sent 1700-tal.
Björn Hänninnen var också utplacerad och pratade om skogsbruk förr och nu inför intresserade lyssnare. Efter en gråmulen morgon sprack vädret upp lagom till promenaden inleddes, stämningen i skogen höjdes ytterligare när hornblåsaren Bernt Lindström fick svar på sin låt av Linnea Bergmans kulningssång som gav eko i skogarna.
Efter en promenad på ungefär en kilometer från parkeringen ankommer man till den alldeles nyrustade bron som bär namnet ”Strôkbroô”. På andra sidan bron finns en rastplats där det bjöds på korv, kaffe och kolbullar. Nyckelharpsspelarna Anders Woxberg och Pär Erlandsson framförde tillsammans med Bernt en egenkomponerad visa och avtäckte en trollstaty som Anders själv skapat.
För barnen fanns mer än bara korv att glädjas åt då Eva-Mari Åkerlund och Cajsa Hammarlund från Natursnokarna underhöll med diverse lekar. Berit Berglund och Bosse Forsling var på plats, i rollerna som botaniker respektive ornitolog, och berättade om djur och växter.
Trollberget är i allra högsta grad ett smultronställe värt att besöka i Gästriklands skogar. Tillgängligheten är sådär, stigen går över en del kullar, utan att vara svårt att navigera. Medan en fyraåring enkelt fixar promenaden är det inget för barnvagnen eller rollatorn.