Anjas arkiv: För biblioteket, i tiden
1944 tog Birger Westin på sig rollen som kommunens bibliotekarie i Ockelbo. Som ni kanske minns från den förra artikeln var det centrala biblioteket då inrymt i gamla kommunhusets övervåning. Den enda uppvärmningsanordningen var en täljstenskamin, vilken var lite sisådär när det gällde duglighet. Westin kunde komma upp en kall vinterkväll och upptäcka att bläcket frusit i bläckhornet. (Intervju i antingen Arbetarbladet eller Gefle Dagblad, 12e juni 1974)
Och låt oss inte ens tala om hur det såg ut med tillgängligheten för den som hade det svårt att ta sig uppför en trappa…
Drömmen om nya lokaler tog äntligen form den 14e april 1965, när kommunalfullmäktige efter flera timmars intensiv debatt klubbade det sjätte förslaget om det nya Centrumhuset. Fem och ett halvt år senare, 19e oktober 1970, slog det nybyggda biblioteket upp portarna. Från att ha haft 300 böcker 1896 hade man nu 5000, och i de moderna rummen kunde även musiklyssning i hörlurar och LP-skivor till utlåning erbjudas. Barnen hade fått en egen avdelning och sagostunder hölls tre gånger i veckan, ledda av Ingrid Jonsson. (Artiklar från 17e oktober 1970)
Det nya biblioteket gjorde enorm succé. Lite över ett år efter öppningen hade man utökat bokbeståndet med ytterligare 2000 böcker, och utlåningen hade ökat med 50 procent. Att det till största delen fortfarande endast var kvällsöppet (förutom tisdagar och torsdagar då det även var öppet 11:00-13:00) hindrade inte tillströmningen (artikel 23e februari 1972). Filialerna ute i byarna var också välutnyttjade. Men med den här positiva ökningen följde naturligtvis även högre arbetsbelastning, och Westin började bli till åren. Med tanke på att han skötte biblioteksjobbet som en bisyssla på sin fritid(!) får man förstå att han ville gå i pension.
När den gamle trotjänaren sommaren 1974 avgick från sin post genomfördes en revolutionerande förändring i organisationen. För första gången anställdes en bibliotekarie på heltid, Mats Öström. Han testade på en hel del nya grepp, som ”boken kommer”-service där bokpaket skickades ut till äldre och funktionshindrade som inte själva kunde komma till biblioteket. Boksnurror skickades ut till större arbetsplatser så att folk kunde låna direkt på jobbet. Man sökte även samarbete med Sandviken om att ordna med en bokbuss för att få ut böcker till utbyarna.
Sedan kom Georg Fagerström in i bilden och drev på uppbyggnaden av det moderna biblioteket ytterligare. Någon bokbuss blev det aldrig, men annat hände. Under 80-talet kom fler anställda, ansikten som är kända på bibblan även idag. Många som inte besöker biblioteket minns nog ändå ”Bok-Lasse” från barndomen, Lasse Persson som har bokpratat för mången skolklass. Sten Eriksson har fokus på den motsatta åldersgruppen och jobbar mot de äldre låntagarna, med bokprat på Uret och Bysjöstrand, och mycket service med ljudböcker i olika former.
Kerstin Olsson dök upp som bibliotekarie 1984 och var sedan chef från 1995 fram till augusti 2018, då hon gick i pension. Sedan hon började har flera stora förändringar skett, som övergången från lånelappar i böckerna till digital lånekatalog (dagen när denna funktion först slogs på blev det dock ett långvarigt strömavbrott, så man fick plocka fram lapparna igen…). Under mitten av 2000-talet utarbetades HelGe-samarbetet, där samtliga av länets bibliotek ingår och innebär att de har en gemensam bokkatalog, där de lätt kan hämta in böcker från varandra. Låntagare kan låna och reservera böcker, filmer, musik och tidningar på vilket bibliotek i länet som helst och sedan lämna tillbaka medierna på ett helt annat.
Bibliotekets hyllor har bytts ut och hela lokalen har fräschats upp under Kerstins ledning. Efter många års kamp fick en skolbibliotekarie äntligen anställas, Lina Lundberg – sedermera ny bibliotekschef.
Drömmen om en bokbuss finns kvar, men mer som en kul idé som Kerstin skämtar om att hon kan ta hand om nu när hon gått i pension. Lina tog över i augusti, och eftersom hon då i sin tur inte fortsätter som skol- och barnbibliotekarie har styrkan sedan våren utökats med David Svensson från Vårgårda.