Lana hjälper sina landsmän

Lana Sushko bor i Sverige sedan 2010. Sedan några år bor hon i Ockelbo tillsammans med sambon Jhonny Sjökvist. De driver egna företaget Clarity Sweden, där de fotograferar bröllop över hela världen. 

Vad kände du när Ryssland invaderade Ukraina i februari, 2022 


– Det var en chock och helt overkligt. Jag visste att det kanske kunde hända. Andra sa att det bara var hot från Putin, men när invasionen skedde blev jag chockad. 

– Jag kunde inte tänka eller göra något på några veckor där efter. 

– Men sedan började jag kolla på hur jag kunde hjälpa direkt. Jag erbjöd hjälp till alla mina närmsta vänner men de hade flytt till olika ställen, som Portugal, Polen, Tyskland. De tänkte att det  kanske blir några dagar eller en vecka, men de visste inte att de skulle vara där i ett år. 

Lana till höger hjälpte till att tolka när engelskan inte räckte till, under intervjun med Serhii och Valeriia Chekmak från Mariupol som nu bor i Ockelbo.


– Då kom en familj hit, vars pappa i familjen var den jag kände.  men han var kvar i Ukraina. 

– Istället för till Polen, som fick ta hand om de flesta Ukrainare, erbjöd jag att de kunde åka till oss. Vi startade en insamling av pengar på facebook. Pengarna räckte till deras resa och till inköp av saker på Ikea bland annat. 

– Det blev lite pengar över så även en annan familj fick komma till oss. 

– De bodde hos oss i Ockelbo i fem månader.

– De bodde hos oss i Ockelbo i fem månader. Och hos min vän Jamie Jonsson som också tog emot fem stycken, som  stannade hos henne i fem månader. 

–Två stycken bodde hos Malin Hermansson upp emot ett halvår, kanske lite längre. tills de fick boende i Gävle. 


– I mars samlade vi kläder för dem och artiklar. I Gävle fanns det andra ukrainare som samlade kläder, medicin, occh första hjälpen för att skicka till soldater. Även vinterkläder till män. 

– Vi ägnade dagarna åt att  sortera kläder, skor, medicin i en lokal på Brynäs. 

– Julia Didemko, är läkare i Gävle och hon hjälpte till väldigt mycket. 

– Hon berättade om hur hon inte kunde koncentera sig på sitt yrke på grund av alla tankar på kriget och dess offer. Hon gjorde en jättestor insats. 



De olika familjerna som bodde hos Lana i Ockelbo har nu fått boende i dels Gävle och dels Sandviken. Några bor kvar i Ockelbo, men på andra adresser.  

Ofta får Lana hjälpa till när det kommer papper från migrationsverket eller om de behöver tolk.

– De kan vara en tidsbokning hos tandvården, eller läkare. Eller ta reda på vilka tåg som fortfarande erbjuder gratis åkturer till stockholm. Jag känner en del som bor i Gävle sedan tidigare som jag också hjälpt. 


Lana ställer också upp med skjuts när det behövs. Exempelvis har det blivit många turer till migrationsverket. 


Hur orkar du med allt?

– Nej men det är inte så många resor nu. Men jag kunde hjälpa och jag är ofta vid Migrationsverket i Gävle. 


– Det är inte så mycket tid egentligen. Jag kombinerar när jag ändå åker och handlar. Men visst har det hänt att jag ägnat en hel dag åt att hjälpa till ibland.


Förutom att vara till hands för de ukrainska flyktingar som tagit sig hit, bidrar Lana även med bidrag till de Ukrainarie som hon känner personligen. 

– Det finns många som skor sig på kriget. Men när jag vet att det är en gammal klasskompis eller en nära vän, då kan jag skicka pengar.

–Det är viktigt att hjälpa, även om man blir trött ibland, Men det är viktigt att bidra. 

Framtiden. 

– Ryssarna kan inte ta över Ukraina och mer hjälp kommer. Jag är ganska optismitiskt ändå. Det kommer nog gå bra för Ukraina, men vilket blir priset för det. Hur många människoliv? Hur mycket förstörelse? Hoppas det tar slut snart, men tills dess får vi kämap lite mer. 


Fler artiklar om Ukrainare på Kuxa.se