Manifestation i Ockelbo mot kriget i Ukraina

Lördagen den 9 april hölls det en manifestation mot Rysslands invasion av Ukraina. Arrangörer var Socialdemokratiska föreningen i Ockelbo/Lingbo och talade gjorde bland annat Sanna Backeskog (nummer två på socialdemokraternas riksdagslista), kyrkoherde Christina Danielsson, centerpartiet i Ockelbos Marit Rempling, och företagaren Erik Schönning från Lingbo.

– Man blir förskräckt när man ser vad Ryssland tar sig till. Vi känner verkliegn med det ukrainska folket. Vi kom överens om att göra något, säger Anders Olsson, ordförande i Socialdemokratiska föreningen i Ockelbo/Lingbo. 

–  Det här är inte bara en manifestation mot kriget i Ukraina, utan även för de flyktingar som kommer hit. 


Anders berättar att Ockelbo församlings diakoni startat en Ockelbo-Ukraina insamling.

– Det är många privatpersoner som vill skänka pengar. Men vem ska man skänka till? Här tar diakonin in pengar och delar ut efter behov. Då går det in i deras redovisning och det blir ordning. 

det är en attack mot varje europeisk demokratis frihet att själva bestämma sin framtid. Det utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet…

Sanna Backeskogs tal inledde manifestationen:

– Vänner. Det pågår ett krig i Europa. Under 45 dagar har Rysslands invasion av Ukraina pågått. Den ryska statens väpnade angrepp mot Ukraina är oprovocerat, olagligt och oförsvarligt. Angreppet är mer än en attack på Ukraina, det är en attack mot varje europeisk demokratis frihet att själva bestämma sin framtid. Det utgör ett hot mot internationell fred och säkerhet…

Det var inledningen och Anders menar att hennes tal sammanfattade vad de alla känner. 

– Det blev en bra manifestation. Sanna uttryckte vad alla känner. Christina Danielsson la perspektivet om medmänsklighet. Att dett är inte ryssarna vi är sura på, utan Putin. 


Övre vänster: Marit Rempling centerpariet, talade om Ukrainas betydelse som producent av matvaror och vår sårbarhet och jordbrukets betydelse. 

Överst höger: Sanna Backeskog nummer två på socialdemokraternas riksdagslista talade bland annat om att hennes son, som tur är, inte vet något om krig och flykt, men att hans pappa vet det. "Och för min son, och för all världens barn måste vi alla stå enade för freden!"

Nederst vänster: Kyrkoherde Christina Danielsson tog upp medmänskligheten. Att inte följa alla nyheter som sköljer över oss tills det blir för mycket. Utan att samlas kring medmänskligheten. Det inger hopp. 

Nederst höger: Erik Schönning, Lingbo. Berättade om att lingboborna tagit hand om två familjer. Att ukrainarna inte vill ha gåvor, utan att de vill göra rätt för sig och arbeta, och att han står som arbetsgivare. Han berättade också att många ukrainare utnyttjas av ohederliga aktörer. 



– Erik Schönning är skogsvaktare i Lingbo och han sett till att två familjer från Ukraina har kunnat komma till Lingbo. En familj i ett av Eriks hus och en familj från Mariupol bor mitt emot mig, berättar Anders. 

– Erik säger att de vill jobba, de vill inte ta emot pengar, och han har gjort så att man kan köpa uppdrag via honom. Så betalar han arbetsgivaravgifter och göra rätt, så det inte blir svartjobb. 

– Fackföreningen syndikalisterna har länge arbetat med papperslösa i sverige. Och de vittnar om att många ukrainare blivit utnyttjade.

Solosång efter det att alla barnen från Ukraina sjungit nationalsången. "Inte ett öga var torrt", sa Anders Olsson. 

– Det här är inte första gången Putin gör det här. Vi har ju syrier här. Aleppo blev en grushög och innan dess var det Groznu i Tjetjenien. 

– Nu är det ukraninare vi vill hjälpa. Men vi får inte glömma bort Syrier och Eritreaner som också bor här. 


Manifestationen avslutades med att några av de barn som flytt från Ukraina sjöng nationalsången och en flicka sjöng solo.

– Inte ett öga var torrt, berättar Anders och fortsätter:  

– De har flytt. Varför har de flytt? För att de släppte bomber på dem. Det var dessa barn som Putin ville ha ihjäl. 



Vill du bidra? 

Insamling ”Ockelbo-Ukraina”.

 Du kan bidra själv genom att Swisha till 

123 219 27 14, märk bidraget 

”Ockelbo-Ukraina”


Text och foto: 

Henrik Westberg


Senaste artiklarna på Kuxa.se