Trygghetsvecka på Perslunda - gästades av Ametist Azordegan
Sabelle Beraki och Ametist visar upp en samling av elevernas framtidsdrömmar. Foto: Henrik Westberg
Varje år innan höstlovet anordnas trygghetsveckan – där representanter från kommun, polis och fritidsgården planerar och genomför ett program på Perslundaskolan.
– I år är det kulturella likheter och olikheter som står i fokus. Rasism är ett problem och detta är temat skolan efterfrågat, förklarar Sofia Lindstrand från socialtjänsten.
I ett hörn av Perslundaskolans korridorer har det under trygghetsveckan byggts upp ett “vardagsrum” med mysiga soffor där eleverna är välkomna att hänga. Här sitter förutom Sofia även Gzim Kastrati och Stina Petersson från fritidsgården Underground. I anslutning till soffor finns pyssel för eleverna att göra i form av origami, det bjuds på frukt och fönstren har dekorerats med pratbubblor innehållandes fraser på olika språk.
– Det är 13 olika språk, vilket motsvarar antalet olika hemspråk som finns i skolan, säger Sofia.
Bland gästerna som föreläser och informerar finns under veckan finns bland annat polisen, ståuppkomikern Kadir Meral och den sociala entreprenören och musikjournalisten Ametist Azordegan. Inom Ametists verksamhet finns även Sabelle Beraki, som också gästar trygghetsveckan. Sabelle tillverkar dockor som speglar mångfald.
– Jag har rötter i Eritrea och då jag växte upp fanns inga dockor jag kunde relatera till. Det fanns knappt svarta dockor, människor som jag representerades heller inte på tv.
– Alla ska kunna hitta leksaker att ha en emotionell koppling till då de växer upp.
Under dagen har Sabelle varit runt i klasserna på skolan och visat upp sina dockor. Tillsammans med Ametist genomförde de även en tävling där elever fick skriva ner sin dröm anonymt på en bit papper, en slumpmässigt utvald dröm lästes sedan upp inför hela klassen.
– Vågade eleven räcka upp handen och säga att det är min dröm, då fick de dockan som pris, förklarar Sabelle
– Vi fick bra frågor från eleverna under samtalet. De var duktiga på att lyssna och vi fick en varm respons.
Ametist Azordegan har spenderat en del av sina uppväxtår i Ockelbo. Hon kom från Iran som sjuåring och började på Rabo skola och hann med att gå halva sjuan på Perslundaskolan.
– Jag hade inte blivit musikjournalist om jag inte kommit från Ockelbo. Fri från distraktioner och som ensambarn i en stillsam tillvaro följde jag min dröm, berättar Ametist.
Hon beskriver hur kanalen MTV gick varm i hemmet och att hon samlade tidningsartiklar om kändisar och tänkte ut hur hon skulle intervjua dem.
– Det var många besök till insamlingsrummet där jag och mina vänner skapade mycket kaos i jakt på artiklar i gamla tidningar, minns hon.
Ockelbo betyder fortfarande mycket för Ametist, hon brukar resa hit och ta promenader.
– I ungefär tio år har jag gjort det. Jag älskar att besöka platser där jag var som barn. Ockelbo kyrka betyder mycket för mig, jag brukar smyga runt där och titta.
– Jag sjöng i Ceciliakören och minns exakt var vi stod då jag bytte om till tärna inför vår julshow...
Mellanstadieläraren Anna-Greta Hofvenstam håller fortfarande kontakten, Ametist beskriver henne som en extra familjemedlem.
– Det har blivit så. Anna-Greta betydde jättemycket för mig då jag växte upp, och det gör hon fortfarande. Hon sa att jag var speciell, att höra det från en vuxen betyder extremt mycket för självkänslan.
Intrycken från eleverna på Perslundaskolan under trygghetsveckan sammanfattar Ametist som att många upplever att de är långt ifrån “där det händer”.
– Men det är en bra grej. Här fick man verkligen ro, min dröm började här.
– Jag pratar mycket om hur man gör för att ta sig dit man vill i livet. Besatthet slår talang alla dagar i veckan.
Ametist beskriver hur hon totalt nördade ner sig i populärkulturen hemma i lägenheten på Marstrandsvägen.
– Att ha tråkigt var det bästa, jag hade inte mått bra av alla intryck dagens ungdomar får hela tiden genom mobilen.
Efter höstterminen i sjunde klass flyttade Ametist med sin familj till Vårbygård i Stockholm och möttes av en hårdare attityd.
– I Ockelbo frågade jag “Vill du äta lunch med mig?” men det fungerade inte där, då möttes jag av förundrade blickar.
Som fjortonåring började Ametist synas på den öppna kanalen, i lokal-tv.
– Jag gjorde artistintervjuer och bara körde på.
Som nittonåring fick hon sitt första jobb på SVT. Det var kring den här tiden det för Ametist började kännas som att hon nu var musikjournalist på allvar.
– Jag var anställd av SVT och jobbade som allt i allo på en musikdokumentär om Kent, som precis var på väg att bli enormt stora i Sverige.
– Vi var ett litet team, jag gjorde research, var produktionsassistent och stod för make-up. En minnesvärd tid!
Sedan ville Ametist utveckla sig inom yrket och studerade vid journalisthögskolan i Stockholm. Hon har varit programledare och recensent i Sveriges Radio, skrivit kultur i Göteborgsposten, bevakat musikfestivaler och mycket annat.
– Mitt bidrag som musikjournalist har varit att förklara musikfenomenet hip-hop och introducera ungdomskultur.
Men alltid fanns det en känsla som gnagde.
– Möjligheterna i livet är ojämnt fördelade.
Ametist saknade alla nödvändiga kontakter och nätverk för att nå sin dröm. Hon beskriver dessa infrastrukturer och hur hon fick upptäcka dem på egen hand.
– Vi hade inga ekonomiska förutsättningar, och glöm Google - det fanns inte ens. Det var mödosamt, många ger upp sin dröm.
Med detta i bakhuvudet grundade Ametist Juice studios – för att korta vägen för unga inom kreativa yrken genom vägledning, kunskapsutbyte och utbildning. Juice Studios är en stiftelse som syftar till att skapa livschanser för unga i socioekonomiskt utsatta områden.
Idag är 67 unga personer medlemmar i Juice studios.
– Sabelle är en av dem som verkar hos oss.
– Jag började för att jag ville sjunga och göra musik, Ametist har dragit med mig och vi har blivit väldigt tighta med åren, säger Sabelle, som idag är 20 år gammal.
– Att ha en så kompetent människa som stöttar och pushar en betyder enormt mycket. Ametist besitter mycket kunskap, vet mycket om allt och tror på mig.
Ametist fortsätter:
– När jag blev tillfrågad att komma till Ockelbo tackade jag ja direkt! Jag fick veta att Eritrea är en stor invandrargrupp här. Det var då jag bestämde att Sabelle skulle vara med, hon är som klippt och skuren för detta, säger Ametist.