Hur upplever dina barn tryggheten i skolan?

FOTO: @ivalex unsplash

Under vecka 38 anordnades en trygghetsvecka vid Perslundaskolan i Ockelbo. I korridoren på skolan dekorerades ett hörn i vardagsrumsstil som erbjöd en mjuk inramning som befolkades av olika gäster varje dag. Eleverna gavs möjlighet att själva ta kontakt och prata, inspireras och uttrycka sin röst i fria samtal.

– Detta är en första aktivitet som anordnas av gruppen som arbetar med trygghetsfrågor där jag ingår, berättar Mia Lindblom, som jobbar med folkhälsa och brottsförebyggande inom Ockelbo kommun.

I gruppen ingår även representanter från fritidsgården och ABF Gästrikebygden, Perslundas skolkurator samt en ungdomskonsulent. Bakgrunden till initiativet är att barn enligt undersökningar, både lokala, skolans egna och nationella, upplever en ökad otrygghet. 

– Det är viktigt att få till samtal med ungdomarna. De som gäster som vi har på trygghetsveckan är människor ofta syns offentligt.

Kuxabladet besökte trygghetsveckan under onsdagen och träffade Håkan Andersson, verksamhetsutvecklare vid räddningstjänsten, och Malin Köhler, tillförordnad kommunpolis i Gästrikland. Hans, som till vardags bor i Axmarby, informerade om hur man blir brandman, vilka utbildningar som krävs och hur det fungerar att vara brandman på deltidsuppdrag.

– Det är många frågor som dyker upp, jättekul att så många kommer fram till mig. Det är intressant att vara här. I min operativa roll som räddningschef är det inte varje dag jag kan möta ungdomar spontant.

Trygghetsveckan får mycket beröm av Hans, som ser det som ett koncept som kan appliceras på alla medlemskommuner i Gästrikland.

– Jag tror på möten med människor och dialog.

Att det rör sig om möten med ungdomar ger möjlighet att ”sälja in yrket” som Hans uttrycker det. 

– För min del började det som ett sommarvikariat när jag var 22, en ren slump. Men jag kände direkt att detta yrket var något för mig!

Malin Köhler var 26 år och mammaledig socionomstudent när hon fick se en affisch om att utbilda sig till polis på distans.

– Socionom kändes inte rätt så jag sökte till polisen och det var helt rätt beslut för mig att ändra inriktning.

Idag är Malins ansvarsområde Ockelbo, Sandviken och Hofors.

– Vi har en ny organisation sedan 2015. Områdespolisgruppen försöker i mesta möjliga mån att jobba med brottsförebyggande.

– Idag har jag träffat många nyfikna, det känns som det hade räckt att komma in med en uniform för att få igång ett samtal.

Malin berättar om sin nära kontakt med Mia Lindblom och att trygghetsveckan känns som ett jättebra utbyte.

– Att komma ut och möta människor i olika ålder och olika bakgrunder är jättenyttigt.

Vad tänker då barnen kring sin vardag i Ockelbo, som kommit upp i samtalen?

– De verkar trivas. De flesta frågor jag fått handlar om motodrivna fordon, intresset för körkort är stort. Hans instämmer:

– Överlag verkar de flesta trivas relativt bra. Lyckligtvis har vi på räddningstjänsten inte behövt göra några stora insatser här.

Arbetet kring trygghetsfrågor kommer fortsätta. Föräldrakontakten kommer vara viktig och det planeras både träffar och information med tips och råd för att arbeta proaktivt med dessa frågor.