Bergmans fisk står stadigt
Kusinerna och tillika ägartrion Magnus, Dennis och Lars-Göran Bergman FOTO: Henrik Westberg
Med en fiskbutik, restaurang och fiskvagnsförsäljning som tre ben att stå på har Bergmans fisk i Norrsundet nu funnits i över ett år. Trots att man slog upp portarna för butik och restaurang mitt under en brinnande pandemi har verksamheten fått en bra start och inför sommaren ser restriktionerna ut att lätta en del.
– Det sägs att vi snart kommer få börja ha öppet till 22, det skulle betyda en eller två extra sittningar bara det, berättar restaurangchefen Hanna Bergfoth.
Jobbet som restaurangchef med personalansvar beskriver Hanna som väldigt roligt. Hur ser en typisk dag ut, undrar vi?
– Jag börjar med att säga hej till köket, kollar hur alla mår och sen ser jag över restaurangen, städar, torkar golv, dammsuger...
– Det är jag som har koll på telefonen och förbereder så allt är klart inför öppning klockan 12. Det ska förberedas lite i baren, se över dricka och bartillbehör och sättas på kaffe.
– Sen kollar jag av och eventuellt ändrar bokningar och ordnar med bordsplaceringar och en del annat.
Hanna har varit med på resan från början och har ett bra samarbete med kökschefen Jonathan Roséll.
– Vi har ett bra gäng som jobbar och det är väldigt roligt. Kusinerna Lars-Göran, Dennis och Magnus Bergman är väldigt drivna människor och det är kul att jobba för dem.
Tillsammans med Jonathan brukar Hanna ha dialog om meny och viner.
– Det finns många idéer. Som nu vid mors dag tog vi till exempel fram ett specialerbjudande för det, det är en del pyssel som man måste gå igenom och diskutera.
– På vintern har jag även hjälpt till administrativt i butiken, skött en del beställningar och sånt också.
Responsen från gästerna har varit positiv.
– Vi har haft väldigt mycket gäster, vi var kanske inte riktigt beredda från början men det har varit väldigt roligt.
Pandemin har gjort att restaurangen fått direktiv att följa från folkhälsomyndigheten, vilket påverkat möjligheterna att driva verksamheten fullt ut.
– Vi har hållit oss efter folkhälsomyndighetens restriktioner. Gästerna är förstående kring detta och vissa är rädda och vill verkligen veta att vi håller avstånd och restriktioner. Nu får man endast sitta fyra per bord och så vidare, det är inte alltid lätt men det har gått okej tycker jag.
– Vid jul blev det inte som vi tänkt, det blev en hel del avbokningar och vi kunde inte till fullo dra nytta av högtiden.
– Inom kort kommer vi förhoppningsvis kunna ha öppet lite längre, så att gästerna får mer tid att äta och ha trevligt. Det ger oss en möjlighet att få in mer resurser.
Sommaren står runt hörnet, då kommer även uteserveringen igång som rymmer många matgäster. De vackra vyerna vid Saltharsfjärden kompletteras med det harmoniska ljudet från havet och doften av saltvatten – mitt i allt detta står alltså en fiskrestaurang. Det är verkligen inte fel på läget.
– Vi är otroligt glada för den respons gästerna givit oss. De är mätta nöjda och glada då de går. Det är bra portionsstorlekar på tallriken, det är inte bara gott – man blir mätt också, försäkrar Hanna.
Bland de populäraste rätterna lyfter Hanna fram fjärdens strömming med potatismos och rårörda lingon med picklade grönsaker.
– Det är en rätt som går. Men allt som produceras här och fiskas av oss är efterfrågat.
Restaurangen har många bokningar nu, som sträcker sig långt in på sommaren och det är fullbokat varje helg. Hanna uppmanar dock alla sugna att höra av sig ändå, för av- och ombokningar sker givetvis emellanåt.
– Det har varit väldigt roligt att vara en del av detta. Fantastiskt kul, avslutar Hanna.
Restaurangen har för närvarande öppet fyra dagar i veckan, mellan torsdag och söndag, butiken har öppet mellan tisdag och lördag. Fiskvagnarna rullar nu varje vecka ut till Ockelbo och Gävle på fredagar och finns i Sandviken på torsdagar. Kuxabladet träffade även en av ägarna till Bergmans fisk, Lars-Göran Bergman, en fredag vid fiskvagnen i Ockelbo.
En av ägarna, Lars-Göran Bergman, på ett besök med fiskvagnen i centrala Ockelbo. FOTO: Henrik Westberg
– Vi har utökat besöksfrekvensen nu och är här varje fredag, berättar Lars-Göran.
En framtidsförhoppning han har är att Bergmans fisk även ska finnas i fler matbutiker.
– Jag tycker det är viktigt att lokalproducerade varor lyfts fram. Fråga gärna efter vår fisk i din matbutik, uppmanar Lars-Göran.
Bergmans fisk satsade stort och har gjort ett stort avtryck på kort tid. Att inleda denna resa i det läget världen befinner sig i var sannerligen inte optimalt, men med ett driv, framtidstro och stort kunnande ser framtiden ljust ut för verksamheten.