Serien som gett upphov till 400 000 lyckönskningar och en smörgås
FOTO: Wilfried Wong @willieboysf12
I Intressesfären den här gången ger serieentusiasten Daniel Gustavsson en inblick i serien Blondie och dess popularitet som bland annat resulterat i en ökänd smörgås.
Serien var en gång en av de mest framgångsrika någonsin med en spridning på 1 600 tidningar i över 60 länder. Det betyder att cirka 90 miljoner människor hade daglig tillgång till serierna om Blondie och hennes make Dagobert Krikelin.
Dagspressen har alltid varit en viktig grogrund för serier i USA. Dagstidningarna i sig ökade kraftigt mellan 1880 och 1900. Att tidningarna ökade berodde på att läskunnigheten gjorde detsamma. Den kopiösa ökningen att konkurrensen hårdnade och ett vanligt medel som många tidningar använda sig av i konkurrenskriget var färgglada söndagsbilagor med underhållande texter och bilder. Från början dominerades dessa söndagstidningar av skämtteckningar. Sakta men säkert utvecklades dock detta till fasta figurer som därmed via igenkänningsfaktorn knöt an läsaren till tidningen. Serierna blev populära inslag i tidningarna och snart var de inte bara i söndagsbilagan utan även på vardagarna, även om söndagsbilagan var i regel enda stället där serierna var i färg. Den dagliga seriesidan växte och etablerades helt under 1910-talet. Under 1930-talet nådde serierna i dagstidningarna sin absoluta topp. De riktigt populära serierna spelade en stor roll i det allmänna medvetandet på samma sätt som populära TV-program kom att göra detsamma längre fram.
En av de mest populära serierna var ”Blondie”.
Att ”Blondies” skapare Chick Young blev serietecknare var kanske inte så konstigt. Hans mor var konstnär, hans syster blev teckningslärarinna och hans bror Lyman Young blev även han serieskapare (”Spud & Jim”). Chick Youngs väg till att bli serielegend var dock inte spikrak. Hans karriär började blygsamt med att han gjorde skämtteckningar för seriesyndikatet NEA i Cleveland utan någon större framgång. Han flyttade sedermera till New York och prövade sin lycka med serien ”Beautiful Babs” som lades ned efter endast fyra månader. Något större framgång hade Young med serien ”Dumb Dora” som höll på i hela fem år. Men det var med hans nästa serie som han kom att skapa seriehistoria med. Young jobbade sedan framgångsrikt med ”Blondie” i måga år. Han gick bort 14 mars, 1973 och blev 72 år. Chics son, Dean Young, tog över som huvudförfattare till serien.
Vad som fortfarande idag särskiljer ”Blondie” från andra västerländska skämtserier är att karaktärerna utvecklas och även åldras. Från början handlade serien om Dagobert Krikelin vars familj var miljardärer. Att unge playboyen Dagobert blivit förälskad i den enkla blondinen Blondie Boopadoop var inget som Dagoberts far kunde tillåta. Det var kring dessa premisser seriens handling fokuserades på under de första åren. Men 12 februari, 1933 gifte sig paret och Dagobert förklarades för arvlös. Det nu gifta paret flyttade till en förort och Dagobert blir tvungen att skaffa jobb och blir kontorsarbetare för direktör Dittling. En så stor förändring i en skämtseries grundpremiss är ovanlig än idag. Det är att jämföras med ifall 91:an skulle mucka från lumpen. Men det var inte den enda stora förändring som skulle ske i serien ”Blondie”.
1934 föder Blondie sonen Alexander. Nästa stora förändring i serien sker sju år senare, 1941, då dottern Babsan föds. Denna händelse skulle lustigt nog leda till att 400 000 lyckönskningar från läsare skickades till redaktionen! Men förändringarna slutade inte där. Barnen växte upp i nästan samma takt som barn växer upp på riktigt under seriens följande år. Men när barnen nådde tonåren stannade de i serieväxten och är än idag tonåringar i familjen Krikelin.
1992 nådde serien förstasidorna i många tidningar världen över. Detta beroende på att Blondie slutar upp med att vara hemmafru och istället börjar driva en egen cateringfirma. Detta gör att Dagobert säger upp sig från sitt jobb och blir hemmaman. Idag är han dock tillbaka som kontorsslav.
1992 markerar den hittills sista gången serien genomgår en större förändring. I övrigt har serien hängt med den samhälleliga utvecklingen. Familjen Krikelin har en laptop och Dagobert jäktar för att hinna med bilpoolen till jobbet istället för bussen.
Det är som sagt få humoristiska serier som genomgått så stora förändringar som ”Blondie” har gjort sedan den skapades för 80 år sedan. Men seriens stora styrka är just dessa förändringar i kombination med att andra saker är sig lika, som Dagoberts ätande och hans fejd med sin granne Herbert Perman.
För övrigt har Dagoberts ätande gett upphov till Dagobert-mackan, även känd som Dagobertare. En sådan smörgås är minst decimeterhög med flera våningar och mängder av pålägg. Begreppet Dagobert-macka har spritt sig utanför serievärlden och används numera som en officiell matlagningsterm. Och vad är en bättre kombination än att äta en Dagobertare samtidigt som man läser ”Blondie”?
Artikeln ursprungligen publicerad i Kuxabladet nummer 99