Ekologiska jordgubbar - en hjärtefråga för Ingemar
I Sunnanåsbo i utkanten av Ockelbo ligger en av södra norrlands största ekologiska jordgubbsodlingar. Ingemar Hammarlund har odlat jordgubbar här sedan 80-talet och vid nyår slutade han som mjölkbonde; nu satsar han stort inför nästa jordgubbssäsong.
– Det är något speciellt med jordgubbar för mig. Jag går runt här och tittar på plantorna och hur de växer, berättar Ingemar drömskt, favoritsorten heter Florens.
– Nästan alla som odlar jordgubbar använder besprutning. Jag är KRAV godkänd och skulle heller inte vilja odla på något annat sätt, då lägger jag hellre av.
Under helgen vecka 33 samlades 10-12 personer och satte 7000 nya plantor. Ungefär lika många ska ner i jorden inom kort.
– Vi planterar mycket nu och kanske kommer odlingen till slut bli nära två hektar stor.
Den gångna säsongen kunde Ingemar leverera nära 7000 liter jordgubbar i närområdet. Säsongen var särskilt lyckad vädermässigt och leveranserna kunde börja redan i tid till midsommar och sträckte sig in i augusti. Ingemar berättar att han fått en nytändning den senaste tiden, till viss del beroende på mer tid – men även mycket på grund av odlingsduken han börjat använda.
– Det är en mörk duk som släpper igenom vatten. Den ger även betydligt mindre jobb med ogräs, jordgubbarna blir färdiga tidigare och bären riskerar inte att hamna i jord då de är mogna.
Ingemars jordgubbsodling är ett välkommet extrajobb för många ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Utan deras intresse och arbete skulle det inte vara möjligt att ha en så stor odling.
– Jag är nog en av de större arbetsgivarna för skolungdomar i kommunen, denna säsong har jag haft 20-30 ungdomar här. Det finns ju så mycket andra jobb även under icke plock perioden, många ringer och frågar om det finns sysslor. Det mesta arbetet sker på ackord så det är väldigt tydligt hur mycket man tjänar, en transparens som verkar uppskattad.
– Många nyanlända vill hjälpa till. I Sverige har många kommit ifrån det här med odling, även de som bor på landsbygden, de nyanlända verkar i många fall vara närmare jordbruket, menar Ingemar.
Målsättningen är att kunna leverera jordgubbar till midsommar, ett mål som ska gå att uppnå om vädret bjuder på ett normalt år.
– Jag har satt en ny tidig sort som heter Rumba.
– Förhoppningen är att ha jordgubbar till hela Ockelbo från midsommar och över hela semestern. När det kommer som mest jordgubbar måste jag kanske nå ut lite längre nästa säsong. Som längst levererade jag till Åmot i år.
Ingemar satsar vidare med sin jordgubbsodling några år till. De smakrika och närodlade bären är mycket populära i regionen och vi kan alla vara glada att kunna avnjuta dem även kommande säsonger.
– Man undrar ju hur det ska bli den dag jag ska sluta? Finns det någon som skulle vilja driva det vidare, funderar Ingemar.