Tidigare Ockelbospelare fick utmärkelse
Rickard Eriksson dömer matchen mellan Ockelbo Basket och Djurgårdens IF tidigare i vår FOTO: Henrik Westberg
Rickard Eriksson spelade i Ockelbo basket på slutet av 90-talet och genom hela ligatiden. Efter klubbens konkurs var han redo att ge upp spelarkarriären, men inte basketen. Efter 11 år som domare på högsta nivå utsågs han nyligen till Årets domare i Svenska Basketligan.
– Det var jättekul och absolut inget jag förväntat mig. Jag hade inte ens noterat vilken dag priset skulle delas ut, berättar Rickard.
Han fick reda på det genom ett SMS från Apostolos “Appe” Kalpakas, en domarkollega som vunnit utmärkelsen tio år i följd. Men i år bröts alltså Appes svit till förmån för Rickard.
– Processen bygger på fyra ben. Supportrar, lagkaptener, coacher och media är alla med och röstar.
Den egna spelarkarriären fick ett abrupt slut 2007, i och med konkursen för Ockelbo basket. Rickard hade även dragits med skador några år och visste inte riktigt vad han skulle göra.
– Jag ville fortsätta i någon form och hade tänkt hoppa på domardelen. Det fanns på den tiden inga utbildningar i vårt distrikt och jag kunde inte flytta då jag gick polisskola på sidan om.
– Men det blev utbildning i Stockholm och Göteborg och jag hade tur med timingen på dem, lyckades genomföra steg 1-3 utbildningarna i rak följd. Jag var färdig domare vid 28 år.
Då som nu är basketen en hobbyverksamhet för Rickard, han verkar som Polis i Mora, bor i Bollnäs och har fyra barn mellan åldrarna 5-11 år.
– Ingen är domare på heltid. Systemet är uppbyggt så att alla dömer alla nivåer i förbundsserien. ner till division 1, det är premisserna.
Att de som går och ser basket i Ockelbo ofta får se Rickard som domare beror även till viss del på att ta tillsättarna tar hänsyn till klubbarnas ekonomi.
– Det blir för dyrt att skicka mig till Skåne och döma division 1, förklarar Rickard.
– Att jag fortfarande kan göra detta beror helt på att min sambo Ida stöttar mig. Skulle hon inte orka slutar jag med omedelbar verkan, den prioriteringen är självklar.
Som tidigare spelare har Rickard själv mött åtskilliga domare genom åren. Vad utmärker en bra domare?
– Det jag tycker och gillat som spelare är att det går att prata med domaren. Jag vill ha bra kommunikation på planen.
– Men det får inte missbrukas. Coacher kan använda det emot oss domare och gnäller mycket, “Men vi ska ju ha en kommunikation” säger de, fast det är tydlig skillnad på gnäll och objektiva frågor. Var den gränsen ligger kan vara svår för coacherna ibland. Finns alltid några som missbrukar det, det får man lära sig hantera.
– Men kort sagt, kommunikation och att vara konsekvent är det viktigaste.
Att komma till Kuxahallen upplever Rickard som lite nostalgiskt.
– Alla hallar där det finns ett engagemang är roliga att döma i, det spelar ingen roll vilken division det är. Här bryr sig folk, kan basket och det finns en kultur. Norrköping och Jämtland är också ställen som är på det viset.
– Jag kom till Ockelbo som spelare lite av en tillfällighet. Vår lagkapten var Johan Stark, han var engagerad med domarna redan då. Om jag får passa på att driva lite med en lokalprofil så är det framförallt en sak jag lärde mig av Johan och det är att när vi förlorade så var det på grund av domarna och när vi vann så var det trots domarna, säger Rickard med ett skratt.
– Men jag har bara positiva tankar från tiden i Ockelbo, jag blev väldigt bra bemätt på alla vis. Har bara varma tankar om Ockelboborna och Ockelbo som by. Det var en fin tid för mig.
Nämnde Johan Stark är ny huvudcoach i Ockelbo och blir en av dem som står på sidlinjen i år, hur känns det att döma hans lag?
– Det blir ju så, basketsverige är ju inte större än det är. Det är inte bara i Ockelbo jag känner folk. Min tidigare lagkamrat Giotti Nikolaidis har jag givit tekniska fouls till, det är inget man tänker på då man går in i sina roller. Coacherna gör vad de kan för att vinna och jag gör vad jag kan för att ha kontroll på matchen.
Coacherna gör vad de kan för att vinna och jag gör vad jag kan för att ha kontroll på matchen.
– Men som domare vill jag också säga att man får ett bra bemötande i Ockelbo. Här finns domarvärdar som har koll direkt man kommer till hallen, oftast är det Magnus Hammarström. Det är tydligt att det finns någon som har koll och tar emot, det blir proffsigt och alltid kul att komma till Ockelbo.
SBL’s motivering till Årets domare
43-årige Rickard Eriksson bryter mark i kategorin - Årets Domare. Detta efter att Apostolos “Appe” Kalpakas prenumererat på utmärkelsen de senaste tio (!) åren, men i år går alltså priset till Rickard Eriksson. Rickard, som varit förbundsdomare sedan 2008 och dömt i SBL sedan 2011, beskrivs som en mycket lyhörd domare som alltid visar stor professionalism gentemot coacher och spelare. I omröstningen till Årets Domare fick 43-åringen totalt 23% av rösterna. Han var den som fick flest röster hos coacher, lagkaptener och media, vilket fällde avgörandet. På andra plats kom Fedja Serhatlic (16%), tätt följd av Sara Månsson (15%).
“Rickard skapar alltid en god stämning på plan som speglar av sig på samtliga aktiva i matcherna han dömer. Han är den domare som reser mest och längst, men trots det alltid gör sitt bästa.”
Regler för omröstningen:
– Coacher, lagkaptener och medias röster står för 75%, supportrarnas röster för 25% av den totala rösträkningen.
– Endast coacher och spelare som deltagit i 20 matcher eller fler (60%) under grundserien kan vinna ett pris.